October 31, 2014

Apa khabar, semua?

Assalamualaikum dan selamat pagi.

Apa khabar, semua? Cik SA? Alhamdulillah, sihat walafiat. Agak busy dengan kehidupan sebagai pelajar dan masih menulis manuskrip, tetapi masih bertahan dengan sengih siung Cik SA...haha! When life is a little bit hard, haruslah senyum menerima seadanya, tak gitu? Fuh, sangat positif di hari Jumaat ini.

Seperti selalu yang Cik SA tulis, maaf sangat2 sebab lama tak jenguk rumah sendiri. Banyak yang Cik SA nak kongsikan dengan semua sebenarnya, tetapi biasalah Cik SA ni kan jenis yang suka bertapa dalam gua kalau nak siapkan manuskrip. Meaning, kurangkan kemunculan di dunia maya. Sebabnya FB, twitter, blog dan seumpamanya sangat berbahaya untuk Cik SA. Boleh melekat berjam-jam, tau.

Okey, hmmm....apa Cik SA nak kongsi, ya? Sekarang Cik SA baru sahaja masuk ke semester kedua sebagai pelajar MBA. Alhamdulillah, sem satu berjaya dilepasi dengan jayanya. Syukur pada Allah s.w.t. sebab Cik SA berjaya dapat dean list.

Travel untuk tahun ni? Hmmm, ini part sedih. Kalau tahun lepas, pergi ke empat negara luar, tahun ni baru dua buah negara luar. Okeylah, kira tiga kalau include jalan2 ke Malaysia. Baru balik dari Kuching hari tu. Isy, ini yang rasa nak melawat website Air Asia dan klik2 tiket kat situ. Sara, behave sikit. Anda tak ada masa. Sila ingat manuskrip dan assignments yang melambak!

Apa-apa pun, last trip to Indonesia sangat best! Cik SA pergi ke Lombok (oh, don't worry...bukan kawin lari ke sana) tapi Cik SA pergi mendaki Gunung Rinjani, the third highest mountain in Indonesia. Lepas tu pusing2 Gili and Bali. Seriously, pemandangan di Rinjani sangat cantik! Memang berpadanan dengan proses mendaki yang menyeksakan. 

 Pemandangan dari base camp di Pelawangan. Basically walking in the clouds.

Danau Segara Anak yang boleh dilihat dari atas puncak. View memang awesome giler!!!

Turun dari Rinjani, Cik SA and the gang, pergi ke Gili Trawangan pula. It's an island kat Lombok. Tempat ni cantik. Cik SA lebih suka Gili berbanding Bali sebab Bali macam cramped sangat, maybe sebab popularitinya.

Sunset in Gili.

Oh, apa projek terbaru Cik SA? Kenapalah konon2 busy sangat tu? Actuallly, I'm going to Singapore untuk event anjuran Franzee Novelist, pada 30 November nanti. So, pembaca dari Singapura...tak sabar mahu jumpa anda semua!! 


Istimewa untuk event ini, Cik SA dah siapkan satu kompilasi mini novel edisi terhad yang bertajuk 'Cereka Cinta'. It will be launched in the event, InsyaAllah. Adakah hanya pembaca Singapura yang boleh dapatkan Cereka Cinta? Oh, tidak! Pembaca Malaysia juga boleh order novel ini directly daripada Cik SA bila order dibuka nanti. Like I said, it's limited edition so tak ada terjual di kedai2 buku. More info pasal Cereka Cinta akan Cik SA update dalam next entry.

For now, itu sahaja daripada Cik SA, tuan rumah yang macam chipsmore ini. See u again, and love u all!

Love,
Gadis siung aka Cik SA

May 6, 2014

Novel Encik Sayang dan Miss Sweetheart sudah muncul!!!

Assalamualaikum w.b.t.

Apa khabar, semua? Alhamdulillah, saya sihat dan...busy dengan baby baru..eh...haha!! Bukan baby yang baby tu, tau. What I mean is....novel ketiga saya sudah muncul. Yay!!!

Kali ini, saya memperkenalkan anda dengan sisi sengal saya pula...hihi. Yezza, selepas kisah cinta dan drama yang berat dalam Jodoh Itu Milik Kita, serta kisah cinta aksi yang agak ganas dalam Chan Rak Ter...Aku Cinta Kamu, saya muncul dengan kisah santai lagi romantik komedi dalam....

ENCIK SAYANG DAN MISS SWEETHEART



NOVEL TERBARU) ENCIK SAYANG DAN MISS SWEETHEART - Sara Aisha

KELUARAN NOVEL KARYASENI UNTUK BULAN JUN 2014.

Kata orang, kerana mulut badan binasa. Rasanya peribahasa itu memang sangat kena untuk aku, sebiji menempek di atas dahi!

“Macam inilah, encik… encik sayang. Sebelum I naik hantu kat sini…”

Kerana mulut, aku dicap sebagai miss sweetheart oleh encik sayang yang semestinya aku tak sayang langsung. Semuanya gara-gara cik gincu merah yang sangat gedik menggeletis macam ulat bulu!

“Kalau macam tu, emak ajelah cari calon untuk kakak. Senang cerita.”

Kerana mulut aku sendiri, emak dan ayah tiba-tiba membawa calon suami untuk aku. Atau lebih spesifik, dia orang bawa encik sayang! Dalam aku baru sahaja mahu reda dan menerima nasib jadi heroin novel kahwin paksa, kenapa pula mamat sengal itu yang jadi heronya? Sudah tidak wujudkah makhluk berkromosom XY yang lain? Kenapa mesti dia?!

