May 15, 2013

Drama Jodoh itu Milik Kita - Gandingan Tiz Zaqyah dan Farid Kamil

Assalamualaikum w.b.t

Baru-baru ini Tiz telah meletakkan status berbunyi begini dalam fan pagenya:

“Salam pagi ! Im here getting my makeup done untuk drama baru , ada Farid Kamil , Nabila Huda dan Shazwan Zulkifli untuk Astro .-‘Jodoh Itu Milik Kita’ adaptasi novel .”

Kemudian, Nabila Huda dan Syazwan Zulkifly mula hashtag #jodohitumilikkita di twitter dan IG diorang, berserta gambar montage dll.

Makanya, agak confirmlah, kan? Yang mereka2 ini adalah pelakon utama untuk drama adaptasi novel pertama saya ni.

Jadi, pelakon-pelakonnya adalah:

Farid Kamil sebagai Aariz Danial



Komen saya? Hmm…frankly speaking, saya tak pernah bayangkan FK sebagai Aariz Danial. Terkejut giler kut bila terbaca status Tiz. I was like…OMG!! FK is going to be Aariz? So, it’s a mixed feeling yang saya rasa masa tu. Honestly, saya ni bukanlah peminat tegar FK. I’m just…okay with him, sebab bagi saya, dia pandai berlakon. Tapi kalau nak sampai minat sangat seperti mana sy suka Beto Khusyairy itu taklah…hehe… 

Dan lagi satu, setahu sayalah, kan…FK tu pelakon filem. Jarang yang amat dia berlakon drama, so yup….it was really a surprise! Harapan saya, moga2 dia boleh bawakan watak Aariz Danial dengan jayanya. Watak Aariz tu bukan ringan, sangat bermain dengan emosi. Seorang lelaki yang terperangkap antara cinta buat isteri yang dinikahinya dengan kisah silam yang sangat memeritkan. Dan yang paling penting, Aariz itu seorang yang sangat sweet, romantis, nakal dan suka mengusik Dahlia. So FK, make sure u jadi betul2 sweet, tau…haha!! 

Oh, berharap juga yang FK ni rupanya clean cut dalam JIMK. Tak mau serabai, ya? Sebab Aariz tak serabai, dia sangat kemas.

Tiz Zaqyah sebagai Dahlia Darius



Okey, ini lagi satu yang saya tak jangkakan. Sebab Tiz kan jadi Syaf dalam SSID. Tapi, mungkin ini adalah rezeki Tiz untuk jadi watak utama JIMK. Ada pembaca yang komen, takut watak Dahlia dibayangi oleh watak Syaf. Namun saya rasa (dan berharap) takkan jadi macam tu, sebab Syaf dan Dahlia sangat berbeza wataknya. Malah novel JIMK sendiri berbeza dari SSID, in the sense of JIMK ni novel yang agak berat. Boleh dikatakan novel air mata (ramai kut orang menangis baca novel ni). Lagipun Tiz bagi saya, boleh bawa pelbagai watak. Tengok saja dia dalam Nur Kasih, dalam Cinta Jangan Pergi, dalam Dejavu di Kinabalu dan macam-macam lagi.

Mood: Mahu membayangkan Tiz sebagai Dahlia yang comel tapi tegas itu. Yang berani melawan Syafiq dan berani dalam mempertahankan rumah tangganya. 

Syazwan Zulkifly sebagai Syafiq 


Yang ini saya suka. Sebab SZ (dia adalah apek Juvana dan Kenji Karlos kalau korang tak tahu) sangat sesuai bawa watak jahat + psiko. Saya dah boleh bayangkan dia menghantui hidup2 orang di sekeliling dia, macam mana dia menakutkan semua wanita yang ada dalam hidup dia…Alya, Dahlia dan even ibunya. Macam mana dia mencabar abangnya dan jadi ala-ala anak derhaka. Dia adalah seorang lelaki yang menyeramkan di sebalik kata-kata dan sikapnya yang lembut. Pendek kata, psiko! Tapi, pada masa yang sama Syafiq adalah lelaki yang terluka dan kasihan. Think of Ma Jun dalam Baker King. Lebih kurang macam tulah. 

Syazwan Zulkifly = Syafiq = Jahat tapi pada masa yang sama dahagakan kasih sayang = Cik SA approved...haha 

Nabila Huda sebagai Alya 



Yang ini paling saya tak jangka. Sebab watak Alya dalam novel JIMK bukan banyak pun. Tapi watak Alya inilah yang tunjukkan macam mana Syafiq itu. Sebab hanya dia yang tahu betapa gilanya dan psikonya si Syafiq. Rasanya penerbit mengembangkan sedikit watak ini. Dan lagi satu yang unbelievable adalah Nabila Huda yang jadi Alya. Sorry to say, ya…tapi bila saya nampak NH, saya selalu bayangkan dia jadi watak antagonis…hehe.. 

