Cerpen Coklat Cinta yang dicilok orang

Assalamualaikum, semua...

Rasanya ramai yang dah tahu pasal cerpen saya bertajuk Coklat Cinta yang duk circulate through Facebook. Entahlah siapa punya kerjalah pergi cilok kerja orang. Mula-mula waktu ada seorang reader inform saya, memang rasa... "What?! Apa ni?" Rasa ralat, sedih, semua ada...mungkin inilah perasaan penulis lain bila ada orang yang plagiarize kerja diorang. 

So, nak dijadikan cerita. Sebab saya nak claim cerpen tu sebagai saya punya cerpen, saya hantarlah ke penulisan2u. Sebenarnya dari awal tulis Coklat Cinta, saya dah hantar ke sana tapi entahlah...tak tersiar pula.  Now bila dah keluar, orang duk kata "Eh, pernah bacalah cerpen ni kat FB." "Tak ada originaliti lah penulis ni...bla...bla..."

Okey, please ya...orang2 tukang komen ni. That cerpen is mine in the first place. Saya yang susah2 tulis walaupun cerita dia simple je and berdasarkan lagu Noona, Only you. Oh, ini lagi satu. Orang kata cerpen tu sebijik lagi Only You. Alahai, sayang....dah memang saya inform awal2 lagi, Coklat Cinta is based on Only You sebab saya suka sangat lagu tu and i love Mark Prin & Noona.

Ini dia link untuk cerpen Coklat Cinta yang dari awal lagi saya letak kat blog ni. Dan yang FB tu ambik saya punye, ok!


Dan ini pulak entri pasal Coklat Cinta is based on Only You. Siap dengan video klip sekali. 


Isy, saje je benda alah ni buat saya jadi geram...huhu...Lepas ni nak set kan dekat blog ni, so that orang tak boleh right clik. Before ni memang sengaja tak nak buat macam tu sebab rasa macam susahkan orang je. Tapi lepas dah jadi macam ni, memang kenalah buat macam tu. So that, tak ada lagi manusia yang boleh kopi pasta hasil kerja Sara Aisha kat sini.

Okeylah, done membebel menyuarakan ketidakpuasan hati.

Salam sayang,
SA

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

23 comments:

  1. Kak sara.... Org yg copy2 citer akak tu xkan kemana kak..... lepas ni kak sara kena lebih berhati2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg dh berhati-hati skrg. terus kak sara unable right click.

      Delete
  2. betul3... pernah bace cerita nie kat blog sara lama dulu... erkkk sapa yang berani sgt nie... nk glermor nie... xsilap sebelum p2u dah bace... kalu otak kering .tok soh berangan ke... jadi je membace mcm kami nie hah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? sbb cerpen ni mmg dh lama. tahun lepas kut.

      Delete
  3. kak sara ! nak tanya, nak post cerpen ekat penulisan2u macam mana kak? niesa dah post banyak kali, tapi tak tersiar pon ,. sedihh :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. just pos je kat bahagian hantar karya tu. tp lepas tu depends pada pihak p2u sm ada nk publish atau pun x. mungkin lepas ni ada kut...

      Delete
  4. kat mana link yg tiru CC tu..cer bg link ke encik ensem nk tgk..(tetiba ingt hal lalu..perit2)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kt fb, dear. klu search kt bahagian search tu mmg kuar. tp diorg buat mcm mn entah, sbb kena like berkali-kali iklan ntah apa2 bru blh baca...tau2, hal dulu incik encem tu lg dahsyat. so sama2 lah kite bersabar...huhu

      Delete
  5. kesian u dear..sbr ye..mnusia skg ssh diduga niatnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm, itulah. dugaan as penulis ni...

      Delete
  6. WC da pnh bace cerpen kak sara tu tp xsangka ada yg sanggup curi...
    org tu xde idea la tu smpai sggup amek cite tu...
    dah la kak sara pnat2 perah idea... sabar eh kak sara...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks, dear...
      inilah cbrn n dugaan dunia penulisan....huhu

      Delete
  7. kesian nye.. sorry to hear that..
    hopefully lpas ni xde lgi da org buat jht kt akak cmni!!

    ReplyDelete
  8. kak sara.. kalau kak sara just buat sistem tak boleh tekan right click tak berkesan. sebab diaorang boleh copy jugak dengan highlight kan ayat dn tkn ctrl+C. Lebih baik kak sara terus buat sistem yang tak boleh highlight and copy tuh. cer google tuto. :D

    tp mmg tak ptut lah org tu. suka2 je curi karya org. -.-

    -SNJ-

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh, ye ke?

      ok, nnti kak sara try buat as per ur suggestion, thanks! =)

      Delete
  9. seramnya! siapa yg berani sgt curi karya2 org eh?? sabar ye sara!
    sangat tak best bila org komen mcm kita ni curi karya org sedangkan org yg curi karya kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. omo, abc!!! lama x dgr citer...
      itulah, mmg berani. abc pun kn hati2 gak. manalah tau ad org ambk karya abc plak...
      tau x pe!! sakit hati kut bile org kata kita curi org punye...huhu

      Delete
  10. Sabar Kak..
    Btw saya dah baca Chan Rak Ter..
    sangat2 best ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sabar je ni, thanks ya both 4 ur support n sbb sudi dptkn CRT...=)

      Delete
  11. ish..x dak kerja lah nak plagiat cita orang..klu rasa diri tu mmg x dak bakat dalam penulisan ..jdi jelah readers...kn senang..macam saya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah, nak buat macam mana...anggap sajalah sebagai cabaran dan dugaan dunia penulisan...=)

      Delete
  12. Assalamualakum kak Sara...

    Ni ada link tuto yg tak boleh highlight terus...just sharing. sye pun guna kt blog:

    http://www.bloggerhacking.com/2011/07/how-to-disable-copy-paste-in-blogger.html

    Hopefully benda ni berguna untk para bloggers sekalian..

    ReplyDelete