[Trend] Lakorn juga dari novel!!

Pasti semua sudah perasan akan trend novel didramakan atau difilemkan di Malaysia. Dan sudah semestinya yang paling popular adalah drama Nora Elena yang diangkat dari novel Kasih yang Suci, karya Meen Zulaikha. Begitu juga dengan filem Lagenda Budak Setan dan Ombak Rindu. Dan yang terbaru sekali adalah Gemersik Kalbu dan Bicara Hati.

Tapi…tahukah semua bahawa trend ini sebenarnya sudah lama di negara jiran kita, Thailand? Kebanyakan (jika bukan semua) lakorn yang top-rating adalah diadaptasikan dari novel. Contoh klasik sudah semestinya ‘Silamanee’ lakonan Kob dan Paul yang rasanya hingga kini memang sukar ditandingi.

Silamanee



Contoh untuk lakorn terbaru yang diadaptasi dari novel pula adalah:

Ka Kaung Khon (Pong dan Noon)


Mia Taeng (Rome dan Chompoo Araya)


Game Rai Game Rak (Nadech dan Yaya)


Dan seperti di Malaysia, kebanyakan lakorn yang top ini berkisar tentang kahwin paksa…haha!! Yup, the marriage-in-name only plot. Mula-mula tak suka + benci + menyampah tahap gaban lepas tu fall deeply in love. Bila dah suka sama suka tu pulak, ramai lar muncul penyibuk2 yang nak buat hero-heroin kita ni divorce.

Atau...

Plot hero yang sangat jerk, suka berdendam dengan heroin. Lepas tu selalu wat jahat jat heroin sebab nak balas dendamlah kononnya and then...tup..tup..tup...terjatuh cinta kat the girl. Yup, the slap and kiss punya genre.

Cliché?? Sangat!! Tapi itular yang kita suka, kan?

p/s: nak sangat tulis review pasal GRGR, tp blm smpt lagi utk tgk so tak dptlar review lg.
Mental note: cari masa untuk tengok GRGR!!

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

13 comments:

  1. tak sabar nak baca review GRGR kak sara. saya dah siap tengok cerita tu..hehe

    ReplyDelete
  2. wah!! bestnya WC dh siap tgk GRGR. isy, bilalar kak sara nk tgk ni? dhlar klu dh start tgk, xleh nk berhenti...haha!!

    tp bile tgk scenes skit2 tu, teringat kt Sawan Biang lar...hehe

    ReplyDelete
  3. saya dah tgk abis dah GRGR, BEST sngt cite tu..yaya n nadech memang sesuai :)

    ReplyDelete
  4. ya... salah satu masa Charles ikat tangan Fahlada dengan tali pinggang..hehe

    A.N.Shakirah > memang sesuai macam Ken & Ann, kan? hehe

    ReplyDelete
  5. @A.N. Syahirah: ala, ini yg lg berkobar nk tgk GRGR...hehe

    ReplyDelete
  6. @WC: scene epic tu, tp charles tu mmglar...isy, berguru dgn Kawee ke apa?? haha!!

    ReplyDelete
  7. Okie a.k.a Witch : erm betol2..
    sara : memang x rugilah tercongok tengok cite tu :)berbaloi

    ReplyDelete
  8. skang ni apa lakorn yang best? lama xlayan lakorn..tengok kat mana eh? ada eng sub skali kan? thanks =)

    ReplyDelete
  9. A.N.Shakirah: bilalr sy pn nk mencongokkan diri tgk GRGR, kn?? hehe

    me: lakorn yg best?? hmmm...banyak!!! yg br je siap tayang is Game Rai Game Rak yg kitorang duk discuss atas ni. tgk kt youtube, search je title lakorn tu...akn kuar link with eng sub..=)

    ReplyDelete
  10. hehe..jumpa juga dgn peminat2 lakorn kat malaysia ni..hehe... tolonglah tgk game rai game ruk tue..best giler!!! ni i tgh tgk kali kedua ni... serious best2!!!

    suzsuz

    ReplyDelete
  11. @suzsuz: yup, jumpa jugak ya kita...hehe... mmg ramai rupanya peminat2 lakorn kt malaysia ni..=)

    GRGR? dah tgk..yay!!! mmg best...hehe

    ReplyDelete
  12. At least 90% lakorns from novel - Chua Pei Yong

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul!!!

      p/s: saranhaeyo ni mmg PY ke? hehe

      Delete