May 15, 2015

Encik Sayang dan Miss Sweetheart - Bab 19 & 20


BAB 19

“ARGHH!!!”
            “Kau ni dah kenapa terlolong-lolong macam orang gila?”
            Misha merengus dan melempar tas tangan ke arah meja. Wajah sahabat merangkap salah seorang modelnya, Yana dikerling sekilas. Kasar dia melabuhkan punggung ke atas sofa, berhadapan dengan Yana dan menyandarkan tubuh. Nafasnya ditarik berkali-kali. Matanya ditutup.
“Tenang, Misha…tenang. Kau adalah Misha. Kau tak boleh hilang arah hanya kerana perempuan Viva buruk tu. Perempuan yang baru sahaja mengaku tunang kepada Syamil. Perempuan yang Syamil dah protect. Perempuan yang…” Misha membuka matanya kembali dan… “Arghhh! Geramnya aku!!!”
“Misha Edora! Kau ni dah kenapa? Aku datang sini untuk fitting, bukan tengok kau melalak-lalak,” marah Yana seraya menyilangkan tangan ke dada.
“Aku nak bunuh perempuan tu.”
Yana mengerutkan dahi. “Siapa?”
“Perempuan Viva buruk.”
“Hah? Apa jenis nama yang dah kau bagi kat dia?”
“Nama yang memang padan dengan dialah.” Dengan bibir yang mencemik, Misha menjawab. Penuh sinis suaranya.
“Apa yang dia dah buat?”
“Apa dia dah buat? Dia dah rampas Syamil daripada aku, kau tahu tak?” Separuh menengking, Misha membalas. Air mukanya tegang sekali. Dadanya pula turun naik dengan emosi yang membuak-buak.
“Bukan ke kau orang memang dah break up?” Yana menyoal kembali dengan lagak keanehan. Baru dua minggu lepas dia dimaklumkan dengan berita perpisahan Misha dan Syamil. Saat itu tidak ada pula dia melihat Misha bersedih, marah-marah atau melolong-lolong. Bahkan gadis itu kelihatan selamba sahaja, bagai tidak terkesan langsung dengan perpisahan itu. Kata Misha…
“Ala, kita tengoklah. Berapa lama Syamil boleh marahkan aku. Mesti dia akan maafkan aku nanti. I mean…aku ni Misha Edora, okey! Lelaki mana yang boleh dump aku?”
Ya, itulah butir bicara Misha tempoh hari. Dengan tahap keyakinan yang cukup tinggi. Sebab itulah Misha tidak langsung cuba menghubungi atau merayu pada Syamil.
“Kau dengar sini, ya. Tak ada siapa pun boleh dump aku. Kalau aku break up, aku yang tinggalkan orang. Bukan vice versa. Macam yang aku dah buat pada Datuk M.” Suara Misha pantas mematikan lamunan Yana.
“Kau dah tinggalkan Datuk M?” Separuh terkejut Yana mendengarkan berita terbaru daripada Misha.
“Yalah. What do you expect? Kalau aku nak pastikan Syamil datang balik pada aku, mestilah aku kena tinggalkan dia.”
“Kenapa kau nak sangat dia balik pada kau? Kalau difikirkan, Datuk M lagi masyuk kut. Poket tebal. Syamil tu apa yang ada? Dia dengan kau lebih kurang aje. Kau…kalau nak cari lelaki, baik cari yang LAGI kaya daripada kau. Senang hidup.”
“Kan aku dah cakap, sebab aku takkan kena dump. I do the dumping, not the other way round. Dia tu siapa, nak dump…dump aku?!” Penuh beremosi Misha meluahkan rasa. Huh, geram sungguh dia memikirkan saat-saat Syamil memutuskan hubungan tempoh hari. Dan lagi geram dia kala terpaksa menebalkan kulit muka menegur dan bersayang-sayang dengan Syamil sebentar tadi. Kalau diikutkan hatinya, dia memang tidak ingin untuk berbuat begitu.
Tahap kegeramannya jadi hampir meletup saat perempuan Viva buruk itu tiba-tiba dikenalkan sebagai tunang Syamil. What?! Berani lelaki itu bertunang dengan perempuan lain? Hanya selepas dua  minggu ‘perpisahan’ mereka? Huh, entah-entah mereka berdua sudah pun menjalin hubungan sulit waktu dia dan Syamil masih bersama. Dan kemalangan itu cuma lakonan semata-mata. Iya, siapa tahu, kan? Apa-apa pun boleh jadi dalam dunia ini. Ah, dia sudah tidak peduli tentang itu semua. Apa yang dia tahu sekarang adalah…
‘Aku ni Misha Edora. Dan Misha Edora takkan biarkan orang lain rampas apa yang jadi hak milik aku sewenang-wenangnya.’
*****
“DIA tak nak!”
            Elina mencabut fon telinga dan memanggung kepala pada Orked yang tiba-tiba sahaja tersembul di muka pintu biliknya. Haish, dia ni…suka sangat muncul kat rumah aku tiba-tiba. “Tak nak apa?”
            “Tak nak putuskan pertunangan ni. Kau dengar tak, dia tak nak putuskan!” bentak Orked lagi sambil ke hulur hilir dengan tangan yang tergawang-gawang “Aku punyalah beriya-iya cakap dengan dia, alih-alih…kau tahu apa dia cakap?”
            “Apa?”
            “Nope. Boleh kau bayangkan? Sepatah itu aje yang dia cakap. Nope!”
            “Dah dia memang tak nak putuskan pertunangan ni, haruslah dia cakap ‘nope’, takkanlah nak cakap ‘yup’, kut?” Elina memusing kerusinya dan menghadap Orked yang kini melabuhkan punggung di atas katil. “Dan lagi satu, betullah tu apa yang dia buat. Elok-elok kau orang bertunang, takkanlah nak putus kut.”
“Elok kau cakap? Tang mana yang elok tu? Habaq mai sikit? In case kau dah lupa, aku dengan dia ditunangkan sebab family. Kena paksa, okey?”
“Correction! Seingat akulah, kau sendiri yang mintak parents kau carikan calon.”
Orked menjegil mata. “Perlu ke kau ungkit saat-saat kebodohan dan kesengalan aku tu?”
“Perlu. So that, kau tak buat adegan bodoh lagi sekali dan pergi paksa dia putuskan pertunangan kau orang berdua.” Selamba jawapan Elina. Sahabat yang sudah pun menayangkan muka tidak berpuas hati dipandang tanpa rasa.
