Novel ketiga?

Assalamualaikum, darlings...

Buat masa sekarang, saya dah mulakan misi untuk menulis manuskrip yang ketiga. Teringat pulak perbualan dengan Kak Hanim dari KS waktu hari pelancaran novel CRT...ACK.

Dia: Sara, manuskrip ketiga macam mana?

Saya: Erk, akak...CRT baru je kuar. Akak dah tanya pasal novel baru? Saya plan nak buat satu novel je tau, dalam setahun. So, next year lah.

Dia: Satu novel setahun? So, that's why...dateline sampai akhir tahun ni aje, tau.

Dush! Dah dapat dateline dah. So, by hook or by cook, saya kena mula dengan novel ketiga ni dan siapkan sebelum tarikh keramat tu. Aduh, back to BAB 1.

Yup, when u're a writer, your 'TAMAT' always mean 'BAB 1'. Or jadi 'PROLOG' if you have one. It's like...tutup buku lama dan mulakan buku baru. Kena keluarkan diri daripada dunia yang lama dan cipta satu lagi dunia baru. Wah! Dah macam pelakon, kan?

Tapi, bila difikirkan balik...seorang penulis itu memang tak ubah macam seorang pelakon. Atau mungkin...satu produksi, seorang pengarah dan semua pelakon. Yalah, anda yang arahkan jalan cerita itu macam mana, shot mana yang nak ambil, nak zoom dekat mana, pakaian macam mana, dan semestinya nak bawa karakter yang macam mana. Anda yang kena jadi watak baik, watak jahat menyampah tahap giler, watak bodoh-bodoh, watak kejam...pendek kata, lakonkan semua watak. Bukan ke itu namanya menjadi semua pelakon?

Sebab itulah sekarang saya ni kira macam dalam proses transisi untuk keluar dari dunia Chan Rak Ter...Aku Cinta Kamu, dan membawa diri saya masuk ke dalam dunia novel ketiga ni. Dan yang harunya...these two are totally different world. Dah tak ada i'll-love-u-even-if-i-die-scene atau Tee rak-t-rex-scene. Yang ada sekarang adalah...dunia malap dua orang manusia yang ditakdirkan jatuh cinta dalam keadaan paling tragis? 

Eh, kejap. Macam tu ke novel baru saya ni? Entahlah, belum siap lagi. So, saya sendiri tak pasti semalap mana atau setragis mana kisah mereka ni. For sure, it's another genre for me. This time it's gonna be melodrama. Tough it's still about love story, of course. Cuma, mengikut plannya...saya nak masukkan satu isu berat yang mungkin menjadikan novel ini sebuah novel yang berat dan sangat melo.

Isy, saya ni tak habis-habis cuba tulis macam-macam genre, kan? Well, what to do? That's me. Saya adalah seorang penulis yang nak cuba macam-macam. Mungkin orang akan ingat saya ni tak ada pendirian, tak boleh nak decide apa yang saya nak. Tapi...saya anggap diri saya adalah seorang penulis yang akan tulis apa yang SAYA nak tulis. Bukannya tulis apa yang ORANG nak saya tulis.

Entahlah, ini pendapat peribadi sayalah, kan. Saya rasa kalau seorang penulis itu tak dapat tulis apa yang dia nak dan cuma terkekang dengan permintaan orang padanya, lambat laun dia akan kehilangan keghairahan dalam menulis. Losing my passion of writing, of creating stories...that's the one thing that i don't want it happen to me. 

Okeylah, done membebel malam-malam buta ni. Dahlah waktu tengah menaip cerita baru ni. Boleh pulak budak Sara ni tiba-tiba berblog pula, kan?

Adios!

Salam Sayang,
Cik SA yang tak reti-reti nak masuk tidur dalam pukul 3.15 pagi ni.




Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

6 comments:

  1. "Seorang penulis yang akan tulis apa yang SAYA nak tulis. Bukannya tulis apa yang ORANG nak saya tulis."

    rasanya saya pun macam tu kot. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan??

      it's like...suka hati sayalah nak tulis apa pun...haha...=)

      Delete
  2. good luck sis. novel2 sis memang tak menghampakn ;D

    ReplyDelete
  3. ehh sapa kata awak seorang penulis yg xde pendirian..sebaliknya jika kita menulis genre yg sama sapa nak bacakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh, yup! itu yang saya fikir. takut jugak readers akan boring bila asyik tulis genre sama je...

      Delete