“Ya, ya… Saya janji. Kalau… Kalau awak selamat, kalau kita dapat keluar dari sini, saya akan kahwin dengan awak. Just… Just be safe, please…”

Kerana mulut, ‘operasi memutuskan pertunangan’ aku tiba-tiba sahaja berubah menjadi ‘operasi persiapan perkahwinan’. Sedar-sedar sahaja, aku sudah pun duduk di atas pelamin yang pengantin lelakinya ialah tidak lain dan tidak bukan… encik sayang!

Oh, jangan fikir cerita ini berhenti takat itu saja. Kerana dalam kisah pelik ini, terselit juga si dia yang digelar ‘the most dashing, hottest eligible bachelor on earth’. Ya, aku tahu. Gelaran ni memang sangatlah melebih-lebih. Tapi hakikatnya, dia memang berkali-kali ganda kacak, bergaya dan kaya berbanding encik sayang. Dan yang paling seronok… encik dashing ini ialah bekas kekasih aku! Cinta pertama zaman muda remaja dulu yang rupa-rupanya masih cintakan aku setengah mati. Aduh… Haru, haru.

Itu belum lagi termasuk kes cik gincu merah yang tiba-tiba mengumumkan diri sebagai musuh ketat aku.

Lalu perjalanan hidup aku yang selama ini landai, normal dan bebas daripada anasir-anasir konflik tiba-tiba sahaja berubah menjadi roller-coaster!

Tajuk: Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
Penulis: Sara Aisha
Penerbit: Karyaseni
ISBN: 978-967-0246-73-4
Harga: RM24 (Semenanjung) // RM27 (Sabah & Sarawak)

*******
Novel ini sebenarnya adalah keluaran KaryaSeni untuk bulan Jun. Tapi KS sudah print awal tempoh hari, khas untuk Pesta Buku Kuala Lumpur Antarabangsa (PBAKL) yang baru saja berakhir Ahad lepas. Jadi alkisahnya, sesiapa yang tak dapatkan ESMS di PBAKL hari tu, perlu tunggu ianya masuk ke pasaran bulan Jun nanti. Lama jugak kan tu, nak kena tunggu?

Untuk itu, Cik SA dah ambik sedikit stok daripada KS. Kalau ada yang mahu order direct daripada Cik SA, cara-caranya adalah seperti berikut:
  • 1) Sila emel saya di --> sitisarahaishah@gmail.com dengan subjek 'Tempahan novel Encik Sayang dan Miss Sweetheart' dan emelkan maklumat seperti berikut:

    i) Nama sebenar (seperti dalam IC)
    ii) Jumlah novel yang ingin dipesan (sebuah atau lebih dari satu)
    iii) Alamat untuk diposkan novel (rumah/pejabat)
    iv) No tel
    v) Emel

     2) Pembayaran di no akaun:

    03010100797529 (CIMB) 
    162218520579 (MAYBANK)

    Atas nama : SITI SARAH AISHAH BINTI MOHD AZKAH

    Harga:

    Semenanjung = RM21 (Selepas diskaun RM3) + RM6 (Kos pos) = RM27
    Sabah/Sarawak = RM24 (Selepas diskaun RM3) +RM10 (Kos pos) = RM34

    3) Setelah pembayaran telah dibuat, sila emel bukti pembayaran kepada saya. Bukti pembayaran adalah seperti slip yang discan atau diambil gambar, emel daripada pihak bank (kalau order melalui online).

    Sebarang pertanyaan/kemusykilan, sila PM di FB atau emel pada Sara Aisha di:
  • Last but not least, thanks a lot buat semua yang hadir di sesi saya pada 1 Mei dan 3 Mei tempoh hari. Terharu sangat-sangat bila agak ramai yang turun PWTC untuk jumpa saya. Thanks sangat-sangat!! 
  • Lots of love,
  • Sara Aisha

April 3, 2014

Encik Sayang dan Miss Sweetheart versi novel

Ke tepi...ke tepi, sawang-sawang semua. Eh, kejap penyapu mana? Penyapu...oh, penyapu...aichooo!! Adoi, dah terbersin sudah. Inilah padahnya lama tak muncul kat rumah ni. Bersawang sudah....

Okeylah, Assalamualaikum semua. Sihat? Cik SA, alhamdulillah sihat-sihat saja. Tapi cuaca sekarang sangat tak menentu. Jadi anda semua, silalah jaga kesihatan diri, ya. Minum air banyak2, tau.

First of all, I'm so sorry!!! Huwaa, memang lama giler tak jenguk muka kat sini, kan? Dah berbulan-bulan. Bukannya apa, Cik SA memang agak sibuk dengan banyak hal peribadi dan juga disebabkan Cik SA bertapa siapkan Encik Sayang dan Miss Sweetheart. Betul, sampaikan Facebook, Twitter dan segala macam dunia maya yang lain pun jadi terabai...hehe

Apa-apa pun, Alhamdulillah dipanjatkan ke hadrat Illahi sebab akhirnya...yes, finally....ESMS menemui titik penamat dan sudah pun lulus penilaian oleh pihak KaryaSeni. Cumanya, tarikh diterbitkan Cik SA masih belum pasti. Kak Hanim dari KS cakap...tungggguuuuuu... Adoi, saje je Kak Hanim ni. Tapi kan...tapi kan...kalau ada rezeki, ESMS diharapkan dapat ke pasaran untuk PBAKL nanti. Meaning this month!! Jomlah kita sama-sama berdoa agar dapat peluk ESMS bulan ni. Amin....

Oh, ada yang tanya sama ada ESMS versi novel tak sama dengan versi cerpen. Yup, betul itu. Agak lain sedikit. Nama hero/heroin ditukar. Saja nak tukar sebab Cik SA suka nama Syamil Imran dan Orked Imani...hehe. Lagi satu, jalan cerita pun ada diubah sedikit. Of courselah sebab novel version, kena ditambahkan plot cerita, watak dan lain-lain. 