“Bodoh apanya? Aku akan jadi lebih bodoh kalau aku teruskan semua ni. I mean, aku. Dia. Tunang. And then, husband and wife? Ewwww. Serius! Aku tak faham betullah. Kenapa dia berdegil sangat nak teruskan pertunangan ni? Padahal kita orang sama-sama tak ada perasaan pun.” Merah padam muka Orked menghamburkan rasa tak puas hatinya.
“Ya ke?”
“Apa yang ya ke?”
“Ya ke tak ada perasaan?”
Semerta Orked mengerunyutkan dahi. “Maksud kau?”
            Elina mengangkat punggung dan lambat-lambat menghampiri sahabatnya. Usai selamat duduk di sebelah Orked, bahu gadis itu ditarik rapat sebelum dia berbisik. “Entah-entah dia sukakan kau…”
Buntang mata Orked. Tubuh Elina ditolak lebih jauh. “Huh, tak ada maknanya! Mustahil.”
Meledak tawa Elina.
“Elina! Aku serius ni!”
Cepat-cepat Elina mematikan tawa dan mengangkat kedua-dua belah tangan ke atas. “Okey, okey…fine, aku faham. Tapi kan, Orked…”
“Apa dia?” sela Orked kembali dengan gaya memberontak. Masih diulit rasa geram pada sahabat sendiri yang enak-enak mentertawakan dia yang kini seperti berada dalam keadaan hidup mati. Ya, ini life-death situation, tahu tak?
Kenapa kau nak dia putuskan pertunangan ni? Kenapa bukan kau aje yang buat macam tu? Kan senang. Tak payah nak peningkan kepala segala.”
            “Kau gila? Kalau aku yang putuskan pertunangan ni, akulah yang rugi.”
            “Maksud kau?” Elina menyoal kembali dengan dahi yang berkerut.
            Terlepas keluhan dari mulut Orked. “Yalah, adat melayu kita kan bila pihak perempuan yang putuskan pertunangan, perempuan tu kena bayar ganti rugi dua kali ganda pada pihak lelaki. Tapi, kalau lelaki yang putuskan, dia tak payah bayar ganti rugi macam tu.”
            Elina mengetuk dahi. “Oh, ya tak ya juga. Aku terlupa pula. So sebab tulah…”
            “Yup. Dan aku…” Orked membuka beg sandangnya dan mengeluarkan sebuah buku nota kecil. Buku tersebut dibelek-belek sebelum sampai ke muka surat yang diingini. Kemudian dia menayangkannya kepada Elina. “Dah siap buat siasatan dan anggaran. Kos pihak sana untuk majlis hari tu adalah dua puluh lima ribu. Kalau aku kena bayar dua kali ganda…”
            “Lima puluh ribu,” cantas Elina seraya menyambar buku nota tersebut dengan rasa terkejut. Namun bukanlah disebabkan oleh harga yang baru sahaja disebut, tetapi kerana rasa terujanya terhadap tindakan Orked. Gempak betul kawan aku ni! Siap buat anggaran segala.
            “Tahu tak apa! Punyalah mahal. Dengan duit sebanyak tu, macam-macam aku boleh buat. Aku boleh pergi tour around Europe sampai lima kali, aku boleh berpuluh kali panjat Gunung Kinabalu, kau tahu tak? So, takkanlah sesenang itu saja aku nak bagi duit pada dia? Memang taklah!” Tanpa henti Orked membebel.
“Hah, aku rasa kan…sebab inilah, si Syamil sengaja bagi hantaran mahal-mahal hari tu. Dia tahu aku mesti nak putuskan hubungan ni dan dia sengaja nak jerat aku. Dahlah tak nak inform aku awal-awal yang dia adalah bakal tunang aku sebelum majlis berlangsung. Nak main-main secret konon. Padahal dia memang sengaja nak jerat aku,” sambung Orked lagi, meneka dengan wajah yang penuh keyakinan. Kepalanya dianggukkan berkali-kali.
            Terbit senyuman lebar di bibir Elina. Hatinya terasa dicuit-cuit kala melihat keadaan sahabatnya yang seorang ini. Sungguh! Orked Imani sangatlah sukar dijangka. Unpredictable!
‘Hmm, Encik Syamil Imran…habislah awak. Mesti pening kepala nak layan dia ni. Aku sangat-sangat tak sabar nak tengok! Mesti menarik.’ Sempat Elina berkata-kata dalam hati.
“Kau ni aku tengok, dah macam Nancy Drew. Macam-macam kau fikir. Lepas ni kau nak siasat apa pula?” suara Elina, sekadar berbasi-basi. Kalau tidak dilayan karenah minah seorang ini, mahunya Orked merajuk dengannya selama seminggu. Bukan dia tidak kenal sahabat baiknya ini. Walaupun selalu ganas dan selamba, Orked juga manja dengan orang-orang yang rapat dengannya.
            Orked menyengap buat seketika. Otaknya ligat berfikir tentang segala macam idea yang mungkin boleh digunakan dalam operasi ‘Buat Encik Sayang putuskan pertunangan ini’.
“Aku nak tahu apa yang dia suka, apa yang dia tak suka.”
            “Kata tadi tak ada perasaan, kenapa pula nak tahu itu semua?”
            “Excuse me, ini tak ada kena mengena dengan perasaan, okey? Aku nak tahu sebab aku nak jadikan semua tu sebagai senjata aku. Kalau nak kalahkan musuh, kenalah kenal musuh tu dulu, kan?”
            Musuh? Elina menggelengkan kepala. Adakah patut tunang sendiri dikatakan musuh? Hati-hati, Orked. Kata orang jangan bermusuh, jangan membenci. Kerana mungkin orang yang dibenci itu adalah orang yang ditentukan untuk kamu. Getus suara hati kecil Elina.
“So macam mana kau nak tahu apa yang dia suka dan apa yang dia tak suka?” tanya Elina pada Orked yang hanya memandang wajahnya. Dan kemudian sedikit demi sedikit gadis itu menayangkan sengih. Oh, tidak! Senyuman nakal Orked Imani sudah muncul!
*****
SYAMIL meneguk air suam dari gelas yang dipegang sambil menjatuhkan duduk di meja tulis. Kemudian dia membuka laci meja. Sebuah buku nota ditarik keluar dan dibelek-belek sebelum dia akhirnya mengambil sebatang pen. Dia memandang kosong ke hadapan dan berfikir sejenak. Sedikit demi sedikit bibirnya membentuk senyum sebelum dia kembali memandang muka surat kosong dan mula mencatit sesuatu.
