Saya dan mereka ---> 1 Malaysia

Assalamualaikum, semua 

Dua hari lepas saya habiskan masa bersama dua orang kawan baik saya, an Indian girl and a Chinese guy. We were soooo….1 Malaysia!!! Hehe… 

Memang seronok dapat berborak dengan dia orang. Bercakap pasal memori lama-lama dulu waktu di UM, dan cakap pasal current life masing-masing. We were talking for hours!!! Rasanya waiter kat Tappers tu pun dah pandang semacam, it’s like… “Budak 3 orang ni tak reti-reti nak keluar ke?” Tapi, masa tu tak ramai customers so okeylah kut..(maybe sebab tu tak kena halau…haha..)

Actually, that’s the great thing about living in Malaysia. Walaupun kita berlainan bangsa, kita boleh berkawan, boleh menghormati antara satu sama lain tanpa ada sebarang prejudis. Ya, kita berbeza, cara hidup kita pun tidak sama…tapi itu tidak bermakna kita tidak boleh berkawan, kan?

Kadang-kadang saya akan jumpa manusia-manusia yang sangat skeptikal tantang berkawan dengan orang yang berlainan bangsa. In fact, ada yang cakap “Macamlah tak ada Melayu lain nak berkawan..” And I was like… “Errk, apekah??” 

Seriously!! Kenapa dalam tahun 2012 ni, ada lagi orang yang macam tu?

Bagi saya, bangsa bukanlah penentu untuk kita berkawan dengan sesiapa, kan? Yang paling penting, perangai dia, attitude dia dan rasa hormat antara satu sama lain. Ya, tidak kiralah walau macam mana pun perbezaan kita, kita tetap perlu menghormati diri masing-masing. That’s the basic thing about being human.

Salam hormat,
Sara Aisha

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

0 comments:

Post a Comment