So, sama-samalah kita nantikan kemunculan Encik Sayang yang teramat sengal dan Miss Sweetheart yang nak pecah kepala layan kesengalan dia itu...haha!!

Da...da!

Love, 
Sara Aisha


p/s: Saya kena stop dan keluarkan bab-bab ESMS dari blog disebabkan sekarang ni banyak isu karya penulis di copy paste oleh orang yang tidak bertanggungjawab. Jadi, kami penulis kena lebih berhati-hati dan dinasihatkan untuk siapkan manuskrip, terus hantar pada pihak penerbit. 

Lebih-lebih lagi, Cik SA dah pernah kena kes ni, dengan cerpen bertajuk 'Coklat Cinta'. Entah sapa yang ciplak cerpen ni, pastu tersebar kat facebook, website segala. Dan tak pasal-pasal, Cik SA pulak yang dikatakan plagiarize hasil karya orang. Sedih, tau bila kena tuduh macam tu...huhu...Kita susah-susah tulis, orang lain sesuka rasa dia aje ambik buat macam harta sendiri, pastu penulis asal pulak yang kena marah. Ciskek betul! 

November 20, 2013

Berlabuhnya Jodoh Itu Milik Kita

Selamat petang, semua!

First and foremost, thanks sangat2 pada semua yang menyokong #JodohItuMilikKita selama 40 episod ini. It has been a 3-months journey with you all, and i enjoyed it so much. Sebenarnya saya tak pernah menduga #JIMK akan mendapat feedback yang sangat positif dan rating yang tinggi. Alhamdulillah, semua pembaca novel dan penonton dah buat apa yang saya tak duga ini menjadi kenyataan. Tak mampu saya nak cakap apa-apa selain TERIMA KASIH.

Mengenai ending yang ramai cakap tak puas hati sebab tak tunjuk betul2 ending dalam novel yang sweet...yes, novel berakhir dengan kelahiran baby kembar #Adam dan #Azfar, Aariz ucapkan terima kasih pada Dahlia dan mereka mengucapkan syukur pada Allah atas jodoh yang ditentukan-Nya. Tapi, bagi saya...saya tetap gembira sebab segala peleraian yang sepatutnya ada benar2 ditunjukkan.

Syafiq yang membawa diri, Alya yang akhirnya dengan Andy (ya, memang tak ada dalam novel tapi ini pengakhiran utk Alya), Tuan Haikal dan Puan Marina yang menyedari kesilapan diri kerana tanpa sedar melebihkan Aariz, dan juga...AarizDahlia yang akhirnya bahagia dengan kelahiran anak mereka.

Sejujurnya, saya sebagai penulis #JIMK berpuas hati bila masa karya saya divisualkan dengan sehampir mungkin seperti dalam novel. Iya, bukan senang untuk benar-benar visualkan apa yang tertulis dalam novel. Tetapi dalam JIMK, dari scene pertama, dialog yang dituturkan, karakter dan feeling yang cuba disampaikan...semuanya sama seperti yang saya inginkan bila saya tulis kisah JIMK.

Saya nak penonton rasa:

1) keindahan cinta pertama yang halal antara Aariz dan Dahlia

2) konflik Aariz yang terhimpit dengan kisah silam yang memeritkan
3) kesedihan dan kekuatan jiwa Dahlia yang tak pernah berhenti berjuang (yes, she's a fighter!)
4) keresahan jiwa Syafiq yang penuh dengan kebencian (perasaan benci itu terlalu menyakitkan)
5) ketakutan Alya yang terperangkap dengan lelaki seperti Syafiq
6) nilai2 kekeluargaan, bagaimana parents memainkan peranan dalam membimbing anak2 walaupun anak2 dah dewasa
7) isu rogol, anak angkat, anak tidak sah yang selalu dikeji dan dihina dalam masyarakat kita.

Ya, #JIMK bukan kisah cinta semata-mata. Bila saya tulis novel ini, saya mengharapkan pembaca mendapat lebih dari kisah cinta manis semata-mata. Saya mahu pembaca/penonton mengerti akan nilai dan isu yang cuba diketengahkan. Itulah harapan saya.

Akhir kata, terima kasih sekali lagi. Terima kasih atas sokongan buat saya dan team JIMK. Tanpa sokongan anda semua, kami takkan ke mana. You guys are just amazing!!!

Love you all!

~Cik SA~


p/s: lamanya tak jenguk blog sendiri. dah bersawang dah ni...huhu. sorry sangat...