            Beberapa minit berlalu. Setelah berpuas hati dengan hasil tulisan sendiri, Syamil membacanya sekali imbas. Kemudian dia bangkit dari kerusi dan menuju ke arah katil. Selimut ditarik, tubuh dilitupi dan dia akhirnya mengatup mata perlahan-lahan. Selamat malam, dunia.
            Dari meja tulisnya, kelihatan buku nota yang tidak tertutup bersama satu muka surat yang tertulis…
            ‘Counter-attack list: Kemungkinan-kemungkinan perkara yang bakal dibuat oleh Miss Sweetheart dan cara untuk melawan balik.’

*****

BAB 20

GADIS manis di hadapan mata yang sedang khusyuk menikmati cool blog berperisa honey dew smoothies dipandang lama. Aduh, adik sayang…berapa lama lagi nak minum benda alah tu?
            “Err, Fiya…”
            “Akak memang betul-betul dah angau dengan abang saya, ya?”
            Hampir tersedak Orked mendengarkan soalan yang sekonyong-konyong keluar dari mulut Safiya. Angau? Aku angau dengan Syamil? Dengan Encik Sayang tu? Gila! Memang taklah!
            “Yalah, beriya-iya sungguh akak mintak senarai apa yang Angah suka, apa yang dia tak suka, apa yang dia allergic, hobi segala. Wah! Mantap sungguh akak ni, kan? Tengah buat preparation untuk jadi isteri mithali untuk Angah, ya?”
            Terasa air liur yang mula melekat di celah kerongkong. Pipi pula makin membahang. Telinga panas. Sekarang baru dia tahu kenapa perangai Syamil begitu. Rasanya perangai pelik, selamba dan entah apa-apa itu sememangnya mengalir dalam darah mereka adik beradik. Jika tidak, takkanlah Safiya boleh membuat konklusi yang sebegitu rupa?
            Sedaya-upaya Orked menenangkan jiwa dan mengulum senyum palsu.
“Err, biasalah Fiya. Kita orang ni, kan baru kenal. So, kenalah ada effort untuk mengenali each other dengan lebih lanjut.’
            Oh, God! Nak muntah dia dengan kata-kata sendiri. Kalau tidak difikirkan rancangannya yang mungkin gagal jika dia berterus-terang pada Safiya, tidak hingin untuk dia berkata begitu. Iyalah, hanya orang gila sahaja yang akan mengatakan bahawa ‘saya nak tahu semua itu sebab saya dalam usaha untuk buat tunang saya sendiri putuskan pertunangan ini.’
            “Ini kalau Angah tahu, mesti dia bangga.”
            “Jangan!” Laju dan hampir terjerit Orked.
            Bulat mata Safiya. Terkejut dengan reaksi bakal kakak iparnya.
            “Err….” Orked menyeringai dan menggaru kepala yang tidak gatal. “Akak tak nak abang Fiya tu tahu. Yalah, kalau tak…malu akak.”
            Safiya mengangkat sebelah kening. Cuba menayangkan wajah curiga.
            “Akak…akak…” Orked mula menggelabah. Aduh, nak bagi alasan apa ni? “Yes, akak nak bagi surprise pada dia. So please…Fiya jangan bagitahu dia apa-apa.”
            “Oh, akak ni sweet sangatlah. Tak padan dengan abang Fiya tu…” Safiya tertawa di hujung bicara. Selendang yang melilit-lilit kepala dibetulkan sedikit.
            Menyelinap masuk rasa teruja dalam hati Orked. Yes! Inilah masanya untuk dia mengorek segala macam cerita tentang Syamil. Dan yang pastinya cerita-cerita tersebut bakal menjadi senjata rahsianya.
            “Kenapa dengan dia?” Dengan lagak tidak bersalah dan tidak punya apa-apa niat tersirat, Orked menyoal.
            “Kalau akak nak tahu, Angah tu….”
*****
“MELATI!
            Melati yang sedang berjalan menuju ke arah bas sekolah berpaling. Hampir tersembul matanya melihat wajah seorang lelaki yang elok bersandar pada sebuah Myvi hitam.
            “Abang Syamil! Apa yang abang buat kat sini?” tanya Melati.
            Syamil membetulkan gaya berdirinya dan tersenyum lebar. “Abang baru balik jumpa klien. Kebetulan pula lalu sini. Jomlah, abang hantar Melati balik rumah.”
            Serta-merta Melati mematikan langkah.
            “Kenapa?” Pantas Syamil menyoal.
            “Don’t talk to strangers and don’t follow strangers,” ucap Melati dengan muka yang sengaja dibuat serius.
“This stranger is one handsome, attractive, bombastic stranger. Still tak nak ikut ke?” Bersahaja Syamil menjawab, melayan permainan bakal adik iparnya.
“Ewww, perasan!!!” jerit Melati.
            Terhambur tawa Syamil. Tingkah Melati mencuit-cuit hujung hati. Aduh, sebijik sama dengan perangai kakaknya.
            Melati turut tergelak. “Okeylah, bang. Tak naklah main-main lagi. Jomlah!”
            “Jom ke mana?”
            Terkaku tangan Melati yang baru sahaja ingin membuka pintu kereta. Sebelah mukanya dipalingkan. “Kata tadi nak hantar Melati ke rumah.”
            Syamil mengetuk dahi. “Terlupa pula. Tapi…”
            “Tapi…”
            “Tapi sebelum itu, handsome stranger ni nak kidnap Melati dulu.”
*****
“OOOOOH…” Panjang suara Melati. “So…” Kedua-dua tangan disilang ke dada. Sepasang matanya dikecilkan pada sang jejaka yang elok duduk di hadapannya.
            Dengan rasa serba salah dan tidak selesa, Syamil menegakkan duduk. Berdebar semacam pula hatinya saat ini. Mengalahkan berdepan dengan Uncle Roslan tempoh hari. Terasa diri diperhatikan dan dibaca lalu menghamparkan segala macam rahsia diri.
            “What’s in it for me?”
            “Hah?” Bingung sekali Syamil mendengarkan soalan Melati.
            Penuh ketenangan Melati membetulkan cermin mata bingkai hitam yang elok terletak di atas hidung. “Macam ni, Encik Syamil Imran. Saya tak boleh sesenang itu saja bagi informasi tentang kakak kesayangan saya tanpa dapat apa-apa balasan, kan? You know, I’m risking myself here. Kalau encik tahu, apa yang akan dia buat pada saya…”
            “So what do you want?” sampuk Syamil. Satu perkara yang dia mula mengerti tentang Melati adalah…budak yang seorang ini suka bermain. Sekarang, rasanya dia sedang berangan jadi macam detektif dalam cerita CSI atau NCIS mungkin. Okey, tak apa. Syamil Imran pun akan turut serta dalam permainan ini.
