Erk….Mendel’s law?

Kelakar rasanya bila semua orang tanya saya… “Sara, adik-beradik awak memang semuanya kecil2 ke?” Sebab jawapannya memang TAK. In fact dalam adik beradik saya, saya adalah satu-satunya yang kecil a.k.a pendek…haha!!!

Serius!!! Bila tengok gambar family…wah!! Semuanya tinggi2 belaka, but then…erk…ade sorang kat tengah tu comey je, kecil je…haha!! And that’s me of course!!!

Dulu bila ada orang tanya “Kenapa yang lain semua tinggi tapi awak tak tinggi?”, saya akan jawab… “Ingat Mendel’s law…the 3:1 ratio punye theory? Haaa, itu memang tertakluk pada sayalah tu. Saya ambik part 1, yang lain ambik part 3.”

Sebenarnya papa tinggi orangnya, tapi ibu boleh dikira tak tinggi (tak mau tulis rendah sebab tak best…hehe) so bila kedua gen diorang bergabung, semua adik bradik saya yang lain dapat alel dominan papa yang tinggi atau mungkin satu alel dominan papa dan satu alel recessive ibu, but still diorang jadi tinggilah kan?

Dan nak dijadikan cerita, saya ditakdirkan dapat kedua-dua alel recessive ibu yang tak tinggi. So, saya jadilah tak tinggi. Kadang-kadang tu rasalah juga, “Napelah tak tinggi macam yang lain?” tapi bila difikirkan balik, saya dah cukup sifat, sempurna semua anggota badan, akal fikiran pun elok je, dan rezeki pun boleh dikatakan melimpah ruah sebab tak pernah pun rasa kesusahan hidup yang melampau, so saya rasa bersyukur sangat2. Alhamdulillah atas segala nikmat kurniaan Illahi.

Dan lagi satu, sebab saya tak tinggi dan kecil…saya rasa saya selalu nampak comey dan awet muda. Oppps, terperasan kat situ!!! Haha!!! =)

p/s: entri buat saya rasa macam cikgu Bio…hehe

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

3 comments:

  1. ya.... saya setuju
    saya pun rendah sedangkan yang lain semua tinggi2
    saya dapat "recessive"

    ReplyDelete
  2. hehe...welcome to geng2 recessive...=)

    ReplyDelete
  3. dlm family saya, saya pon cam 2 gak..
    kdg2 tue rsa sedey jer..
    tp nk wat camne dah Allah swt dah tetapkan..
    kan kak Sara kan..?..^.^

    ReplyDelete