August 18, 2013

Encik Sayang dan Miss Sweetheart - Bab 13


BAB 13

“JADI, rasanya you dah tahu apa yang pihak kami nak. What type of design, fabric, colour and everything. Design tu perlu bertepatan dengan imej Ivory yang selama ini kami tonjolkan. Exclusive, classy and yet simple.”
            “Yes, I’ll do my best.” Syamil menjawab penuh keyakinan saat mendengarkan tutur kata yang terpancul keluar dari mulut Cik Amanda, selaku pengurus bahagian rekaan bagi Ivory.
            “Then i’ll see you in next...two months?” balas Cik Amanda seraya bangkit dari kerusi. Syamil turut mengambil tindakan yang sama.
            “Yes, two months.”
            “Come, I temankan you keluar.” Cik Amanda melangkah ke pintu dan membukanya.
            “Oh, tak perlulah. I boleh keluar sendiri.” Cepat-cepat Syamil membantah.
            Menyimpul senyum di bibir Cik Amanda. “Susah apanya? Kebetulan I pun nak keluar jumpa klien.”
            “Okay, then. Thank you.” Penuh berhemah Syamil mengucapkan terima kasih. Kini mereka berdua selamat meloloskan diri dari bilik mesyuarat yang digunakan untuk perbincangan mereka tadi.
            “Oh, our CEO is here,” getus Cik Amanda tiba-tiba. Spontan Syamil menjatuhkan pandangan pada sekujur tubuh tegap yang sedang membelakanginya.
            “Jom I kenalkan you.”
            Tanpa sempat berkata apa-apa, Syamil ditarik mendekati lelaki yang dikenali sebagai CEO baru Ivory. Menurut pengetahuannya, lelaki ini dilantik menggantikan bapanya yang telah melepaskan jawatan kira-kira setahun yang lalu.
            “So, you’re Syamil from House of Syamil Imran?” tutur CEO Ivory kala Syamil merapati.
            “Yes, nice to meet you.” Tangan kanannya dihulur dan bercantum dengan jejaka bersut kemas di hadapannya.
            “I believe Cik Amanda dah explain pada kamu pasal apa yang pihak kami nak, dan apa yang kami expect daripada your fashion house.”
            Syamil mengganggukkan kepala. “Yes. Insya’ Allah, kami akan berikan hasil yang terbaik, sepertimana yang Ivory mahu.”
            “Great! And good luck!”
            Bait kata Syamil turut dibalas dengan senyuman lebar, lantas sepasang mata jejaka itu berubah bentuk. Garisan halus di tepi matanya membuatkan dia tampak macho dan maskulin. Kulitnya yang putih melepak membuatkan kedua-dua belah pipi kelihatan agak kemerah-merahan. Rambutnya yang kemas dan hitam berkilat pula jelas bersinar di bawah sinaran lampu syarikat.
            ‘Fuh, handsome juga mamat ni. Patutlah dia orang duk cakap dia ni…apa? The most dashing, hottest eligible bachelor on Earth?’ Sedetik pujian meletus di suatu sudut hati Syamil sambil memikirkan pelbagai gelaran yang pernah didengar mengenai CEO baru Ivory ini.
            “Oh, I kena pergi dulu. Got another meeting in thirty minutes time. Nice meeting you.” Usai menitipkan kata, lelaki itu melangkah pergi.
            ‘Gaya berjalan pun dah macam model catwalk,’ komen Syamil. Matanya tidak lepas daripada memandang langkah gagah lelaki tersebut. Tubuh yang tinggi lampai, kaki panjang, dengan bahu yang tegap benar-benar menampakkan dirinya yang sangat maskulin. Memang cukup syarat untuk jadi bahan cemburuan semua lelaki di Malaysia dan bahan dambaan gadis-gadis.
*****
“WELCOME.” Dengan senyuman manis Orked mengucapkan selamat datang kepada pelanggannya yang baru menjelma sebelum mengalihkan pandang pada keadaan sekeliling butik. Kelihatan beberapa orang gadis yang sedang melihat-lihat pakaian dan tudung yang tersangkut kemas. Di suatu sudut pula, kelihatan seorang wanita sedang merengek-rengek pada teman lelakinya.
            ‘Hmmm, perempuan...’ Sempat Orked mengomel.
            “Cik Orked, tudung ini yang baru ada lagi tak?” Suara Ainul, pembantu butik menarik perhatian Orked.
            “Dalam rak bawah tu, tak ada ke?”
            Ainul menggelengkan kepala.
            “Then, tengok kat belakang. Kalau still tak ada, that’s mean kita dah habis stok. Tinggal yang display ajelah.”
            “Okey, then.” Usai membalas bicara Orked, Ainul menoleh pada pelanggan di sisi. “Kejap, ya. Saya pergi check.”
            Orked yang melihat hanya tersenyum dan kembali melayan seorang lagi pelanggan yang mahu membuat pembayaran. Setelah selesai, dia mendongak pada jam dinding.
            “Isy, mak ni. Lama betul dia pergi spa. Kita tengah sibuk, sempat pula dia berspa bagai...”
*****
“DAH settle ke?”
            Suara Hazri yang muncul tiba-tiba menyentak Syamil. Kepalanya terngadah pada Hazri yang kini terpacak di hadapan mata.
            “Done. Eh, kau dah makan belum? Aku dah siaplah. Lapar tadi.”
            “Dah. Kenyang dah pun.”
            “So, macam mana dengan urusan bank?” soal Syamil sambil tangannya mengemas beberapa helai kertas yang berterabur di atas meja. Sebentar tadi, sempat juga dia membuat kerja sambil-sambil menanti Hazri.
            “Hmmm, aku tak boleh nak cakap okey.”
            Tangan Syamil terkaku sendiri. Perkataan ‘tidak okey’ itu umpama sejenis virus yang menunggu saat sahaja untuk membunuh seorang lelaki bernama Syamil Imran. Sungguh dia tidak gemar kalau berlaku apa-apa yang tidak diingini dalam urusan kerjanya.