            “Hmmm…” Melati menggaru bawah dagu. “Lima ringgit untuk setiap satu info.”
“Melati ni memang pandai buat duit, kan?” tukas Syamil.
Tersungging senyum di hujung bibir Melati. Suara Abang Syamil yang memerli tidak diendahkan. Ah, buat apa diambil peduli? Yang paling penting sekarang adalah duit yang bakal diperoleh. Bermacam-macam yang boleh dia buat dengan duit tersebut. Matanya sudah pun membayangkan album terbaru EXO.
“So, nak ke tak nak?”
“Seringgit.” Syamil mula tawar-menawar.
Melopong mulut Melati. “Kedekut! Sama aje dengan kakak. Tangkai jering!”
“Maybe sebab tu kita orang sesuai untuk each other,” balas Syamil dengan riak muka selamba.
Melati merengus menyampah. “Empat ringgit.”
“Seringgit!”
“No! Empat!”
“Dua.”
“Huh, tiga. Take it or leave it.” Melati menurunkan harga dengan air muka serius. Sengaja mahu menunjukkan keutuhan diri walaupun dalam hati, dia agak kerisauan kalau-kalau abang Syamil tidak termakan kata-katanya dan mengambil keputusan untuk membatalkan niat mahu mengambil tahu tentang kak Orked. Aduh, jika itu benar-benar berlaku, habislah peluangnya untuk membuat duit.
Syamil mendiamkan diri dan mencerlung tajam pada wajah Melati yang keresahan. Eleh, macamlah dia tidak boleh membaca air muka budak kecil ni. Pasti-pasti sahaja Melati takut kalau-kalau dia tidak jadi meneruskan rancangannya.
“Abang rasa….”
Bebola mata Melati semakin membesar. Jantungnya bedegup kuat. Tolong jangan bilang…
“Abang tak jadi…”
“Okey…okey! Dua ringgit! Last price!” Cepat-cepat Melati memangkas.
Lebar senyuman Syamil. Keningnya diangkat tinggi pada Melati yang mencebik. Alahai, dua beradik ni memang comel!
“So, apa abang nak tahu pasal kakak?”
*****
HAMPIR terkeluar biji mata Orked saat menatap wajah manusia yang muncul dari sebalik pintu masuk butiknya.
            “Syamil!”
            Syamil yang baru sahaja menapak masuk menghentikan langkah dan menoleh sekilas. “Aik, dah tak nak panggil Encik Sayang ke?”
            “Apa awak buat kat sini?” Tanpa mempedulikan soalan Syamil sebentar tadi, Orked menebak dengan soalan.
            “Saja nak lawat tunang sendiri. Takkan tak boleh kut?” Satu per satu tapak kakinya diambil sebelum Syamil akhirnya melabuhkan duduk di atas sofa yang memang tersedia di ruang tengah butik. “Nah, untuk awak.”
            Terkebil-kebil Orked menyambut bungkusan yang dihulurkan oleh Syamil. Rasa terkejut masih lagi tersisa dalam diri. Sungguh dia tidak menduga sama sekali bahawa tunang-bukan-kesayangannya ini akan terpacak di sini.
            “Tiramisu and hot caramel macchiato.”
            Suara Syamil menyapa gegendang telinga Orked lantas membuatkan mulutnya terlopong. Itu adalah kek dan kopi kegemarannya.
            “Saya tahulah awak terharu, tapi tak perlulah melopong macam tu sekali. Masuk lalat nanti.”
            Cepat-cepat Orked mengatup mulut dan menjeling tajam pada Syamil. Amboi, sesedap rasa dia aje menyindir. Mulut tak ada insurans langsung!
            “Mana awak tahu…”
            “Yang itu adalah favourite awak? Ala, apa yang peliknya? Awak kan tunang dan bakal isteri saya, wajiblah saya tahu.” Selamba jawapan Syamil.
            Orked mencebik.
“Apa awak buat kat sini?” Kasar Orked mengulangi soalannya tadi.
            “Nak redakan kerinduan awak pada saya.”
            Bagaikan tergolek jatuh jantung Orked mendengarkan jawapan Syamil yang berunsurkan sifat perasan yang setinggi Gunung Everest. Rasanya manusia yang seorang ini memang layak untuk memenangi anugerah ‘Manusia paling perasan di planet Bumi’.
            “Awak jangan mengarut, boleh tak? Saya tak ada masa nak layah karenah awak ni. Saya ada banyak kerja, tahu tak? Bukan macam awak yang…” Orked menjatuhkan punggung di hadapan Syamil dan melihat jam di pergelangan tangan. “Waktu-waktu macam ni, boleh pula tercegat kat sini.”
            “Saya jumpa klien tadi. Alang-alang dah lalu sini, saya singgahlah. Isy, takkanlah tak boleh jenguk tunang kesayangan saya kut?” balas Syamil sambil matanya tepat pada Orked yang sedang membuka kotak Secret Recipe. Hujung bibirnya menyimpul senyum. ‘Kata menyampah dengan aku, tapi semangat aje buka kek yang aku bawa.’
            Terkaku tangan Orked. Hatinya mula berdegup laju. Bulu romanya menegak tinggi. Perkataan ‘kesayangan’ yang terluah oleh bibir Syamil bagaikan menghadirkan rasa lain macam dalam hati.
‘Oh, tidak! Jangan fikir bukan-bukan.’ Cepat-cepat Orked menempelak diri sendiri.
“Kalau setakat nak kacau saya, baik tak payah!” gumam Orked sambil menghirup caramel macchiato. Hampir terpejam matanya menikmati kopi kegemaran. Kemudian dia menyandarkan belakang ke sofa. Rasa letih yang menyelubungi diri terasa makin kurang.
Sungguh hari ini merupakan hari yang sangat meletihkan baginya. Setelah menemui Safiya tadi, dia terpaksa membuat pemeriksaan stok, membalas emel, melayan pelanggan dan bermacam-macam lagi. Ini semua gara-gara Ainul, pekerja mereka yang tiba-tiba terpaksa mengambil cuti kecemasan. Mahu meminta pertolongan Elina, rasanya sudah acap kali sahabatnya itu membantu. Lagipun, tidak mahulah dia kalau-kalau Elina lambat menghantar manuskrip disebabkan oleh dia.
