April 3, 2014

Encik Sayang dan Miss Sweetheart versi novel

Ke tepi...ke tepi, sawang-sawang semua. Eh, kejap penyapu mana? Penyapu...oh, penyapu...aichooo!! Adoi, dah terbersin sudah. Inilah padahnya lama tak muncul kat rumah ni. Bersawang sudah....

Okeylah, Assalamualaikum semua. Sihat? Cik SA, alhamdulillah sihat-sihat saja. Tapi cuaca sekarang sangat tak menentu. Jadi anda semua, silalah jaga kesihatan diri, ya. Minum air banyak2, tau.

First of all, I'm so sorry!!! Huwaa, memang lama giler tak jenguk muka kat sini, kan? Dah berbulan-bulan. Bukannya apa, Cik SA memang agak sibuk dengan banyak hal peribadi dan juga disebabkan Cik SA bertapa siapkan Encik Sayang dan Miss Sweetheart. Betul, sampaikan Facebook, Twitter dan segala macam dunia maya yang lain pun jadi terabai...hehe

Apa-apa pun, Alhamdulillah dipanjatkan ke hadrat Illahi sebab akhirnya...yes, finally....ESMS menemui titik penamat dan sudah pun lulus penilaian oleh pihak KaryaSeni. Cumanya, tarikh diterbitkan Cik SA masih belum pasti. Kak Hanim dari KS cakap...tungggguuuuuu... Adoi, saje je Kak Hanim ni. Tapi kan...tapi kan...kalau ada rezeki, ESMS diharapkan dapat ke pasaran untuk PBAKL nanti. Meaning this month!! Jomlah kita sama-sama berdoa agar dapat peluk ESMS bulan ni. Amin....

Oh, ada yang tanya sama ada ESMS versi novel tak sama dengan versi cerpen. Yup, betul itu. Agak lain sedikit. Nama hero/heroin ditukar. Saja nak tukar sebab Cik SA suka nama Syamil Imran dan Orked Imani...hehe. Lagi satu, jalan cerita pun ada diubah sedikit. Of courselah sebab novel version, kena ditambahkan plot cerita, watak dan lain-lain. 

So, sama-samalah kita nantikan kemunculan Encik Sayang yang teramat sengal dan Miss Sweetheart yang nak pecah kepala layan kesengalan dia itu...haha!!

Da...da!

Love, 
Sara Aisha


p/s: Saya kena stop dan keluarkan bab-bab ESMS dari blog disebabkan sekarang ni banyak isu karya penulis di copy paste oleh orang yang tidak bertanggungjawab. Jadi, kami penulis kena lebih berhati-hati dan dinasihatkan untuk siapkan manuskrip, terus hantar pada pihak penerbit. 

Lebih-lebih lagi, Cik SA dah pernah kena kes ni, dengan cerpen bertajuk 'Coklat Cinta'. Entah sapa yang ciplak cerpen ni, pastu tersebar kat facebook, website segala. Dan tak pasal-pasal, Cik SA pulak yang dikatakan plagiarize hasil karya orang. Sedih, tau bila kena tuduh macam tu...huhu...Kita susah-susah tulis, orang lain sesuka rasa dia aje ambik buat macam harta sendiri, pastu penulis asal pulak yang kena marah. Ciskek betul! 

November 20, 2013

Berlabuhnya Jodoh Itu Milik Kita

Selamat petang, semua!

First and foremost, thanks sangat2 pada semua yang menyokong #JodohItuMilikKita selama 40 episod ini. It has been a 3-months journey with you all, and i enjoyed it so much. Sebenarnya saya tak pernah menduga #JIMK akan mendapat feedback yang sangat positif dan rating yang tinggi. Alhamdulillah, semua pembaca novel dan penonton dah buat apa yang saya tak duga ini menjadi kenyataan. Tak mampu saya nak cakap apa-apa selain TERIMA KASIH.

Mengenai ending yang ramai cakap tak puas hati sebab tak tunjuk betul2 ending dalam novel yang sweet...yes, novel berakhir dengan kelahiran baby kembar #Adam dan #Azfar, Aariz ucapkan terima kasih pada Dahlia dan mereka mengucapkan syukur pada Allah atas jodoh yang ditentukan-Nya. Tapi, bagi saya...saya tetap gembira sebab segala peleraian yang sepatutnya ada benar2 ditunjukkan.