Tapi…dalam JIMK ini, Alya adalah watak seorang wanita yang ketakutan, yang mana dia sangat gentar dan dibayangi oleh sikap obses dan possessive Syafiq. Sehingga ke tahap dia terpaksa lari ke Wellington, semata-mata tak terus dicengkam oleh Syafiq. 

Keith Foo sebagai Joshua Francis


Okey, yang ini memang...OMG!! It's Keith Foo!! Well, basically saya memang setuju dengan pemilihan Keith Foo sebagai Joshua sebab...err...dia hensem? Haha! Sebenarnya pernah juga terdetik dalam hati, 'hensem juga dia ni kalau dapat jadi Aariz Danial.' Oh, well...tak dapat jadi Aariz, jadi BFF Aariz, si Josh yang sangat comel dan kaki penyibuk tu pun okey, kan? Fuh, Josh ni pun ramai peminat, tau.

Lepas ni, nak kena bayangkan muka Keith Foo yang selalu gelakkan BFF dia, dan tak habis-habis dengan perangai suka ambil tahu hal Aariz. Mesti cute aje muka dia...

So, pendek kata inilah dia pelakon2 yang bakal membawa novel Jodoh itu Milik Kita jadi LIVE. Mungkin ada pembaca yang rasa tak puas hati dengan mana-mana pilihan produser ni, tapi kita cuba percaya pada mereka, ya. Pelakon-pelakon kat atas ni memang pun mantap dalam lakonan masing-masing, kan? So, please support them...=)

Drama JIMK ini bakal bersiaran di ASTRO, saluran Mustika HD. Bila start tayangannya, saya belum pasti. Apa-apa pun, kita nantikan kemunculannya, ya. Jangan lupa untuk sokong drama ini.

Dan buat siapa-siapa yang belum dapatkan novel JIMK, boleh dapatkan di kedai2 buku berhampiran. Atau nak lebih senang, boleh beli secara online dengan KaryaSeni. Kalau nak dapatkan novel kedua saya Chan Rak Ter..Aku Cinta Kamu, pun boleh juga. Wah! Sempat juga nak promote novel sendiri, haha!

“Kita tidak akan dikahwinkan dengan seseorang atas sebab jatuh cinta atau saling cinta mencintai kerana kita akan berkahwin dengan jodoh kita, jodoh yang Allah telah tetapkan sejak azali…” - Jodoh itu Milik Kita, Sara Aisha

Salam sayang buat semua,
Cik SA

55 comments:

  1. pasal FK tu, dia boleh bawak watak aariz dengan baik. nak kata minat tu tak pun, tapi dia punya lakonan takkan menghampakan punya la. tunggu jela part aariz menangis, haa.. sama-sama la kite menangis dengan dia. haha. tiz, nabila dengan syazwan. pergh, serius pelakon dia tersangat la mantap! tak sabarnye. tahniah cik sara!

    ReplyDelete
    Replies
    1. that's so true. sy pun x minat sangat dia, tapi sy mmg akui lakonan dia tip-top. bagi aje watak apa pun, mesti menjadi. nak suruh jadi jahat, jadi psiko, jadi baik, jadi sweet...no problemo (so, FK tolong jadikan pujian saya ni kenyataan...)

      ohmai, part Aariz menangis sambil terseksa...wah! dah byngkan dia melalak-lalak (sekali dgn kita tukang tengok ni..haha)

      alhamdulillah, setakat ni senarai pelakon dia mmg mantap. suka ai...haha! thanks for d congrats wish. jgn lupa utk tgk bila tayang nnti, ya...=)

      Delete
  2. kenapa mesti tiz zaqyah yg jadi dahlia ??
    tak sesuai la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. well, itu rezeki dia dan pilihan produser.

      kita bagi dia peluang, ya...=)

      Delete
    2. Tiz boleh bawa pelbagai watak dan dia memang comel. lakonan dia memang mantap

      Delete
  3. hmmm..rasa dah ok kut senarai pelakon yang akan membintangi JIMK ,harap2 tak menghampakan sbb saya dah 3 kali kut baca novel ni,dah haal jalan cerita..hehehe..apapun semoga semua berjalan dengan lancar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hopefully, macam tulah. insyaAllah.

      harapan saya janganlah rosakkan jln citer asal JIMK..