Lunak renungan mata Syamil pada Orked yang jelas keletihan. Sedikit demi sedikit menyelinap masuk rasa kasihan, ingin membantu dan mungkin juga rasa…ingin melindungi Orked? Entahlah, melihat Orked begitu, Syamil turut berasa lelah.
“Awak…”
“Hmmm…” sahut Orked, masih dengan mata yang terpejam.
“Awak seorang saja? Mak awak dengan pekerja awak mana?”
“Emak pergi bank, ada hal nak kena uruskan. Si Ainul tu pula cuti. Emergency, katanya.”
Perlahan-lahan Syamil menanggalkan jaket di tubuh dan merewangkan pandangan mata pada keadaan butik yang sedikit berselerak. Kalau begini gayanya, besar kemungkinan pelanggan dan bakal pembeli akan melarikan diri.
“Kalau macam tu…”
Orked membuka matanya kembali dan menyoal dengan kening yang terjongket.
“Apa yang boleh saya bantu?”
“Hah?” Pelik Orked dengan soalan tiba-tiba encik tunang. Tubuh yang tersandar spontan bangkit sendiri.
“Encik Sayang awak yang baik hati ini sedang offer pertolongan untuk awak. Apa yang patut saya buat untuk ringankan kerja awak?”
“Awak nak tolong saya?!” Hampir ternaik suara Orked kala bertanya, mahu memastikan sama ada dia tidak salah mendengar atau dia sedang bermimpi.
“Taklah. Saya nak bagi kerja lebih kat awak,” perli Syamil. “Yalah, saya nak tolonglah. Awak ingat senang saya nak offer macam ni?”
“Kenapa?” Orked bertanya lagi. Wajahnya penuh dengan riak syak wasangka. Syamil ini, bukan boleh dibuat kira. Banyak sangat karenah dan helahnya. Nanti tidak pasal-pasal pula tergadai tubuh. Isy, minta dijauhkan sama sekali!
“Kenapa apa?” Syamil bermain soalan. Aduh, minah seorang ini. Orang dah baik hati nak buat amal jariah pada dia, boleh pula dia banyak songeh!
“Kenapa awak nak tolong saya?”
“Sebab saya nak buat awak jatuh cinta pada saya.”
Jawapan di luar jangkaan Syamil membuatkan Orked laju sahaja mengangkat anak mata tepat ke muka lelaki itu. Zup! Ternyata itu adalah suatu perkiraan dan tindakan yang salah, kerana Syamil sedang elok menetapkan renungan padanya. Suasana terasa hening buat seketika. Terkelip-kelip mata Orked melawan sabung dengan sepasang mata Syamil yang kelihatan lembut dan lunak. Ikhlas sekali!
“Dah ke?”
Diam. Pegun. Orked kejung di tempatnya duduk. Suara Syamil yang sayup-sayup tidak diendahkan.
“Orked Imani…Miss Sweetheart...”
Seruan Syamil masih tidak diambil peduli.
“Sweetheart!!!”
“Hah?” Terkejut Orked. Bulat matanya memandang Syamil yang sedang menyeringai.
“Dah, ya?”
“Dah apa?” tanya Orked kembali. Bingung.
“Dah jatuh cinta pada saya. Itu yang lama sangat tengok muka handsome saya, kan?” Syamil menjawab dengan diakhiri suatu kenyitan di ekor mata.
            Orked ternganga besar. Ya Allah! Mamat ni memang perasan!!!

~Bersambung...~

Pembuka Hati - Bab 15


BAB 15

BERHEMPAS-PULAS Adra cuba menggerakkan tubuh. Dia cuba menarik tangan kanannya, kemudian tangan kiri. Kemudian bahu. Gagal! Semuanya gagal sama sekali. Seluruh tubuhnya tetap kejung, bagaikan terpasung pada suatu entiti ghaib yang mencengkamnya kuat. Matanya pula menjojol pada wajah sinis yang semakin merapati dan merapati, sebelum berbisik dengan cukup sinis.
      “Kau ni memang nak kena, kan? Nampaknya dua belas tahun yang lepas tak cukup untuk kau.”
      “Arghhh!!!”
      Terbelahak mata Syafiq menyaksikan Adra yang tiba-tiba sahaja menempik dan terbangkit daripada lena. Hampir-hampir sahaja dia terlompat bangun daripada duduk. Terasa gugur jantungnya sesaat. Apa tidaknya, tadi elok-elok sahaja dia sedang membelek-belek majalah, boleh pula dikejutkan dengan teriakan yang sebegitu rupa. Bagai disergah hantu. Tambahan pula, jam sudah pun menunjukkan pukul 12.45 pagi. Dengan lampu hospital yang malap dan suasana yang sunyi sekali, semua itu memang mencukupkan syarat untuk dia berasa terkejut benar.
      “A…awak…” Takut-takut Syafiq cuba menegur Adra yang kelihatan menekur di atas katil. Kepalanya tunduk ke bawah bersama rambut yang menutupi kedua-dua belah sisi muka. Belakangnya pula turun naik dengan laju menandakan desah nafas yang sedang ditarik dan dihembus dengan ganas. Syafiq menelan air liur yang terasa kelat.
      ‘Bismillahirahmanirrahim…’ Ragu-ragu Syafiq meletakkan telapak tangan ke atas bahu Adra, dan sepantas itu juga Adra menjerit.
      “Arghhh!!”
      Tanpa berfikir apa-apa, laju sahaja Syafiq menekup mulut Adra. Tidak mahu sesiapa pun terjaga dan tidak mahu juga dia disalahertikan. Dia…lelaki. Adra…perempuan. Bila seorang perempuan menjerit begitu dalam kehadiran seorang lelaki, kemungkinan untuk orang lain berfikir yang bukan-bukan sangatlah tinggi.
      Terkelip-kelip mata Syafiq merenung sepasang mata Adra yang membulat memandangnya, dari sebalik separuh muka yang tertutup. Keadaan mereka yang rapat sekali mula membuatkan jantung Syafiq tersimpang dari degupan biasa. Berdegup-degap bagaikan melodi yang mencipta suatu muzik yang sangat indah. Suasana terasa hening dan senyap sekali, seakan-akan membawa mereka ke suatu dunia di mana penginapnya hanyalah mereka berdua. Ya, hanya Syafiq dan Adra.
      ‘Eh, sekejap! Apa yang aku melalut ni?!’ tempelak Syafiq setelah menyedari fikirannya yang semakin terpesong jauh. Jantung yang semacam sahaja tadi cuba ditenangkan. Kau  ni dah kenapa, Syafiq?