Syafiq yang membawa diri, Alya yang akhirnya dengan Andy (ya, memang tak ada dalam novel tapi ini pengakhiran utk Alya), Tuan Haikal dan Puan Marina yang menyedari kesilapan diri kerana tanpa sedar melebihkan Aariz, dan juga...AarizDahlia yang akhirnya bahagia dengan kelahiran anak mereka.

Sejujurnya, saya sebagai penulis #JIMK berpuas hati bila masa karya saya divisualkan dengan sehampir mungkin seperti dalam novel. Iya, bukan senang untuk benar-benar visualkan apa yang tertulis dalam novel. Tetapi dalam JIMK, dari scene pertama, dialog yang dituturkan, karakter dan feeling yang cuba disampaikan...semuanya sama seperti yang saya inginkan bila saya tulis kisah JIMK.

Saya nak penonton rasa:

1) keindahan cinta pertama yang halal antara Aariz dan Dahlia

2) konflik Aariz yang terhimpit dengan kisah silam yang memeritkan
3) kesedihan dan kekuatan jiwa Dahlia yang tak pernah berhenti berjuang (yes, she's a fighter!)
4) keresahan jiwa Syafiq yang penuh dengan kebencian (perasaan benci itu terlalu menyakitkan)
5) ketakutan Alya yang terperangkap dengan lelaki seperti Syafiq
6) nilai2 kekeluargaan, bagaimana parents memainkan peranan dalam membimbing anak2 walaupun anak2 dah dewasa
7) isu rogol, anak angkat, anak tidak sah yang selalu dikeji dan dihina dalam masyarakat kita.

Ya, #JIMK bukan kisah cinta semata-mata. Bila saya tulis novel ini, saya mengharapkan pembaca mendapat lebih dari kisah cinta manis semata-mata. Saya mahu pembaca/penonton mengerti akan nilai dan isu yang cuba diketengahkan. Itulah harapan saya.

Akhir kata, terima kasih sekali lagi. Terima kasih atas sokongan buat saya dan team JIMK. Tanpa sokongan anda semua, kami takkan ke mana. You guys are just amazing!!!

Love you all!

~Cik SA~


p/s: lamanya tak jenguk blog sendiri. dah bersawang dah ni...huhu. sorry sangat...


August 14, 2013

Countdown to drama Jodoh Itu Milik Kita (JIMK)

Assalamualaikum, darlings

First of all, Salam Aidilfitri maaf zahir batin buat semua. Semoga raya kali ini berada di bawah keredhaan-Nya dan membuahkan kenangan terindah buat anda semua. I'm so sorry, sebab lambat bebenor nak wish raya kat anda semua... :-(

So...puasa sudah, raya pun sudah dan kini, tiba masanya untuk kita menyaksikan Jodoh Itu Milik Kita pula. Yup, lagi beberapa hari JIMK akan muncul di kaca TV, bermula Isnin depan (19 Ogos 2013) pukul 10 malam, di ASTRO Mustika HD.

Perasaan saya sebagai penulisnya? Fuh, dah hampir nervous breakdown ni. Berdebar mahu menantikan reaksi para penonton. Apakah pembaca novel JIMK yang selama ni ada imaginasi sendiri tentang JIMK akan suka? Apakah watak2 dalam novel ni benar-benar dapat diterjemahkan dalam bentuk drama? Mampukah para pelakonnya membawa watak dengan sebetulnya? Semua ini asyik bermain dalam fikiran saya. Hmm, saya percaya inilah perasaan yang dirasai oleh semua penulis lain yang mana novel mereka diangkat menjadi drama/filem.

Honestly, setakat ini saya rasa semuanya baik-baik sahaja tentang drama JIMK.

1) Pemilihan pelakon yang dipersetujui oleh saya

Oh, well...Aariz dalam bayangan saya memang tidak berjambang, tetapi Cik SA suka FK yang berjambang sebab nampak sangat macho. Serius, i'm telling you...kalau berdepan dengan FK in real life, dengan wajah berjambang dia tu...he looks so handsome. Dia adalah manusia berjambang pertama yang saya rasa kacak...haha! Oh, ini bukan percubaan untuk promote hero sendiri, tapi ini betul-betul apa yang saya rasa, tau.