            “Kenapa? Don’t tell me…” Wajah Syamil mula berubah serius.
            “Masih ada few other procedures yang kena lalui. Kau ingat senang dia orang nak bagi loan untuk kita besarkan business? Tapi based on discussion tadi, semuanya macam positif. Sebab kita punya financial memang stabil. Kau janganlah bimbang. Tahulah aku buat kerja aku.”
            Terlepas nafas lega dari mulut Syamil. Jadi, tidak adalah apa-apa yang buruk berlaku? Syukur, Ya Tuhan! Sungguh dia tidak mahu rancangan masa depan House of Syamil terjejas kerana masalah wang. Lagipun, dia merasakan bahawa rumah fesyen mereka lebih dari kuat dan stabil untuk membolehkan mereka memperoleh pinjaman tersebut. Dia mahu menggunakannya untuk meningkatkan produksi, membayar kos promosi serta sebagai dana untuk projek baru nanti.
            Syamil mengangkat kaki, mahu keluar dari restoran. Selepas ini dia perlu menjemput mummy dari sesi mummy-stress-jadi-mummy-kena-pergi-spa. Entahlah, apalah yang nak distresskan sangat? Nak kata urusan kerja, mummy sudah dua tahun pencen dari kerjayanya sebagai pegawai pertanian.
            “So, kau pula? Urusan kau tadi macam mana pula?” soal Hazri pula. Elok dia membuntuti langkah sahabatnya.
            “Alhamdulillah, semuanya okey. Jadi sekarang kita dah tahu apa yang kita kena buat. What they want and everything.”
            Hazri mendengar dengan teliti sambil mengganggukkan kepala beberapa kali.
            “Oh! Aku jumpa dia tadi.”
            “Dia siapa?” soal Hazri kembali. Kening hampir-hampir bertaut, berkerut tebal.
            “CEO baru Ivory.”
            Sedikit demi sedikit mata Hazri membulat. “You mean, that…”
            “Yup.”
            “Si....the most dashing, hottest eligible bachelor on Earth?!” tekan Hazri lagi. Siap menyebut gelaran yang sangatlah terkenal itu. Entahlah, dia sendiri berasa pelik. Apalah yang hebat sangat pasal lelaki itu sampaikan Nani dan Nana, si kembar yang bekerja dengan mereka itu boleh terkinja-kinja excited dan menjerit ‘Oh, my most dashing, hottest eligible bachelor on Earth!!’ Huh, tegar sungguh bagi gelaran panjang berjela macam tu. Buat sakit lidah aje nak menyebut.
            “Yup. Kalau kau nak tahu, dia memang…the most dashing, hottest eligible bachelor on Earth. Terbukti.” Sengaja Syamil mengesahkan begitu, ingin mengusik Hazri yang mula menunjukkan muka skeptikal terhadap kemungkinan wujud seorang lelaki yang layak untuk digelar sebegitu rupa.
            “Betul ke?”
            “Kau ingat orang yang dah mix Melayu, Cina, orang putih macam dia tu takkan jadi handsome ke?” sinis Syamil, sempat memperkenalkan salah silah keturunan subjek perbualan mereka.
            Hazri terdiam sejenak. “So...dia memang handsomelah? Sama macam dalam paper, magazine, TV yang kita tengok tu?”
            “Unfortunately untuk lelaki-lelaki macam kita ni, yes. Dia memang sebijik macam dalam tu semua. Sampaikan aku yang memang kacak mengancam jiwa ni pun terpaksa angkat bendera putih.”
            “Hmm, kalau kau yang memang punya tahap perasan paling tinggi dalam dunia ni pun, boleh puji dia…then, memang betullah tu.”
            “Itu kau nak puji dia atau kau nak kutuk aku sebenarnya?”
            “Two in one? Sambil-sambil puji dia, dapat jugak aku kutuk kau.”
            Pantas Syamil menghentak bahu Hazri dengan fail di tangan. “Dah tak ada kerja lain, ek?
            “Woi, kau ingat bahu aku ni apa? Tempat untuk kau lampiaskan perasaan geram kau?”
            Syamil tergelak kecil. Tidak terkesan langsung dengan tempelak Syamil yang nampak sangat olok-olok. Siap dengan perkataan ‘lampias’ pula tu. Perkataan novel! Pandangan matanya diliarkan ke sekeliling, melihat orang ramai yang bersimpang siur di Paradigm Mall. Apalah yang dicari oleh mereka, dia juga tidak pasti. Mungkin membeli barang atau sekadar melihat-lihat sahaja.
            “Mil…”
            Seruan Hazri mengembalikan perhatian Syamil kepada sahabat di sebelah. “Apa?”
            “Itu…macam kukenal aje.”
            Syamil merewangkan pandangan pada arah yang ditunjukkan. Sepasang matanya dikecilkan, mahu menetapkan fokus pada bayangan seorang gadis yang semakin lama semakin jelas di mata. Okey, apa yang sebenarnya sedang berlaku?
*****
“ALA, tak naklah yang ini.”
            “Kenapa? Cantik apa? Ada corak bunga-bunga. Design baru ni.”
            “Berlian dia tak cukup besar. Baby nak yang kebaboom! Yang bila orang tengok, orang akan cakap…bertuahnya perempuan tu.”
            “Oh, yang kebaboom, ya? Apa kata ambil yang itu?”
            “Yang itu? Yang mana?”
            “Itu…yang hujung atas belah kanan. Yang berlian tu dah sebesar penumbuk, I tengok.”
            Jari runcing si gadis yang baru sahaja hendak diangkat ke arah cincin yang dimaksudkan terhenti sendiri. Kepalanya tertoleh ke sebelah kanan dan semerta sepasang matanya membuntang luas pada wajah lelaki yang sedang menyengih itu.