      Cepat-cepat Syafiq melepaskan tangan, lantas membiarkan Adra menghelas nafas sedalam-dalamnya. Melihat wajah Adra yang merah padam, timbul rasa kasihan dalam dirinya. Aduh, dia pun satu…buat sesuatu itu, tidak pernah mahu difikirkan akibatnya. Mujur sahaja Adra tidak mati kesesakan nafas.
      “Kau nak bunuh aku ke apa?!” Dan-dan, Syafiq ditengking.
      Terkulat-kulat Syafiq menerima tengkingan itu. Amboi, dia ini! Tidak ada angin…tidak ada ribut, mahu menyerangnya pula.
      “Excuse me, kalau saya nak bunuh awak…tak adanya saya menyusahkan diri sendiri angkut awak ke sini. Lebih baik saya tinggalkan awak mereput saja kat atas lantai tu.” Kasar juga Syafiq menjawab.
      Adra tersentap. Perlahan-lahan dia mengalihkan kepala ke kiri dan kanannya. Matanya membuntang sedikit demi sedikit. Hospital! Apa yang dia buat di sini?
      “Dah? Dah puas tengok sekeliling? In case awak tak kenal, ini adalah hospital. Tempat orang sakit dan awak sekarang kat hospital.”
      Jelingan tajam dihadiahkan pada Syafiq yang selamba sahaja menyindir. Kemudian Adra mengerutkan dahi, cuba mengingati apa yang sebenarnya telah terjadi.
      “Awak pengsan dalam bilik tu.”
      Bagaikan dapat membaca fikirannya, Syafiq berbicara. Sekali lagi, Adra mengerling ke sisi. Mahu menunjukkan reaksi tidak suka dengan sikap penyibuk Syafiq yang sesuka hati sahaja mahu menjelaskan keadaan.
      Tanpa mempedulikan riak Adra, Syafiq menyambung lagi dengan cukup bersahaja. “Ada seorang lelaki ganggu awak, and then saya datang…which lepas tu awak marahkan saya. Apa yang tak kena dengan awak, saya tak tahulah, kan? Awak masuk ke dalam satu bilik ni, lepas tu…”
      “Eh, ada aku suruh kau explain pada aku? Kau ingat aku dah hilang ingatan?” cantas Adra, disusuli dengan perlian tajam.
      Syafiq menjongket bahu. “Well, who knows. Mungkin awak hilang ingatan, atau mungkin juga awak dah jadi tak betul. Sebab itu awak boleh menjerit-jerit malam-malam buta macam ni.”
      Terlopong mulut Adra. Geram sungguh dia pada manusia yang seorang ini. Rasanya inilah kali pertama dia menemui lelaki yang memiliki lidah sepedas Syafiq. Sesenang rasa saja menitipkan bicara, menyindir tak habis-habis. Eh, tak faham aku! Apa masalah dia ni sebenarnya? Dan tadi…apa dia bilang?
      ‘Aku menjerit-jerit?’ Serta-merta mimpi yang menghimpitnya tadi kembali berlegar dalam akal fikiran. Dia yang terikat seluruh tubuh oleh suatu kuasa yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar, dia yang terdesak untuk membebaskan diri dan…wajah itu. Wajah dan suara Nizam yang bagaikan menyedut jiwanya. Tanpa dapat dihalang, seluruh tubuh Adra mula menggeletar. Cepat-cepat Adra mengepal kedua-dua tangan, cuba mengekang kegentaran itu daripada jelas kelihatan di hadapan Syafiq.
      Syafiq mengetap bibir. Terasa diri agak melampau dalam berkata-kata. Entahlah, saat berdepan dengan Adra, dia bagaikan tidak dapat mengawal diri. Hatinya selalu sahaja panas. Tetapi yang anehnya, pada masa yang sama dia tidak mampu membiarkan Adra sendiri.
      “Saya…”
      “Aku menjerit apa tadi?”
      Baru sahaja Syafiq mahu meminta maaf, Adra terlebih dahulu menyampuk. Kali ini suaranya tidak lagi membentak-bentak, sebaliknya perlahan sahaja. Syafiq menetapkan pandang pada gadis itu yang tiba-tiba sahaja kelihatan berlainan. Di mata Syafiq, Adra kelihatan ketakutan. Ya, perilaku Adra kini betul-betul sama dengan waktu di sidang media petang tadi.
      “Tak ada apa-apa. Cuma menjerit saja.” Syafiq menjawab dengan rasa pelik di dalam hati.
      Adra melepaskan nafas lega. Sekurang-kurangnya, tak adalah dia terlepas bicara apa-apa. Sungguh, dia tidak mahu Syafiq mengetahui apa-apa tentangnya.
      “Nightmare?” Entah kenapa, laju sahaja Syafiq menyoal. Jika tadi, dia merasakan bahawa Adra tenang dalam lena, nampaknya dia terpaksa menarik kembali kata-kata itu. Walau dalam tidur sekali pun, Adra tidak bebas daripada keluh kesah. Ya Tuhan, apa yang sebenarnya pernah terjadi kepadanya? Sedetik, Syafiq tertanya-tanya.
      “Kalau ya pun, kau peduli apa?”
      Syafiq mencemik. Huh, buang masa aku sahaja mahu berkata baik dengan dia ini! Mulut tu tak reti langsung nak cakap elok-elok.
      “Oh, Cik dah sedar?” Suatu suara tiba-tiba berkumandang. Serentak Syafiq dan Adra menoleh pada seorang jururawat yang tiba-tiba muncul. “Encik boleh ke tepi sekejap tak? Saya nak check patient.”
      Tanpa berlengah, Syafiq akur dan mengikut sahaja permintaan jururawat tersebut. Dari sebalik tirai katil yang ditarik, sedikit demi sedikit wajah keras Adra menghilang dan terus lenyap, lalu meninggalkan Syafiq tercegat di situ.    
*****
“AWAK JANGAN DEGIL, boleh tak?!”
      Berombak nafas Syafiq menahan rasa geram pada perempuan yang terpacak keras di hadapannya. Aduh, kalau begini gayanya…memang mencanak naik tekanan darahnya. Daripada awal pertemuan mereka sehinggalah ke saat ini, itulah yang dirasakannya. Geram!
      “Kau tu yang jangan paksa aku, boleh tak? Berapa kali aku nak kena ulang yang aku tak nak balik dengan kau?”
      “Habis tu, awak nak balik dengan apa? Teksi? Pukul dua pagi macam ni?”
