May 6, 2014

Novel Encik Sayang dan Miss Sweetheart sudah muncul!!!

Assalamualaikum w.b.t.

Apa khabar, semua? Alhamdulillah, saya sihat dan...busy dengan baby baru..eh...haha!! Bukan baby yang baby tu, tau. What I mean is....novel ketiga saya sudah muncul. Yay!!!

Kali ini, saya memperkenalkan anda dengan sisi sengal saya pula...hihi. Yezza, selepas kisah cinta dan drama yang berat dalam Jodoh Itu Milik Kita, serta kisah cinta aksi yang agak ganas dalam Chan Rak Ter...Aku Cinta Kamu, saya muncul dengan kisah santai lagi romantik komedi dalam....

ENCIK SAYANG DAN MISS SWEETHEART



NOVEL TERBARU) ENCIK SAYANG DAN MISS SWEETHEART - Sara Aisha

KELUARAN NOVEL KARYASENI UNTUK BULAN JUN 2014.

Kata orang, kerana mulut badan binasa. Rasanya peribahasa itu memang sangat kena untuk aku, sebiji menempek di atas dahi!

“Macam inilah, encik… encik sayang. Sebelum I naik hantu kat sini…”

Kerana mulut, aku dicap sebagai miss sweetheart oleh encik sayang yang semestinya aku tak sayang langsung. Semuanya gara-gara cik gincu merah yang sangat gedik menggeletis macam ulat bulu!

“Kalau macam tu, emak ajelah cari calon untuk kakak. Senang cerita.”

Kerana mulut aku sendiri, emak dan ayah tiba-tiba membawa calon suami untuk aku. Atau lebih spesifik, dia orang bawa encik sayang! Dalam aku baru sahaja mahu reda dan menerima nasib jadi heroin novel kahwin paksa, kenapa pula mamat sengal itu yang jadi heronya? Sudah tidak wujudkah makhluk berkromosom XY yang lain? Kenapa mesti dia?!

“Ya, ya… Saya janji. Kalau… Kalau awak selamat, kalau kita dapat keluar dari sini, saya akan kahwin dengan awak. Just… Just be safe, please…”

Kerana mulut, ‘operasi memutuskan pertunangan’ aku tiba-tiba sahaja berubah menjadi ‘operasi persiapan perkahwinan’. Sedar-sedar sahaja, aku sudah pun duduk di atas pelamin yang pengantin lelakinya ialah tidak lain dan tidak bukan… encik sayang!

Oh, jangan fikir cerita ini berhenti takat itu saja. Kerana dalam kisah pelik ini, terselit juga si dia yang digelar ‘the most dashing, hottest eligible bachelor on earth’. Ya, aku tahu. Gelaran ni memang sangatlah melebih-lebih. Tapi hakikatnya, dia memang berkali-kali ganda kacak, bergaya dan kaya berbanding encik sayang. Dan yang paling seronok… encik dashing ini ialah bekas kekasih aku! Cinta pertama zaman muda remaja dulu yang rupa-rupanya masih cintakan aku setengah mati. Aduh… Haru, haru.

Itu belum lagi termasuk kes cik gincu merah yang tiba-tiba mengumumkan diri sebagai musuh ketat aku.

Lalu perjalanan hidup aku yang selama ini landai, normal dan bebas daripada anasir-anasir konflik tiba-tiba sahaja berubah menjadi roller-coaster!

Tajuk: Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
Penulis: Sara Aisha
Penerbit: Karyaseni
ISBN: 978-967-0246-73-4
Harga: RM24 (Semenanjung) // RM27 (Sabah & Sarawak)

*******
Novel ini sebenarnya adalah keluaran KaryaSeni untuk bulan Jun. Tapi KS sudah print awal tempoh hari, khas untuk Pesta Buku Kuala Lumpur Antarabangsa (PBAKL) yang baru saja berakhir Ahad lepas. Jadi alkisahnya, sesiapa yang tak dapatkan ESMS di PBAKL hari tu, perlu tunggu ianya masuk ke pasaran bulan Jun nanti. Lama jugak kan tu, nak kena tunggu?