Okey, berbalik kepada pemilihan pelakon. Mereka semua hampir menyamai watak novel JIMK itu sendiri, terutama dari segi umur dan fizikal. Contohnya:

Aariz Danial: 31 tahun, tinggi, putih (he's Filipino, haruslah putih, kan?) Farid Kamil: 32 tahun, tinggi (184 cm) dan putih. Nampak tak persamaan di situ?

Dahlia Darius: 26 tahun, putih gebu, bertubuh kecil. Tiz Zaqyah: 25 tahun. Dari segi fizikal, memang kita tahu betapa putih dan kecil molek Tiz, kan?

Syafiq: 28 tahun, lebih gelap dari Aariz dan lebih gelap. Syazwan Zulkifly: 26 tahun. Sawo matang dan ketinggian sederhana. Sama dengan Syafiq, kan?

Even, watak2 lain pun hampir menyamai watak dalam novel. Seperti, Joshua yang dilakonkan oleh Keith, Redza (Zul Ariffin) dan lain-lain.

2) Hubungan antara saya sebagai penulis dan pihak produksi

Saya sebenarnya merasakan agak bertuah bila pihak Pena Creative yang menjadi penerbit JIMK. Yup, ini adalah kali pertama Pena Creative menghasilkan drama adaptasi novel. Tetapi, pada pendapat saya...they did good job. Nak tahu kenapa? Sebab mereka menghormati saya sebagai penulis. Mereka tidak membelakangkan saya atau tinggalkan saya tak tahu apa-apa. I was involved, even from the start of the whole processes. Saya selalu dimaklumkan tentang apa yang berlaku.

Juga, saya selalu berhubung dengan Kak Rozie Rashid sebagai penulis skrip. Beliau maklumkan pada saya dan minta pendapat bila mahu membuat perubahan. Yup, basically saya sudah pun baca skrip JIMK dan saya berpuas hati. Dari skrip tersebut, storyline asal novel JIMK memang dikekalkan, malahan dialog yang digunakan adalah sama dengan novel. Jadi, hampir semua adegan dalam novel ada dalam drama.

Tetapi, sedikit perubahan dan pertambahan tetap ada dalam drama. Perbezaan paling ketara antara novel JIMK dan drama JIMK, bagi saya adalah perkembangan kisah Syafiq dan Alya. Sesiapa yang sudah membaca novel JIMK, pun tahu kan...sebenarnya watak Alya tak adalah banyak sangat pun dalam novel. Tetapi watak Alya inilah yang menunjukkan siapa itu Syafiq. Hanya dia yang tahu pasal perangai sebenar Syafiq, yang tahu pasal kegilaan Syafiq tu. Maka, bila dikembangkan lagi watak ini dan kisah Syafiq-Alya, saya bersetuju.

Oh, lagi satu yang saya sangat2 gembira tentang produksi ini adalah....dalam montaj JIMK, nama pertama yang keluar adalah...tidak lain dan tidak bukan, nama SARA AISHA. It was such a surprise for me! Rasa macam..."Wow! Nama i yang keluar dulu sebelum nama pelakon2?" Tahu tak apa maksudnya itu? Itu bermakna pihak produksi, Pena Creative memang betul2 menghargai penulis novel ini. Terima kasih, terharu, tau...hehe.

Hmmm, moga-moga perasaan baik-baik sahaja yang saya rasakan terhadap drama JIMK ini akan berterusan sehingga tamat tayangannya. So, jangan lupa saksikan Jodoh Itu Milik Kita, tau. Kita pakat-pakat tengok Aariz Danial yang sweet, Dahlia yang comel dan Syafiq yang psiko. Buat yang tak ada Astro tu, mungkin akan ada orang baik hati yang letak kat internet nanti. Let's just wait and see.

Oh, untuk tahu lebih lanjut pasal Jodoh Itu Milik Kita dan perkembangannya, jom like fanpage JIMK yang saya sendiri kelolakan.

Ini pula gambar sekitar majlis pelancaran dan sidang media yang diadakan pada 29 Julai yang lalu.








Dan ini pula BTS, trailer, promo JIMK dan MV OST JIMK, Takkan Terpisah...