      Adra terkemap sejenak. Teksi pada waktu sebegini? Dia tidak berani. Tidak! Dia bukan penakut. Tetapi dia tidak percayakan pemandu-pemandu teksi yang ada. Dia tidak mahu apa yang pernah berlaku padanya berulang lagi. Mahu meminta tolong pada Nuha? Tidak tegar dia membiarkan Nuha keluar pada waktu begini demi mengambilnya. Soraya? Huh, lagilah tidak mungkin! Minah yang seorang itu sudah pun selamat bercuti di Cordoba.
      “Suka hati akulah nak balik dengan apa pun. Kau jangan menyibuk!” Akhirnya tercetus jua bangkangan dari mulut Adra. Masih mempertahankan ego.
      “Eh, kalau ikutkan hati saya ni, memang saya tak ingin pun untuk menyibuk, tapi awak tu…” Syafiq terdiam buat seketika demi mengambil nafas. “Saya yang hantar ke hospital. Dan saya kena pastikan awak selamat balik ke rumah.”
      “Ada aku suruh kau buat macam tu? Pastikan aku selamat ke rumah?” Lagi Adra membentak. Kecil besar, kecil besar sahaja Syafiq di hadapan matanya saat ini. Kalau sudah dibilang tidak mahu mengikut, apa yang susah sangat mahu faham? Nak suruh dia bercakap dalam bahasa Uganda baru nak mengerti?
      “Oh, memang tak ada. Tapi saya ni manusia yang ada kesedaran sivik, bukan macam sesetengah orang tu…” Sesaat Syafiq menyindir dengan jelingan mata yang tajam buat Adra.“So, dah jadi tanggungjawab saya untuk pastikan orang yang saya hantar ke hospital tu selamat. Saya tak nak dipersalahkan kalau jadi apa-apa pada orang tu dalam perjalanan dia pulang.”
      Adra menyengap buat seketika, sebelum sedikit demi sedikit bibirnya menyenget sinis. Perlahan-lahan dia mendekati Syafiq dan mendongakkan kepala, mahu merenung ke dalam mata Syafiq yang lebih tinggi.
      “Kau…memang suka berlagak baik, kan?”
      Berderau darah panas ke muka Syafiq. Sindiran Adra yang siap dengan air muka menjengkelkan membuatkan hatinya tambah membuak-buak marah. Kesabaran yang sememangnya tidak tebal mana pun dalam diri semakin melenyap. 
“Seolah-olah kau nilah manusia yang paling mulia dalam dunia ni. Tapi aku yakin kau bukan macam ni.”
Terketap-ketap rahang Syafiq, cuba menenangkan diri. Ingat, Syafiq…kau bukan macam dulu. Kau bukan lagi Syafiq yang mudah terkesan dengan provokasi begitu. Kau tak boleh hilang arah!
Adra tersenyum puas dalam hati. Gembira kerana dapat membuatkan ketenangan Syafiq goyah. Ya, dia memang betul-betul benci akan ketenangan yang dimilikioleh lelaki ini. Sebuah ketenangan yang bagaikan memerli hatinya sendiri yang tidak pernah tenteram.
“Kau nak tahu kenapa? Sebab memang manusia baik dah tak wujud. Dalam hati kau tu…” Kali ini Adra menujah dada Syafiq dengan kasar. “Mesti ada sikit rasa jahat, kan?”
Syafiq diam tidak berkutik. Hanya matanya yang berdesis garang melawan renungan Adra yang jelas mencabar. Wajahnya tegang dan serius tanpa emosi. Kemudian tanpa sepatah bicara, dia menapak ke hadapan. Mendekatkan diri pada Adra. Tidak sekalipun matanya lepas daripada meratah wajah Adra.
“Apa kau…” Dengan setiap langkah Syafiq, selangkah itu juga Adra mengundur ke belakang hingga akhirnya dia tersandar pada sisi kereta milik lelaki itu.
Masih lagi dengan lagak bersahaja tanpa perasaan, Syafiq menundukkan kepalanya hingga terletak betul-betul di sebelah telinga Adra.
“Bukan sikit,” bisik Syafiq dengan suara yang cukup mendatar.
“Huh?” Hanya sepatah itu sahaja yang termampu keluar dari mulut Adra. Ketakutan mulai menular ke dalam dirinya. Tambahan pula dengan keadaan sekeliling yang gelap dan tiada orang di sini. Kejadian petang jahanam itu mula terbayang-bayang dalam ingatan, lantas membawa jantungnya berdegup kencang. Seriau!
“For your information, istilah baik tak pernah ada dalam kamus hidup aku. So, yeah…bukan sikit rasa jahat yang ada dalam hati ni.” Syafiq berdesis antara dengar tidak dengar, masih dengan suara senadanya. Penggunaan ‘saya’ selama ini juga bertukar menjadi ‘aku’.
Mata Adra mula membuntang. Lagi kejadian petang itu bermain-main di hadapan matanya. Dia cuba berlagak selamba, namun setiap inci tubuhnya memberikan reaksi yang bertentangan. Semuanya menggeletar. Dapat dia rasakan betapa pucatnya dia saat ini. Terasa darahnya bagaikan disedut keluar tanpa meninggalkan setitik pun.
‘Stop it, Adra! Kau jangan takut lagi!!!’ teriak Adra dalam diam.
“Jadi, jangan sesekali cuba cabar kesabaran aku.” Usai Syafiq menyudahkan kata, dia kembali menjarakkan diri. Anak matanya dialihkan pula pada wajah Adra. Saat itu juga, dia tergamam.
Jelas di hadapannya, riak muka pucat lesi Adra. Sepasang matanya bertakung dengan air mata. Titik-titik peluh membasahi dahi. Kedua-dua belah tangannya dikepal kuat, bersama desah nafas yang berombak laju. Bibir birunya pula jelas terketar-ketar. Ya Tuhan, Adra ketakutan!
Semerta rasa bersalah menusuk masuk ke dalam hati Syafiq. Tidak! Dia langsung tidak bermaksud untuk menakutkan Adra sedemikian rupa. Dia cuma tidak mampu membendung perasaan amarahnya. Bila digasak begitu, dia jadi geram. Dia jadi baran. Apatah lagi, Adra selamba sahaja menyindir dan menyentuh isu kejahatan yang ada bermastautin dalam dirinya. Ya, dia sedar bahawa dia tidak baik, dia jahat tetapi tahukah Adra bahawa dia cuba memperbaiki dirinya? Dia mahu melenyapkan Syafiq yang dahulu. Yang hidup bertunjangkan kebencian dan dendam. Yang hidup demi memastikan kehancuran orang lain.