Untuk itu, Cik SA dah ambik sedikit stok daripada KS. Kalau ada yang mahu order direct daripada Cik SA, cara-caranya adalah seperti berikut:
  • 1) Sila emel saya di --> sitisarahaishah@gmail.com dengan subjek 'Tempahan novel Encik Sayang dan Miss Sweetheart' dan emelkan maklumat seperti berikut:

    i) Nama sebenar (seperti dalam IC)
    ii) Jumlah novel yang ingin dipesan (sebuah atau lebih dari satu)
    iii) Alamat untuk diposkan novel (rumah/pejabat)
    iv) No tel
    v) Emel

     2) Pembayaran di no akaun:

    03010100797529 (CIMB) 
    162218520579 (MAYBANK)

    Atas nama : SITI SARAH AISHAH BINTI MOHD AZKAH

    Harga:

    Semenanjung = RM21 (Selepas diskaun RM3) + RM6 (Kos pos) = RM27
    Sabah/Sarawak = RM24 (Selepas diskaun RM3) +RM10 (Kos pos) = RM34

    3) Setelah pembayaran telah dibuat, sila emel bukti pembayaran kepada saya. Bukti pembayaran adalah seperti slip yang discan atau diambil gambar, emel daripada pihak bank (kalau order melalui online).

    Sebarang pertanyaan/kemusykilan, sila PM di FB atau emel pada Sara Aisha di:
  • Last but not least, thanks a lot buat semua yang hadir di sesi saya pada 1 Mei dan 3 Mei tempoh hari. Terharu sangat-sangat bila agak ramai yang turun PWTC untuk jumpa saya. Thanks sangat-sangat!! 
  • Lots of love,
  • Sara Aisha

April 3, 2014

Encik Sayang dan Miss Sweetheart versi novel

Ke tepi...ke tepi, sawang-sawang semua. Eh, kejap penyapu mana? Penyapu...oh, penyapu...aichooo!! Adoi, dah terbersin sudah. Inilah padahnya lama tak muncul kat rumah ni. Bersawang sudah....

Okeylah, Assalamualaikum semua. Sihat? Cik SA, alhamdulillah sihat-sihat saja. Tapi cuaca sekarang sangat tak menentu. Jadi anda semua, silalah jaga kesihatan diri, ya. Minum air banyak2, tau.

First of all, I'm so sorry!!! Huwaa, memang lama giler tak jenguk muka kat sini, kan? Dah berbulan-bulan. Bukannya apa, Cik SA memang agak sibuk dengan banyak hal peribadi dan juga disebabkan Cik SA bertapa siapkan Encik Sayang dan Miss Sweetheart. Betul, sampaikan Facebook, Twitter dan segala macam dunia maya yang lain pun jadi terabai...hehe

Apa-apa pun, Alhamdulillah dipanjatkan ke hadrat Illahi sebab akhirnya...yes, finally....ESMS menemui titik penamat dan sudah pun lulus penilaian oleh pihak KaryaSeni. Cumanya, tarikh diterbitkan Cik SA masih belum pasti. Kak Hanim dari KS cakap...tungggguuuuuu... Adoi, saje je Kak Hanim ni. Tapi kan...tapi kan...kalau ada rezeki, ESMS diharapkan dapat ke pasaran untuk PBAKL nanti. Meaning this month!! Jomlah kita sama-sama berdoa agar dapat peluk ESMS bulan ni. Amin....

Oh, ada yang tanya sama ada ESMS versi novel tak sama dengan versi cerpen. Yup, betul itu. Agak lain sedikit. Nama hero/heroin ditukar. Saja nak tukar sebab Cik SA suka nama Syamil Imran dan Orked Imani...hehe. Lagi satu, jalan cerita pun ada diubah sedikit. Of courselah sebab novel version, kena ditambahkan plot cerita, watak dan lain-lain. 

So, sama-samalah kita nantikan kemunculan Encik Sayang yang teramat sengal dan Miss Sweetheart yang nak pecah kepala layan kesengalan dia itu...haha!!

Da...da!

Love, 
Sara Aisha


p/s: Saya kena stop dan keluarkan bab-bab ESMS dari blog disebabkan sekarang ni banyak isu karya penulis di copy paste oleh orang yang tidak bertanggungjawab. Jadi, kami penulis kena lebih berhati-hati dan dinasihatkan untuk siapkan manuskrip, terus hantar pada pihak penerbit. 

Lebih-lebih lagi, Cik SA dah pernah kena kes ni, dengan cerpen bertajuk 'Coklat Cinta'. Entah sapa yang ciplak cerpen ni, pastu tersebar kat facebook, website segala. Dan tak pasal-pasal, Cik SA pulak yang dikatakan plagiarize hasil karya orang. Sedih, tau bila kena tuduh macam tu...huhu...Kita susah-susah tulis, orang lain sesuka rasa dia aje ambik buat macam harta sendiri, pastu penulis asal pulak yang kena marah. Ciskek betul! 

November 20, 2013

Berlabuhnya Jodoh Itu Milik Kita

Selamat petang, semua!