      Delete
  4. walau apa pun tahniah utk Sara,harap drama ni sehebat novel tu sendiri
    JIMK antara novel yang akak syg n CRT..ACK too...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks a lot, kak na...

      hopefully mcm tulah, insyaAllah...=)

      Delete
  5. Bestnye..... Syazwan Zulkifli pun ade... I loike~ X sabar nak tengok~ *Excited*

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh, yeah!! SZ is here...sbg Syafiq plak tu...hehe

      Delete
  6. curious sapa plak jdik teja n hubby (-o-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan??

      x sabar nk tahu siapa teja yg ganas itu dan redza yg overprotective...=)

      Delete
  7. Keith Foo!!!!!!!!!!! i love him very much. love farid kamil too
    ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezza, darling!!

      it's KF yang super hensem itu....haha. lepas ni kita nantikan gandingan FK dan KF (awat BFF ni both hensem? haha)

      Delete
    2. paling tak menahan. Bila dapat Farid kamil jadi Aariz danial.
      Bell memang minat giler dengan Farid Kamil. ^^

      Delete
    3. so now rasa macam..."OMG! It's Farid Kamil!! me like muchoooo!!" kan? haha!!

      fuh, bell yg mmg peminat tegar JIMK dr awal, dapat plak Farid Kamil as the LIVE character....so sukalah, ya? hehe

      Delete
  8. sarah suka part SA terangkan pasal JOSHUA. HAHAHAHAHA
    sangatlah sesuai!! leng zai maa~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan??

      x sabar nk tgk KF as Joshua yg nakal itu. mesti tergelak-gelak tgk adegan dia...

      Delete
  9. sampai skrg tk dpt nk memiliki lagi novel tu..apakan daya..huhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe...

      Nanti dah jumpa, blh dapatkan...hehe.=)

      Delete
  10. waahhh...JIMK jd live..hik3x..ta saba nk tgk..ala..nape la bkn bet0 yg jd Aariz tuh..hhuuhuhuh...mybe sbb dye gelap kn??asenye cm Beto je yg ag sesuai jd Aariz tuh sbb dye leh jd cm tegas, sweet n nakal sgt..cm lam cite aku dia dan tong smpah tuh..hehehhe...tp xpe la...xde rzki dye kot..hope JIMK nie drmanye xdela lari sgt dr novel sbnr..klu x mmg la sgt2 keciwa..huhuhuuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybe beto tak cukup tinggi...kut? sbb Aariz kan tinggi...hehe...hopefully mcm tulah. janganlah rosak citer kak sara...hehe

      Delete
  11. Nadiya Nisaa lbh layak jadi Dahlia,Nadiya Nisaa kan heroin paling hebat,paling cantik n paling jelita sekali kat Malaysia......Nadiya Nisaa je layak jadi heroin n digandingkan dgn hero2 kacak n tampan......

    ReplyDelete
    Replies
    1. err, peminat Nadiya nisaa, ya?

      Sabar2...Tiz yang jadi pilihan produser, so kita terima, ya? thanks..=)

      Delete
    2. Nadiya Nissa tak berapa sesuai watak comel2 ni, Tiz memang sesuai dengan muka dan suara yang serak2 basah...

      Delete
  12. waaahhh! ada kpenq! nak teng0k ahh!
    tapi...novel JIMK tu... saya tak baca lagi~ T___T

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup!! ada kepenq!!! hehe

      x pe, kalau dah jumpa nnti...blhlar dapatkan. n then bc sambil byngkan kpenq as Syafiq..haha..=)

      Delete
  13. tahniah buat SA...
    jangan lupa untuk inform bila tarikh ditayangkan ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks a lot, dear...

      insyaAllah...=)

      Delete
  14. Tahniah Kak Sara.. harap2 novel Chan Rak Ter.. dapt di dramakan pulak..kali ini watak Dian Damia biar saya yang lakonkan..hehehe :P oh ya~ ini review novel saya pasal Chan Rak Ter.. kalau akak sudi baca.. http://eddmustafa.blogspot.com/2013/05/review-1-chan-rak-ter-sara-aisha.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks a lot, dear...

      insyaAllah, kalau ada rezeki CRT pula akan didramakan...hehe...cewah! jadi dian tu...=)

      oh, thanks for d review. kak sara gi serbu skrg...=)

      Delete
    2. Akak..thanks sudi komen.. :D Hepi saya..jgn lupa ya kak, saya pegang watak Dian.. keh keh keh :P

      Delete
    3. haha!! Dian in d house!! =)

      Delete
  15. Fuhhhh. Nasib Tiz jd heroin JIMK. Bkn apa kak sara. Sy dah frust bila heroin adam hawa bkn tiz yg bwa. Bgi saya, Tiz sesuai utk mana2 sj watak novel. So, bila Tiz dpt watak dahlia ni... Mmg bsorak trus. Nasib ada jgk novel kegemaran yg mjadikan Tiz jd heroin. Confirm tgk la. Congrats kak sara. salam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, peminat Tiz, ya.