“Ara…” Syafiq cuba menyeru. Naik risau pula melihatkan keadaan Adra. Sudahlah gadis itu baru sahaja keluar hospital, ditakutkan pula oleh dirinya.
Suara Syafiq menyentak Adra lantas mengheretnya kembali dari ingatan hitamnya. Nafasnya dihela panjang, cuba menghalau rasa gentar itu pergi. Adra, boleh tak kau jangan tunjuk lembik sangat depan dia ini?! Lambat-lambat Adra mengangkat anak matanya ke arah Syafiq yang jelas serba salah.
“Kau…ugut aku ke tadi?”
“Huh?” Berkerut dahi Syafiq dengan rasa tidak mengerti. Keadaan Adra tadi melenyapkan terus ingatannya tentang kata-kata kasarnya tadi.
“Kau ingat aku akan takut dengan ugutan kau tu?”
Mendengarkan bait bicara Adra yang keras di sebalik wajah pucatnya, Syafiq jadi geli hati tiba-tiba. Tidak padan dengan muka ketakutan, masih mahu berkasar. Serius, permainan apa yang sedang dimainkan oleh perempuan pelik ini?
“Well…” Syafiq memeluk tubuh dan melirikkan mata pada Adra dari atas ke bawah. Sebelah kening diangkat tinggi. “Obviously, awak nampak takut.”
      Tersentap kuat Adra dengan jawapan Syafiq yang jelas mahu menyindir.
      “Jadi, apa kata awak jangan main tarik tali lagi? Ikut saja saya dan saya akan hantar awak balik,” sambung Syafiq lagi. Bukan niatnya untuk mengambil kesempatan atas rasa takut Adra bagi memaksa gadis itu mengikutnya tetapi sudah jelas lagi bersuluh adegan pujuk memujuk tidak sesuai untuk seorang wanita bernama Nur Adra. Tahap degil dan egonya terlampau tinggi dan sukar ditembusi.
      “Kau…” getus bibir Adra.
      Syafiq berjalan melepasi Adra dan membuka pintu penumpang. “Masuk. Now.”
      Jelingan tajam dihadiahkan Adra buat Syafiq. Huh, kau ingat aku akan ikut arahan kau tu? Jangan harap! Entah mana kau akan bawa aku pergi. Aku lebih rela tidur di hospital daripada perjudikan nasib aku di tangan kau. Huh, lelaki…semuanya sama. Pasti akan mengambil kesempatan.
      “Oh, don’t worry. Saya takkan apa-apakan awak. You’re not even my taste.” Bagaikan dapat menebak fikiran Adra, Syafiq bersuara.
      Adra merengus kasar, penuh kegeraman. Tanpa kata, dia memalingkan tubuh. Malas mahu melayan karenah Syafiq. Kakinya diangkat menuju ke dalam hospital. Ya, malam ini biar sahaja dia bermalam di ruang menunggu hospital. Dia lebih rela begitu. Dia tidak mahu pulang bersama Syafiq dan tidak mahu juga pulang dengan teksi.
      “Aish, degil!” gerutu Syafiq sebelum berlari anak ke arah Adra dan menghadang laluannya.
      “Apa yang kau nak, hah?!” tengking Adra.
      Syafiq mengangkat kedua-dua belah tangan ke atas. “Okey, okey. Awak tak payah tengking bagai. Macam nilah…” Rambutnya diraup ke belakang, mahu memikirkan solusi bagi permasalahan mereka sekarang.
      “Apa?”
      “Awak tak nak balik dengan saya. I get it.” Syafiq akhirnya mengalah. Letih mahu berlawan ego dengan Adra. Lagipun dia sudah cukup mengantuk untuk berlama-lamaan di sini. “Tapi saya tetap tak boleh biarkan awak balik sendiri.”
      Adra mencemik kecil. Tak habis-habis mahu menunjukkan sikap malaikat dia itu!
      “Aku…”
      “Dan jangan harap saya akan biarkan awak tidur kat hospital, kat kawasan waiting area macam tu.” Baru sahaja Adra mahu mengatakan bahawa dia akan bermalam di hospital, Syafiq terlebih dahulu menyampuk. “In case awak hilang ingatan lagi sekali, biar saya bagitahu yang awak tu…tak sihat, belum baik lagi. Awak patut rehat di rumah. Bukannnya di waiting area yang sejuk membeku macam tu sekali.”
      Terkelip-kelip mata Adra cuba mencerna bait bicara Syafiq. “Kau nak cakap apa sebenarnya ni?”
*****
MELALUI cermin sisi, Adra menjeling ke belakang. Dari kejauhan dia dapat melihat kereta Syafiq yang setia mengekori teksi yang dinaikinya.
      “Awak balik dengan teksi. Saya akan ikut dari belakang. Awak suka atau pun tidak, saya akan tetap pastikan orang yang saya hantar ke hospital tu benar-benar selamat pulang.”
      Kerana tidak mahu terus-terusan memanjangkan cerita, Adra akhirnya bersetuju. Sekurang-kurangnya dia lepas daripada Syafiq tetapi pada masa yang sama, dia berasa selamat kerana tidak sendirian dihantar pulang oleh pemandu teksi.
      ‘Selamat?’ Tanpa semena-mena, suatu suara di kepalanya menyoal.
      Adra menarik senyum sinis. Itulah perkataan yang sangat asing dalam hidupnya. Satu-satunya manusia yang mampu memberikan rasa selamat padanya adalah tidak lain dan tidak bukan, Daiyan. Tetapi kini Daiyan berada di Paris atas urusan kerja. Ya, menjadi seorang p√Ętissier menuntut lelaki tersebut untuk selalu ke sana. Namun kini, lelaki asing yang ditemui dua tahun lalu itu bagaikan memberi rasa yang sama.
Syafiq. Tuan Syafiq Tuan Haikal.
      ‘Ah, apa yang kau mengarut ni, Adra? Dia ugut kau tadi. Kau ingat tak?!’ jerkah Adra pada diri sendiri. Berkali-kali dia mengingatkan dirinya tentang perbuatan Syafiq. Namun dia sedar bahawa di suatu sudut, hatinya berkata yang lain. Dia…lelaki yang buat kau hilang kawalan. Dia…lelaki yang telah melihat air mata kau. Dia…lelaki yang sudah menyaksikan kelemahan kau.
        “Dia…lelaki yang mampu membaca kau, Nur Adra Adnan.”

~Bersambung...~