Saya…awak, Awak…saya??

Saya membahasakan diri saya, SAYA….saya memanggil awak, AWAK. Yup, itulah saya. Maksudnya, saya orang yang penuh kelembutan, adab kesusilaan dan boleh masuk Gadis Melayu?

Owh, sudah semestinya tidak!!! Saya bukan seorang yang lemah-lembut, saya orang yang outspoken (sikit-sikitlah kot, depan boss mane boleh outspoken sangat!) dan saya sudah semestinya bukan gadis yang cakap lembut sangat-sangat sampai orang nak dengar pun tak boleh.

So, persoalannya sekarang..kenapa saya guna SAYA, AWAK? Dan bukan AKU, ENGKAU?

Sebabnya senang, saya rasa 'Aku, Kau' macam kasar. Sorry lah pada pengguna2 'Aku, Kau' tapi sejujur-jurjurnya itulah yang saya rasa. Saya berasal dari Kelantan, dan Kelantanese guna 'Aku, Mu.' Tapi saya tak pernah guna 'Aku, Mu' atas sebab yang sama. Bunyi macam kasar. So bila kat KL ni semua orang guna 'Aku, Kau'. Jadi saya pun fikir, maybe boleh lah saya guna jugak, kan? Tapi, salah. Saya tetap tak boleh guna 'Aku, Kau.'

Entahlah, maybe sebab mentaliti saya kot. Dari dulu sampai sekarang saya dibesarkan dengan 'Saya, Awak'. So, nak tukar kepada 'Aku, Kau' susah sikit. Padahal takde salahnya pun dengan 'Aku, Kau.' In fact, orang cakap 'Aku, Kau' menunjukkan betapa rapatnya kita dengan orang tu. 'Saya, Awak' pulak terlalu formal.

Apa-apa pun, kita kena selesa dengan panggilan yang kita suka, tak gitu?

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hello We are OddThemes, Our name came from the fact that we are UNIQUE. We specialize in designing premium looking fully customizable highly responsive blogger templates. We at OddThemes do carry a philosophy that: Nothing Is Impossible

9 comments:

  1. i'm a little bit boyish.. so senang guna aku hang (org kedah) hehe.. dulu kami awak.. but bila kena perli dek kwn2 trus lekat aku.. hehehe

    ReplyDelete
  2. abc, 'kami awak' agt comel!!!!

    nsb baik kwn2 sy x perli, in fact bile dgn sy, org yg gn 'aku, kau' pn blh tkr jd 'sy, awk'...hehe

    ReplyDelete
  3. skong sara. hehe. kdg2 bler sye glar dri sye 'sye' kwn2 stret glar dri dyeorg 'awk'. rse happy. hehe

    ReplyDelete
  4. letihnya dok telefon MPH dan POPULAR bookstores, setakat sekarang JIMK belum ada... can't wait anymore... without further ado, i bought online via karyaseni but unfortunately becoz of chinese new year is coming they can only process the order starting from monday... frust!

    ReplyDelete
  5. @JIMK fan: ala, sori ek sbb dh byk susahkan awk crk JIMK kt kedai2. itular, nk wat cm ne kan? time JIMK nk kuar, CNY lar plak. so cuti + pos office x bukak..huhu..

    ReplyDelete
  6. saya pun orang klantan dan x biasa guna aku engkau wlaupun skolah kat KL.. sama la situasi kta. hehe

    ReplyDelete
  7. @anonymous: sbb kt x biase, kan? hehe

    ReplyDelete
  8. Sy lbh selesa dgn sy-awk @ kte-awk...Tk pernah pernah guna aku-kau..kwn2 yg biasa ber'aku-kau' bila ckp dgn sy dia org tukar guna sy-awak...lgkan sy-awk ni mcm comel je byi lbh2 lg bila kte sembang dgn kwn2 lelaki...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, setuju sgt! diorg yg automatically akn tukar bile ckp dgn kite, kan? even kwn lelaki pn akn tukar. tp biasanye diorg akn panggil sy 'sara' instead of 'awak/kau' dan bhskan diri sbg 'sy'...=)

      Delete