Lots of love,
Cik SA

July 10, 2013

Drama Jodoh Itu Milik Kita bermula 19 Ogos 2013

Assalamualaikum, semua...

Tarikh tayangan JIMK akhirnya sudah diputuskan dan diumumkan oleh Kak Ziela Jalil sendiri di dalam sedutan akhbar Berita Harian, Ahad lepas. It's gonna be on....

19 OGOS 2013 (ISNIN)

Mark the date, ya darlings! Haha...


Fuh, bila lihat cerita pasal drama JIMK dalam one whole page BH ni, membuatkan Cik SA terasa teruja di situ. Seolah-olah bahang JIMK sudah pun bermula dan semakin membuak-buak. Cewah, terkeluar ayat novel I...haha! 

Tapi, honestly...saya rasa macam terkena nervous breakdown pun ada juga. Yalah, nak tengok novel sendiri dalam TV. Rasa macam...watak2 yang saya cipta, yang saya karang malam2 buta, tup...tup...hidup!  Okey, diorang semua hidup, bernafas, berjalan dan bercakap. 

Hati ni tertanya-tanya aje, mampukah semua watak JIMK dipertontonkan secara yang saya, sebagai penulisnya cuba gambarkan? 

Aaria Danial - lelaki tulus yang romantis dan sweet, tetapi sebenarnya menyimpan rahsia besar yang mencengkam dan membunuh jiwa. Dalam cintanya buat si isteri, kebenaran tentang dirinya menjadi penghalang untuk bahagia.

Dahlia - wanita comel yang kelihatan lembut dan manis, tetapi mempunyai ketegasan, kekuatan dan prinsip hidup yang sangat jitu. Dia takkan pernah berganjak daripada apa yang dia percaya.

Syafiq - lelaki yang penuh dengan kebencian dan dendam. Namun dalam sikap psikonya, dia sebenarnya seorang yang sangat terluka dan mendambakan kasih sayang. 

Inilah watak2 yang paling penting dalam JIMK. Dan memang besar harapan saya agar Farid Kamil (Aariz Danial), Tiz Zaqyah (Dahlia) dan Syazwan Zulkifly (Syafiq) dapat membawakan watak2 ini dengan jayanya. Apa-apa pun, saya percaya pada kemampuan mereka. So, InsyaAllah...=) 

Oh, ada satu ayat yang Kak Ziela cakap dalam sedutan akhbar ni.

"Membaca Jodoh Itu Milik Kita membuatkan hati saya berbunga-bunga."

Awww, sweet aje Kak ZJ ni...haha! 

Akhir kata, jom sama-sama kita nantikan drama JIMK di Astro Mustika HD, bermula 19 Ogos 2013. Tapi sebelum itu, of course kita puasa dulu and then raya. Salam Ramadhan untuk semua...=)

Sneak peak gambar BTS JIMK:






Untuk lagi gambar BTS dan video BTS drama Jodoh Itu Milik Kita, serta perkembangan terbaru drama ini...sila klik Page drama JIMK:


Salam sayang,
Cik SA

June 19, 2013

Pengalaman di set penggambaran drama Jodoh Itu Milik Kita

Assalamualaikum, darlings

Ahad lepas, Cik SA berkesempatan untuk turun padang dan melihat sendiri penggambaran drama JIMK. Kebetulan mereka shoot dekat dengan rumah, itu yang saja-saja nak memunculkan diri...hehe...

Dan akhirnya, saya pun bertemu empat matalah dengan mereka2 yang membawa JIMK jadi live. Untuk scene hari tu, pelakon2 yang ada adalah Farid Kamil, Keith Foo, Syazwan Zulkifly, Haryanto Hassan dan Lana Nordin. 

Farid Kamil a.k.a Aariz Danial saya. Fuh, mamat ni hensem dalam real life! Haha. Tinggi yang amat dan sangat peramah, juga kelakar. Hmmm, sapelah yang cakap dia kerek, ya? Serius, FK mmg peramah. Kami siap makan lunch sama-sama dan berkongsi cerita macam-macam. Basically, bercerita pasal pengalaman saya tulis JIMK dan pengalaman dia membawa watak hero novel. Dia kan Kasyah dalam Lagenda Budak Setan. 