First and foremost, thanks sangat2 pada semua yang menyokong #JodohItuMilikKita selama 40 episod ini. It has been a 3-months journey with you all, and i enjoyed it so much. Sebenarnya saya tak pernah menduga #JIMK akan mendapat feedback yang sangat positif dan rating yang tinggi. Alhamdulillah, semua pembaca novel dan penonton dah buat apa yang saya tak duga ini menjadi kenyataan. Tak mampu saya nak cakap apa-apa selain TERIMA KASIH.

Mengenai ending yang ramai cakap tak puas hati sebab tak tunjuk betul2 ending dalam novel yang sweet...yes, novel berakhir dengan kelahiran baby kembar #Adam dan #Azfar, Aariz ucapkan terima kasih pada Dahlia dan mereka mengucapkan syukur pada Allah atas jodoh yang ditentukan-Nya. Tapi, bagi saya...saya tetap gembira sebab segala peleraian yang sepatutnya ada benar2 ditunjukkan.

Syafiq yang membawa diri, Alya yang akhirnya dengan Andy (ya, memang tak ada dalam novel tapi ini pengakhiran utk Alya), Tuan Haikal dan Puan Marina yang menyedari kesilapan diri kerana tanpa sedar melebihkan Aariz, dan juga...AarizDahlia yang akhirnya bahagia dengan kelahiran anak mereka.

Sejujurnya, saya sebagai penulis #JIMK berpuas hati bila masa karya saya divisualkan dengan sehampir mungkin seperti dalam novel. Iya, bukan senang untuk benar-benar visualkan apa yang tertulis dalam novel. Tetapi dalam JIMK, dari scene pertama, dialog yang dituturkan, karakter dan feeling yang cuba disampaikan...semuanya sama seperti yang saya inginkan bila saya tulis kisah JIMK.

Saya nak penonton rasa:

1) keindahan cinta pertama yang halal antara Aariz dan Dahlia

2) konflik Aariz yang terhimpit dengan kisah silam yang memeritkan
3) kesedihan dan kekuatan jiwa Dahlia yang tak pernah berhenti berjuang (yes, she's a fighter!)
4) keresahan jiwa Syafiq yang penuh dengan kebencian (perasaan benci itu terlalu menyakitkan)
5) ketakutan Alya yang terperangkap dengan lelaki seperti Syafiq
6) nilai2 kekeluargaan, bagaimana parents memainkan peranan dalam membimbing anak2 walaupun anak2 dah dewasa
7) isu rogol, anak angkat, anak tidak sah yang selalu dikeji dan dihina dalam masyarakat kita.

Ya, #JIMK bukan kisah cinta semata-mata. Bila saya tulis novel ini, saya mengharapkan pembaca mendapat lebih dari kisah cinta manis semata-mata. Saya mahu pembaca/penonton mengerti akan nilai dan isu yang cuba diketengahkan. Itulah harapan saya.

Akhir kata, terima kasih sekali lagi. Terima kasih atas sokongan buat saya dan team JIMK. Tanpa sokongan anda semua, kami takkan ke mana. You guys are just amazing!!!

Love you all!

~Cik SA~


p/s: lamanya tak jenguk blog sendiri. dah bersawang dah ni...huhu. sorry sangat...