            “Amacam? Cantik tak cincin dengan berlian sebesar penumbuk tu?”
            “Sa…you!”
            Erk, sa…you? Melampau Misha! Baru aje bakal dapat cincin berlian, terus aje dia yang digelar ‘sayang’ selama ini jadi ‘you’ aje? Sa…you pula tu. Tambah sebiji ‘R’, automatik sahaja jadi sayur. Apa Misha nak suruh Syamil Imran jadi sayur bayam kat sini? Atau nak dia makan bayam dan bertukar jadi Popeye, kemudian tumbuk pak cik tua itu yang…sedang tenung dia macam nak makan dia hidup-hidup?
            “Baby, siapa ni?”
            Uwek, nak muntah! Anak tekak Syamil meliuk-lentuk kegelian. Baby? Jadi, dengan pak cik ini pun, Misha membahasakan dirinya ‘Baby’? Agak-agak…
            “Sayang, ini…”
            Oh, ho! Pak cik ni pun digelar ‘Sayang’? Wow, ini sangatlah menarik, tertarik…kebaboom, bak kata Misha tadi.
            “Siapa? Lelaki ni…”
            Cepat-cepat Syamil memusing tubuh pada pak-cik-sayang-yang-buat-dia-kegelian. Senget dia menguntum senyum, penuh kepura-puraan. Salam dihulur, walaupun hatinya sarat dengan rasa menyampah.
            “Saya Syamil. Kawan Misha.”
            Lelaki separuh umur di hadapannya melihat dia atas bawah dengan muka yang cukup kerek. Motif, pak cik oi? Tak puas hati sebab aku ni muda belia lagi handsome?
            “Datuk Musa. Kekasih Misha.” Salam yang dihulur tidak berbalas, tergantung sahaja.
            ‘Kekasih gelap, maksud Pak Cik?’ Syamil mengejek dalam hati sebelum mengangkat sedikit tangannya ke atas dan mengauk angin dengan wajah yang cukup selamba. Pekerja Cartier yang tadi melayan pasangan sayang tua dan baby Misha kelihatan terkebil-kebil.
            “Nyamuk.” Sepatah kata meletus keluar dari bibir Syamil. Hazri di sebelah sudah pun tertawa halus.
            “Syamil, I…” Suara manja Misha menyapa hujung telinga, lantas membawa perhatian Syamil kembali padanya. Wajah gadis itu yang serba-salah ditenung sedalam mungkin. Sengaja mahu menusuk-nusuk Misha agar tambah berasa serba-salah. Huh, ini rupa-rupanya yang dibuat oleh ‘Baby’ selama ni? Agak-agak dia ni jadi ‘Baby’ untuk berapa ramai ‘Sayang’?
            “I...I…”
            Sekarang, jadi gagap pula?
            “I tak sangka jumpa you kat sini. Bila kali terakhir kita jumpa?” pintas Syamil, masih lagi dengan senyuman olok-olok.
            “Huh?” Misha mengelip-ngelipkan mata, menayangkan muka kebingungan.
            “Was it…three years ago?”
            Lagi Misha tunjuk muka blur.
            “Or five years ago?”
            “You ni…” Suara Datuk Musa berkumandang, mencelah.
            Syamil memusing muka. “Oh, we were coursemate masa kat universiti dulu. Dah lama tak jumpa Misha. Tak sangka pula boleh terserempak kat sini. Dunia ni memang betul-betul kecil, kan?”
            Wajah Datuk Musa mula berubah riak. Kalau tadi bagaikan harimau yang mahu menerkamnya hidup-hidup, sekarang sudah jadi harimau yang kekenyangan. Dah tak lalu untuk melahap Syamil Imran.
            “Oh, coursemate rupanya?”
            “Habis tu, Datuk ingat apa?” tanya Syamil, kemudian dia menjeling ke arah Misha yang jelas tidak keruan. “Skandal Misha ke?”
            “Huh?” Misha terjerit kecil dengan muka cuak.
            Syamil meledakkan tawa mengejek. “Isy, you ni Misha. I gurau ajelah. Kita mana mungkin ada skandal…kan?”
            “Err…”
            “You ni pandai bergurau. I like you,” sampuk Datuk Musa tiba-tiba.
            Syamil dan Hazri berpandangan sesama sendiri dan membuat muka ‘okey, itu sangat menakutkan’.
            “So, what are you doing?” Datuk Musa menyoal lagi. Kali ini siap dengan tangan yang disangkut ke atas bahu Syamil. “Business, anything?”
            Terkemap Syamil dengan tindakan bersahaja lelaki itu. Eh, eh…dia ni tak tahu ke kewujudan ‘personal space’? You cannot cross that personal space in the first meeting. Itu adalah benda paling asas dalam pertemuan pertama antara dua orang manusia yang tidak saling mengenali.
            “Err, business.”
            “So what kind of business?”
            Dah, sudah. Melebih-lebih pula pak cik ni, omel Syamil dalam hati.
            “Just something,” jawab Syamil sekadar berbasi-basi. Eh, gelilah nak layan pak cik ni. Lagipun, jika difikirkan mereka sebenarnya tidak ubah seperti pasangan madu yang berkongsi seorang…baby. Oh, baby Misha! Syamil pantas mengalihkan perhatian pada Misha yang di sisi Datuk Musa.
            “Something as in…”
            “A ring.” Cepat-cepat Syamil mencantas. “Datuk ada cincin untuk dipilih, remember?”
            Datuk Musa membulatkan mata dan cepat-cepat mendapatkan Misha. “Oh, baby! I’m so sorry. Sayang tak bermaksud nak abaikan baby.”
            ‘Oh. My. God. Lagi lama aku kat sini, lagi nak terkeluar isi perut dan segala macam organ dalam badan aku ni.’ Syamil memberi isyarat pada Hazri agar cepat-cepat keluar. Datuk Musa dan Misha yang sedang bermadu cinta dibiarkan sahaja. Namun kala mendekati Misha, sempat dia berbisik…
            “You. Me. We’re so over.”
