Kerja

Assalamulaikum, semua...

Apa khabar? Bila tengok tajuk entri ni, apa yang saya nak cakap..errr...tulis, ya? Pasal kerja?? Yup, pasal kerja. Semalam waktu saya meeting dan list out semua projek kelolaan saya, my senior cakap "Sara, your workload ni banyak rupa-rupanya..." Masa tu, barulah saya perasan....oh, okey...agak banyak.

Tapi, saya tak pernah bawa balik kerja ke rumah sampaikan my sis akan tanya.. "Ngah tak pernah bawa balik kerja, kan?"

Nak tahu apa jawapan saya? 

"Sebab Ngah tak mahu jadi hamba kepada kerja. Kerja office hanya setakat pukul 6 petang, kecuali kalau terpaksa outstation."

Yup, saya selalu fikir....kita memang akan kerja demi kemaslahatan hidup kita. Be it a job we love so much atau sekadar kerja sebab nak duit. Tapi, itu tak bermakna kita perlu jadi hamba kpd kerja. Bekerja dan bekerja sampaikan tak ada masa untuk diri sendiri. Saya tak nak kehidupan yang hanya berkisar pd kerja semata-mata. Saya tak nak kehilangan momen-momen kehidupan muda saya ni, saat-saat indah dengan family and friends. 

Tapi...Sara Aisha ada dua kerja.

Soooo true! Saya ada dua kerja and yet saya cakap pasal 'tak mahu jadi hamba pada kerja'. Hmmm...apa saya blh ckp, ya? Saya tak menganggap menulis sebagai suatu kerja? Err...tak juga. Menulis bagi saya adalah kerja yang berdasarkan hobi saya. Sesuatu yang saya suka buat. Sesuatu yang dekat pada saya. Sesuatu yang tidak membebankan saya. Sebab tulah saya tak boleh terlalu memaksa diri saya menulis, maksud saya...terlalu mengejar dateline. Saya tak fikir saya boleh menulis dengan baik jika saya asyik kena push untuk kejar dateline. Bila saya menulis, biarlah pada waktu hati saya benar-benar nak menulis. Saya percaya bila saya dapat menulis dengan hati, barulah pembaca dapat menyelami perasaan watak dalam karya saya tu.

Am i thinking too much? Tapi, memang itu yang saya rasa. Kedua-dua kerja saya menjadikan saya Sara Aisha, tapi itu tidak bermakna saya hanya akan bekerja without enjoying myself. Saya masih akan keluar on weekends with my sisters and friends, pergi hiking atau masuk hutan mana-mana, atau pergi muzim (i love museums sooo much!!) atau duduk saja-saja kat rumah, tengok kartun kat TV. 

One thing for sure, macam dalam buku Rich Dad Poor Dad....don't be a slave to our works, let the works be our slave. 

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

0 comments:

Post a Comment