The Banshee - hantu pejuang wanita?

Assalamualaikum, semua.

Few years back, waktu saya masih di sekolah, saya pernah baca sebuah novel thriller yang sampai sekarang memberikan kesan pada saya. Kesan macam mana? Well, sampai sekarang saya ingat cerita dia! Bayangkan dah hampir 10 tahun, tapi saya masih ingat hampir keseluruhan jalan cerita. Tapi, sayang...saya dah lupa tajuknya.

Basically, novel ni menceritakan tentang The Banshee. Apa itu the banshee? Ia adalah satu lagenda Irish tentang semangat atau spirit atau hantu seorang perempuan yang akan menghukum lelaki-lelaki yang menganiyai wanita.  Dalam novel yang saya baca tu, banshee ni digambarkan sebagai seorang wanita yang sangat cantik, tapi mata dia, kalau tak silap saya...berwarna pink/merah. Pandangan mata dia sedih dan dia kelihatan seperti menangis. Bukan semua orang boleh nampak perempuan ni sebab dia cuma menampakkan diri dia di hadapan lelaki yang akan dihukum. Lepas je lelaki tu nampak the banshee, dia akan mati dalam suatu tempoh masa (saya dah lupa berapa lama). Dan dia akan mati dalam keadaan mengerikan.

Cara the banshee menjatuhkan hukuman? Melalui suara dia. Yup, dia akan membunuh mangsanya dengan pekikan maut. Lelaki yang mendengarnya akan mati dalam kedaan dahsyat seperti badan meletup tiba-tiba. Rasanya pekikan the banshee yang memecahkan segala organ, urat-urat darah dan akhir sekali badan orang tu.  Isy, mengerikan...

Saya sebenarnya tidak terlalu percaya tentang benda-benda begini. Ya, jin dan roh itu wujud. Cuma yang menyerupai benda-benda pelik itu sebenarnya adalah syaitan yang menjelma untuk menyesatkan umat manusia.

Tapi, saya rasa apa yang tersirat di sebalik lagenda Irish ini adalah...kaum lelaki janganlah menganiyai wania. Anda adalah kaum yang kuat, yang sepatutnya menjadi khalifah di dunia ini, dan yang sepatutnya melindungi seseorang wanita. Ketahuilah, walau sekuat mana pun seorang wanita...dia akan tetap memerlukan perlindungan seorang lelaki. Tak kiralah sama ada lelaki itu adalah ayah, abang, adik lelaki atau pun suami. 

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

2 comments:

  1. salam..
    betul tue..
    seorg wanita akan sentiasa memerlukan perlindungan dari lelaki..
    banshee tue bkn cm potianak ker?

    ReplyDelete
  2. ye kut. pontianak versi orang puteh...hehe

    ReplyDelete