Honestly, waktu jumpa FK tu, saya boleh rasa aura seorang Aariz Danial dalam dirinya. Entahlah, susah nak explain...tapi memang boleh nampak AD dalam FK. Ke sebab scene yg saya jumpa dia tu adalah scene ofis dan FK nampak sangat macho dalam office attire dia? haha..

Oh, satu yang buat saya tabik spring pada FK adalah sikap professionalnya. Mesti anda tahu, kan pasal kecederaan dia yang jatuh motosikal hari tu? Dan dia dapat cuti seminggu dari doktor daripada menjalani penggambaran. Walaupun dia dah mula shoot balik untuk JIMK ni, FK sebenarnya masih sakit lagi, tau. Kesian tengok dia menahan sakit. Tapi dia memang professional habis. Waktu dia shoot scene dia, memang dia tak tunjuk rasa sakit tu. Terus dia jadi Aariz Danial yang tak patah bahu. 

Keith Foo...ohmai!! He's definitely a gentleman. Dia sangatlah polite, peramah, soft-spoken...pendek kata, macam watak hero novel yang perfecto tu. Kalau part hensem tu, memang jangan cakaplah. Giler hensem kut! Haha. Oh, lagi satu...we talked a lot pasal company dia yang dinamakan AKT. Kalau follow Keith kat IG dia, banyak yang dia cerita pasal company dia tu. Banyak perancangan Keith utk AKT, contohnya bekerjasama dengan Noor Arfa batik untuk membawa batik Malaysia ke persada antarabangsa. Jom kita sama-sama support usaha Keith, ya...=)

Syazwan Zulkifly....ini kisah sedih pasal saya dan dia. Ceritanya macam ni. Memang pada mulanya, saya dimaklumkan SZ tak ada kat set. Tapi tup..tup, bila sampai sana, saya nampak dia tengah tidur. Mulalah rasa, "Eh, SZ adalah." Tapi, orang tengah tidur, takkanlah nak kejut kut? Dia tengah letih tu. So, saya biar ajelah dia kat situ. Kiranya, jarak antara saya dengan dia cuma lebih kurang sedepa aje. Dia memang betul2 depan mata saya. Bila dia bangun, dia mula busy untuk shoot. So, saya sekali lagi cuma tengok aje dan tak berani nak tegur. Takut plak dikatakan mengacau. Ingat lepas dia dah habis shoot, bolehlar nak tegur. And then saya keluar kejap, tup...tup...bila saya balik, SZ dah balik. Rupa-rupanya, scene dia memang sikit aje hari tu. Melepas nak jumpa dia...huhu...

Dan yang kelakarnya, bila SZ dapat tahu saya rupa-rupanya ada kat set, he was like... "Maksudnya awak ada kat sana masa saya ada? Ya Allah! Awat tak tegur??" - Inilah yang dia tulis kt IG dia waktu saya inform dia akan keberadaan saya kat set. Adus, saya tak berani tegur sbb awak nmpk busy. Itulah ceritanya, Encik Syazwan.

Basically, meeting them was a nice experience. Boleh tengok sendiri macam mana diorang shoot drama JIMK. Pengarah, Encik Jamal Khan, Assistant director, kak Amy Nawari, krew...semuanya baik2 aje dan rajin melayan kami (saya pergi sana dgn my sisters). Thanks a lot, uolls. Terima kasih atas layanan.

Dalam awal bulan Julai nanti, mereka akan ke New Zealand selama dua minggu untuk penggambaran di NZ pula. Good luck! Moga2 semuanya selamat...=)

Salam sayang,
Cik SA

p/s: ketinggian FK dan KF membuatkan Cik SA rasa kerdil sangat bila duk dengan diorang...haha!

June 3, 2013

[UPDATE] Drama Jodoh itu Milik Kita - Redza, Teja, Tuan Haikal

Assalamualaikum, semua

Update terbaru dari drama Jodoh Itu Milik Kita!

Masihkah anda ingat pada Redza, sahabat baik Dahlia yang sudah menganggapnya seperti adik kandung sendiri? Seorang lelaki yang selalu bertindak seperti 'abang' kepada Dahlia? 

Juga, pada Teja? Isteri Redza yang sangat selamba dan agak ganas sedikit? Yang banyak memberikan nasihat pada Dahlia?

Dan pada...Tuan Haikal? Suami Puan Marina? Bapa kepada Aariz dan Syafiq?