*****
SYAMIL yang sedang berjalan tanpa sepatah kata dikerling sekilas. Manusia seorang ni okey atau tidak? Sejak pertemuan dengan Misha tadi, sepatah haram pun tidak keluar dari mulut. Tengah bersedih sangat ke? Aduh, ini yang susah ni. Aku mana reti pujuk orang tengah frust menonggeng.
            “Err, Mil…kau…”
            “Seriously! Misha tak ada taste yang lagi elok ke? Pak cik tua kerepot tu juga yang dia pilih. Siap ber-baby, ber-sayang pula tu. Geli, wei!” Tanpa semena-mena Syamil menjerit kecil.
            Terkalih kepala Hazri pada sahabat yang sudah pun mematikan langkah dan berpaling menghadapnya.
            “Tak faham sungguh aku. Kalau iya pun dia nak ada affair belakang aku, pilihlah yang standard aku sikit. Ini tidak!” Tergapai-gapai tangan Syamil menyuarakan ketidakpuasan hati. “Isy, tercalar ego aku bila kena bermadu dengan orang tua macam tu.”
            Hazri mengerdip-ngerdipkan matanya. Okey, aku nak kena proses sikit apa yang sedang berlaku. Syamil tengah geram sebab Misha curang pada dia atau dia geram sebab lelaki yang ada affair dengan Misha tu adalah orang tua?
            “Chup! Chup!” Hazri menunjukkan isyarat ‘chup’. “Kau sekarang tak puas hati sebab Misha ada affair atau…”
            “Eh, aku tak pedulilah pasal affair dia tu. Yang aku tak puas hati sekarang ni sebab…come on! Pak cik yang dah boleh jadi bapak dia? Carilah yang muda menawan, kacak macam aku kalau nak dijadikan saingan aku pun.”
            Automatik Hazri ketawa terkekeh-kekeh. Ulu hatinya bagaikan digaru-garu dengan bulu pelepah ayam. Ini memang sangat kelakar!
            “Yang kau gelak macam langsuir, kenapa?” tanya Syamil dengan muka suci dan tidak mengerti apa-apa.
            “You know what?” Hazri memegang perut dan cuba menahan ledakan tawa. “You really are something. Orang bila break up, makwe curang macam tu…haruslah rasa sedih, dikhianati, rasa macam nak bunuh diri…”
            Syamil menjojolkan mata.
            “Okey…okey, itu sudah melampau. Bukan tahap bunuh diri. Isy, berdosa. Tak cium bau syurga nanti.” Sempat Hazri membuat komentar berhubung isu bunuh diri. “What I’m trying to say is…isu pak cik tua yang jadi saingan? Like seriously, Syamil? Itu yang lebih penting?”
            “Haruslah itu lebih penting. Kau boleh bayangkan tak macam mana perasaan aku tadi? Misha ada affair dengan orang tua yang dua kali ganda umur aku, okey! Aku dibandingkan dengan lelaki tua? Woah! Itu memang something yang aku tak boleh terima. Tercabar maruah aku sebagai lelaki.”
            Hazri terlopong. Aduh, kawannya yang seorang ini memang pelik. Tak normal sungguh. Benda lain yang sepatutnya jadi isu, benda lain pula yang diutamakan.
            “I think you forgot something here…” ucap Hazri.
            “Apa?”
            “That pak cik tua yang kau tengah bebelkan ni adalah seorang…Datuk.”
            Syamil tergamam buat seketika, sebelum menayangkan riak muka ‘Oh, okey.’        “Which means…”
            “Dia mampu beli cincin dengan berlian sebesar penumbuk.” Selamba Syamil menyambung.
            Lagi Hazri menghambur tawa. Sah! Syamil Imran memang sah bukan manusia normal.
            “Okay, fine. Dia tu kaya. Sesuailah dengan si Misha yang high maintenance. Aku ni siapalah, kan? Designer yang baru nak naik…”
            “Bunyi macam orang jauh hati aje,” usik Hazri. Muka keruh sahabatnya dipandang sekali lalu.
            Syamil menjongket bahu. “Jauh hati atau pun tidak, aku tak peduli. Yang paling penting sekarang…I’m free!! Finally, aku boleh boloskan diri daripada Misha.”
            Buat sekian kalinya, Hazri terkedu. Tidak menduga reaksi sebegini yang terpantul keluar daripada sahabat peliknya.
            “Eh, kau tak payahlah tunjuk poker face macam tu sekali. Kau sendiri tahu,kan? Betapa selama ni aku bertahan dengan Misha? Padahal aku rasa macam dah tak ada perasaan pada dia. Bak kata kau selama ni, aku tak sampai hati nak tinggalkan dia. Dan aku ni pula lelaki setia nombor satu di dunia, which means aku tak pernah curang pada dia. So…”
            Terkebil-kebil mata Hazri memerhati Syamil yang bersuara panjang lebar dan laju sekali. Eh, dia ni ada ambil nafas ke tidak masa tengah bercakap? Musykil aku!
            “Bila dia curang pada aku, itulah saat-saatnya untuk aku lepaskan diri aku. Alasan paling sempurna untuk aku dan dia berpisah secara rasmi. Well, it’s not my fault, right? Bukan aku yang rosakkan hubungan ni tapi…dia dan sayang tua dia tu.”
            Fuh, aku pula rasa sesak nafas, getus suara hati Hazri. Akhirnya, berhenti juga dia ni bercakap. Hazri tersenyum lebar. Bahu Syamil dipeluk kemas. “Then, congrats, bro. You’re back! Single and available.”
            “All set and ready to make the girls swoon over me,” sambung Syamil dengan wajah bangga.
            “Ceh, perasan!”
            Meletus gelak tawa dari mulut Syamil. Sungguh, dia terasa ringan dan tenang sekali. Pelik? Ya, memang pelik! Baru sahaja berpisah, tetapi saat ini dialah manusia paling bahagia di dunia. Tak perlu lagi berdepan dengan Baby Misha. Oh, yeah! Selamat tinggal! Bye-bye! Adios! Sayonara!
~Bersambung...~