      Alhamdulillah, rezeki dia dipilih oleh pihak penerbit. thanks for d congrats wish...=)

      Delete
  16. saya tak sabar menantikan drama Jodoh itu milik kita muncul di kaca tv.wahh..selama ni asyik baca dan imagine jalan cerita dia.tak lama lagi dah boleh tengok.. yeaaay!.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeay!!

      nanti bila dh tayang, kita pakat2 tengok..hehe

      Delete
  17. Suka Tiz Jadi heroin .memang sesuai x prnah fail Suka tgk dia Dlm nur kasih,asmaradana,ssid dn cinta jgn pergi.lakonan dia sampai ke jiwa wpon x gorgeous Macam pelakon2 lain yg harapkan rupa Saja.dia Ada aura tersendiri.selalu tertunggu2 lakonan dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. so, teruskan sokongan untuk Tiz, ya dan sokonglang JIMK...haha

      Delete
  18. Suka Tiz Jadi heroin.ada aura tersendiri wpon x gorgeous Macam artis lain. Lakonan dia sampai ke jiwa x over spt Nadiya nisaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi kak sara, both Tiz and Nadiya Nisaa...kak sara suka. masing2 ada kelebihan dan kekurangannya.

      but for JIMK, Tiz sesuai sebagai Dahlia...=)

      Delete
    2. Nadiya Nisaa perasan lbh dia rasa dia heroin terhebat n tercantik sekali kat Malaysia..........tu sebab lakonan dia terover sgt2 maklum ler dpt jadi heroin Aaron Aziz.....Lepas ni Nadiya Nisaa akan jadi heroin rebutan pengarah n produser utk digandibgkan dgn hero2 kacak.....

      Delete
    3. Yes setuju sangat2. Tiz memang berbakat dan lakonan dia tidak kosong dan mengada-gada.. love you tiz

      Delete
  19. JIMK blm tyg lg ye...sy ingat dah main kat tv...tp mlgnya x de mustika hd..kene tambah channel ni..bg sy ok la pelakon2 tu..tmbhan Tiz as a main actress..die mmg all out...anyway...tahniah sara...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, belum tayang. JIMK akan tyang bulan 8 nanti, lepas 'Dahlia'.

      a'ah, Tiz mmg all out sgt. tgk aje dalam BTS JIMK, dia berlakon mmg blh wat bulu roma meremang...pandai sungguh!

      nyway, thanks...=)

      Delete
  20. pelakon tu ok semuanya... harap mereka boleh bawakan watak tu dgn baik.. tak sabar nak tengok.!
    btw, tahniah SA sbb novel diadaptasi.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, hopefully macam tulah...hehe...thanks, btw...=)

      Delete
  21. saya dah beli ke2 novel sara...mmg best sgt terutama Chan Rak Ter, tgh tggu novel seterusnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks a lot, dear. khop khun na... insyaAllah, more coming soon...=)

      Delete
  22. Mcm x sesuai je farid kamil jd aariz..hanis zalikha pun sesuai bawa watak dahlia juga dr tiz..syazwan mmg sesuai sbg syafik

    ReplyDelete
  23. harap2 lah jln critanya tak lari dari novel JIMK :)

    ReplyDelete
  24. sy dah baca novel dia..smlm baru habis...sedih gila

    ReplyDelete
  25. sy dah baca novel JIMK...mmg best sedih gila...

    ReplyDelete
  26. Tahniah buat Sara, gandingan pelakon yang mantap lebih2 lagi FK dan Tiq serasi sangat2 dalam JIMK dan macam real je... saya tengok setiap episode berulang-ulang kali especially part2 yang romantik... dahlia dalam novel sama macam tiq dan FK walaupun saya tak begitu minat dia tapi watak yang dibawa betul2 meninggalkan kesan. Tahniah Penerbit dan kalu boleh gandingkan mereka dalam drama2 romantik yang lain. both are talented, handsome and beautiful...

    ReplyDelete