Pelakon-pelakon yang akan membawakan watak mereka adalah....

Zul Ariffin sebagai Redza


Sejujurnya, saya tak tahu nak bayangkan siapa sebagai Redza. So, yup...saya agak happy bila Encik Zul ini yang dipilih untuk bawakan watak Redza. Nak tahu kenapa? Sebab dia macam...terserlah sifat ke'abang'an dia tu? Bolehlah untuk jadi seorang abang yang sangat melindungi adiknya. Dan lagi satu...sebab dia lagi besar daripada Farid Kamil untuk scene tumbuk Aariz Danial nanti...haha! Tapi memang betullah, bila tengok keek BTS JIMK, untuk scene itu...fuh, kuat gila si Zul ni tumbuk FK. Mantap giler tumbukan dia...haha! 

Aishah Ilias sebagai Teja


Okey, untuk Cik Aishah kita ni...saya tak boleh nak komen lebih-lebih sebab honestly saya tak kenal dia. Saya cuma tahu dia jadi tunang Aqasha dalam drama Dejavu di Kinabalu. Kalau berdasarkan drama itu, dia agak pandai berlakon. So harap-harap Aishah boleh bawakan watak Teja dengan baik. Oh, seperti Tiz yang bertudung sebagai Dahlia, Aishah juga bertudung sebagai Teja. Manis aje dia...=)

Haryanto Hassan sebagai Tuan Haikal


Oh, yeah! Finally!! Tuan Haikal is here! Lama juga saya tertanya-tanya siapalah yang akan jadi Tuan Haikal...hehe...

Okeylah, that's all. Nanti kalau ada apa-apa lagi update, saya akan kongsikan di sini. Tapi, lebih mudah kalau anda like page FB JIMK. Semua perkembangan terbaru ada di situ, termasuk gambar2 BTS dan video2 BTS drama Jodoh Itu Milik Kita yang bakal bersiaran Ogos nanti.

Salam sayang,
Cik SA

May 20, 2013

[UPDATE] Drama Jodoh itu Milik Kita - Ziela Jalil sebagai Puan Marina

Assalamualaikum, semua

Seperti yang saya war-warkan di fb dan juga fanpage drama Jodoh itu Milik Kita, seorang lagi pelakon mantap tanah air akan berlakon dalam drama ini. Beliau adalah tidak lain dan tidak bukan...Kak Ziela Jalil. Pelakon senior yang sudah lama tidak berlakon dan juga merupakan bekas pengacara program Primadona di Astro. Untuk makluman, beliau keluar dari Primadona kerana bakal mengendalikan program bual bicara beliau sendiri. 

Sejujurnya, Cik SA rasa macam satu penghargaan pula bila Kak Ziela, selaku penerbit akan berlakon sendiri dalam drama ini. Serius! Rasa macam...OMG! It's Ziela Jalil. Haha! Excited terlebih pula. 

Ziela Jalil sebagai Puan Marina


Dalam drama ini, Kak Ziela Jalil akan melakonkan watak Puan Marina, ibu kepada Aariz dan Syafiq. Bagi pembaca JIMK, anda tahulah kan betapa pentingnya watak ini dalam kisah JIMK. Boleh dikatakan watak Puan Marina inilah yang sebenarnya menggerakkan seluruh jalan penceritaan. Seperti watak-watak lain, watak ini juga sangat bermain dengan emosi. Seorang ibu yang terperangkap antara kasih dua anak, antara rahsia yang disimpan rapi dan keinginan untuk melihat keluarga bahagia. Fuh, lepas ni pakat-pakatlah kita menangis dengan Kak Ziela. Haha!

Jadi, setakat ini yang sudah confirm dalam drama Jodoh itu Milik Kita ini adalah...


Farid Kamil sebagai Aariz Danial
Tiz Zaqyah sebagai Dahlia
Syazwan Zulkifly sebagai Syafiq 
Ziela Jalil sebagai Puan Marina
Keith Foo sebagai Joshua
Nabila Huda sebagai Alya

Alhamdulillah, melihat senarai barisan pelakon di atas Cik SA rasa macam...wah! Mantap-mantap semuanya. So, harap-harap dramanya pun nanti mantaplah....hehe

Salam Sayang,
Sara Aisha