Rasa-rasanya, kan Encik Sayang ni kena tukar jadi Encik Paling Perasan Seantero Dunia kut...haha! So, girls...are you ready to swoon over Encik Sayang kita? hehe...

August 14, 2013

Countdown to drama Jodoh Itu Milik Kita (JIMK)

Assalamualaikum, darlings

First of all, Salam Aidilfitri maaf zahir batin buat semua. Semoga raya kali ini berada di bawah keredhaan-Nya dan membuahkan kenangan terindah buat anda semua. I'm so sorry, sebab lambat bebenor nak wish raya kat anda semua... :-(

So...puasa sudah, raya pun sudah dan kini, tiba masanya untuk kita menyaksikan Jodoh Itu Milik Kita pula. Yup, lagi beberapa hari JIMK akan muncul di kaca TV, bermula Isnin depan (19 Ogos 2013) pukul 10 malam, di ASTRO Mustika HD.

Perasaan saya sebagai penulisnya? Fuh, dah hampir nervous breakdown ni. Berdebar mahu menantikan reaksi para penonton. Apakah pembaca novel JIMK yang selama ni ada imaginasi sendiri tentang JIMK akan suka? Apakah watak2 dalam novel ni benar-benar dapat diterjemahkan dalam bentuk drama? Mampukah para pelakonnya membawa watak dengan sebetulnya? Semua ini asyik bermain dalam fikiran saya. Hmm, saya percaya inilah perasaan yang dirasai oleh semua penulis lain yang mana novel mereka diangkat menjadi drama/filem.

Honestly, setakat ini saya rasa semuanya baik-baik sahaja tentang drama JIMK.

1) Pemilihan pelakon yang dipersetujui oleh saya

Oh, well...Aariz dalam bayangan saya memang tidak berjambang, tetapi Cik SA suka FK yang berjambang sebab nampak sangat macho. Serius, i'm telling you...kalau berdepan dengan FK in real life, dengan wajah berjambang dia tu...he looks so handsome. Dia adalah manusia berjambang pertama yang saya rasa kacak...haha! Oh, ini bukan percubaan untuk promote hero sendiri, tapi ini betul-betul apa yang saya rasa, tau.

Okey, berbalik kepada pemilihan pelakon. Mereka semua hampir menyamai watak novel JIMK itu sendiri, terutama dari segi umur dan fizikal. Contohnya:

Aariz Danial: 31 tahun, tinggi, putih (he's Filipino, haruslah putih, kan?) Farid Kamil: 32 tahun, tinggi (184 cm) dan putih. Nampak tak persamaan di situ?

Dahlia Darius: 26 tahun, putih gebu, bertubuh kecil. Tiz Zaqyah: 25 tahun. Dari segi fizikal, memang kita tahu betapa putih dan kecil molek Tiz, kan?

Syafiq: 28 tahun, lebih gelap dari Aariz dan lebih gelap. Syazwan Zulkifly: 26 tahun. Sawo matang dan ketinggian sederhana. Sama dengan Syafiq, kan?

Even, watak2 lain pun hampir menyamai watak dalam novel. Seperti, Joshua yang dilakonkan oleh Keith, Redza (Zul Ariffin) dan lain-lain.

2) Hubungan antara saya sebagai penulis dan pihak produksi

Saya sebenarnya merasakan agak bertuah bila pihak Pena Creative yang menjadi penerbit JIMK. Yup, ini adalah kali pertama Pena Creative menghasilkan drama adaptasi novel. Tetapi, pada pendapat saya...they did good job. Nak tahu kenapa? Sebab mereka menghormati saya sebagai penulis. Mereka tidak membelakangkan saya atau tinggalkan saya tak tahu apa-apa. I was involved, even from the start of the whole processes. Saya selalu dimaklumkan tentang apa yang berlaku.

Juga, saya selalu berhubung dengan Kak Rozie Rashid sebagai penulis skrip. Beliau maklumkan pada saya dan minta pendapat bila mahu membuat perubahan. Yup, basically saya sudah pun baca skrip JIMK dan saya berpuas hati. Dari skrip tersebut, storyline asal novel JIMK memang dikekalkan, malahan dialog yang digunakan adalah sama dengan novel. Jadi, hampir semua adegan dalam novel ada dalam drama.

Tetapi, sedikit perubahan dan pertambahan tetap ada dalam drama. Perbezaan paling ketara antara novel JIMK dan drama JIMK, bagi saya adalah perkembangan kisah Syafiq dan Alya. Sesiapa yang sudah membaca novel JIMK, pun tahu kan...sebenarnya watak Alya tak adalah banyak sangat pun dalam novel. Tetapi watak Alya inilah yang menunjukkan siapa itu Syafiq. Hanya dia yang tahu pasal perangai sebenar Syafiq, yang tahu pasal kegilaan Syafiq tu. Maka, bila dikembangkan lagi watak ini dan kisah Syafiq-Alya, saya bersetuju.

Oh, lagi satu yang saya sangat2 gembira tentang produksi ini adalah....dalam montaj JIMK, nama pertama yang keluar adalah...tidak lain dan tidak bukan, nama SARA AISHA. It was such a surprise for me! Rasa macam..."Wow! Nama i yang keluar dulu sebelum nama pelakon2?" Tahu tak apa maksudnya itu? Itu bermakna pihak produksi, Pena Creative memang betul2 menghargai penulis novel ini. Terima kasih, terharu, tau...hehe.

Hmmm, moga-moga perasaan baik-baik sahaja yang saya rasakan terhadap drama JIMK ini akan berterusan sehingga tamat tayangannya. So, jangan lupa saksikan Jodoh Itu Milik Kita, tau. Kita pakat-pakat tengok Aariz Danial yang sweet, Dahlia yang comel dan Syafiq yang psiko. Buat yang tak ada Astro tu, mungkin akan ada orang baik hati yang letak kat internet nanti. Let's just wait and see.

Oh, untuk tahu lebih lanjut pasal Jodoh Itu Milik Kita dan perkembangannya, jom like fanpage JIMK yang saya sendiri kelolakan.

Ini pula gambar sekitar majlis pelancaran dan sidang media yang diadakan pada 29 Julai yang lalu.








Dan ini pula BTS, trailer, promo JIMK dan MV OST JIMK, Takkan Terpisah...




Lots of love,
Cik SA