August 18, 2013

Encik Sayang dan Miss Sweetheart - Bab 13


BAB 13

“JADI, rasanya you dah tahu apa yang pihak kami nak. What type of design, fabric, colour and everything. Design tu perlu bertepatan dengan imej Ivory yang selama ini kami tonjolkan. Exclusive, classy and yet simple.”
            “Yes, I’ll do my best.” Syamil menjawab penuh keyakinan saat mendengarkan tutur kata yang terpancul keluar dari mulut Cik Amanda, selaku pengurus bahagian rekaan bagi Ivory.
            “Then i’ll see you in next...two months?” balas Cik Amanda seraya bangkit dari kerusi. Syamil turut mengambil tindakan yang sama.
            “Yes, two months.”
            “Come, I temankan you keluar.” Cik Amanda melangkah ke pintu dan membukanya.
            “Oh, tak perlulah. I boleh keluar sendiri.” Cepat-cepat Syamil membantah.
            Menyimpul senyum di bibir Cik Amanda. “Susah apanya? Kebetulan I pun nak keluar jumpa klien.”
            “Okay, then. Thank you.” Penuh berhemah Syamil mengucapkan terima kasih. Kini mereka berdua selamat meloloskan diri dari bilik mesyuarat yang digunakan untuk perbincangan mereka tadi.
            “Oh, our CEO is here,” getus Cik Amanda tiba-tiba. Spontan Syamil menjatuhkan pandangan pada sekujur tubuh tegap yang sedang membelakanginya.
            “Jom I kenalkan you.”
            Tanpa sempat berkata apa-apa, Syamil ditarik mendekati lelaki yang dikenali sebagai CEO baru Ivory. Menurut pengetahuannya, lelaki ini dilantik menggantikan bapanya yang telah melepaskan jawatan kira-kira setahun yang lalu.
            “So, you’re Syamil from House of Syamil Imran?” tutur CEO Ivory kala Syamil merapati.
            “Yes, nice to meet you.” Tangan kanannya dihulur dan bercantum dengan jejaka bersut kemas di hadapannya.
            “I believe Cik Amanda dah explain pada kamu pasal apa yang pihak kami nak, dan apa yang kami expect daripada your fashion house.”
            Syamil mengganggukkan kepala. “Yes. Insya’ Allah, kami akan berikan hasil yang terbaik, sepertimana yang Ivory mahu.”
            “Great! And good luck!”
            Bait kata Syamil turut dibalas dengan senyuman lebar, lantas sepasang mata jejaka itu berubah bentuk. Garisan halus di tepi matanya membuatkan dia tampak macho dan maskulin. Kulitnya yang putih melepak membuatkan kedua-dua belah pipi kelihatan agak kemerah-merahan. Rambutnya yang kemas dan hitam berkilat pula jelas bersinar di bawah sinaran lampu syarikat.
            ‘Fuh, handsome juga mamat ni. Patutlah dia orang duk cakap dia ni…apa? The most dashing, hottest eligible bachelor on Earth?’ Sedetik pujian meletus di suatu sudut hati Syamil sambil memikirkan pelbagai gelaran yang pernah didengar mengenai CEO baru Ivory ini.
            “Oh, I kena pergi dulu. Got another meeting in thirty minutes time. Nice meeting you.” Usai menitipkan kata, lelaki itu melangkah pergi.
            ‘Gaya berjalan pun dah macam model catwalk,’ komen Syamil. Matanya tidak lepas daripada memandang langkah gagah lelaki tersebut. Tubuh yang tinggi lampai, kaki panjang, dengan bahu yang tegap benar-benar menampakkan dirinya yang sangat maskulin. Memang cukup syarat untuk jadi bahan cemburuan semua lelaki di Malaysia dan bahan dambaan gadis-gadis.
*****
“WELCOME.” Dengan senyuman manis Orked mengucapkan selamat datang kepada pelanggannya yang baru menjelma sebelum mengalihkan pandang pada keadaan sekeliling butik. Kelihatan beberapa orang gadis yang sedang melihat-lihat pakaian dan tudung yang tersangkut kemas. Di suatu sudut pula, kelihatan seorang wanita sedang merengek-rengek pada teman lelakinya.
            ‘Hmmm, perempuan...’ Sempat Orked mengomel.
            “Cik Orked, tudung ini yang baru ada lagi tak?” Suara Ainul, pembantu butik menarik perhatian Orked.
            “Dalam rak bawah tu, tak ada ke?”
            Ainul menggelengkan kepala.
            “Then, tengok kat belakang. Kalau still tak ada, that’s mean kita dah habis stok. Tinggal yang display ajelah.”
            “Okey, then.” Usai membalas bicara Orked, Ainul menoleh pada pelanggan di sisi. “Kejap, ya. Saya pergi check.”
            Orked yang melihat hanya tersenyum dan kembali melayan seorang lagi pelanggan yang mahu membuat pembayaran. Setelah selesai, dia mendongak pada jam dinding.
            “Isy, mak ni. Lama betul dia pergi spa. Kita tengah sibuk, sempat pula dia berspa bagai...”
*****
“DAH settle ke?”
            Suara Hazri yang muncul tiba-tiba menyentak Syamil. Kepalanya terngadah pada Hazri yang kini terpacak di hadapan mata.
            “Done. Eh, kau dah makan belum? Aku dah siaplah. Lapar tadi.”
            “Dah. Kenyang dah pun.”
            “So, macam mana dengan urusan bank?” soal Syamil sambil tangannya mengemas beberapa helai kertas yang berterabur di atas meja. Sebentar tadi, sempat juga dia membuat kerja sambil-sambil menanti Hazri.
            “Hmmm, aku tak boleh nak cakap okey.”
            Tangan Syamil terkaku sendiri. Perkataan ‘tidak okey’ itu umpama sejenis virus yang menunggu saat sahaja untuk membunuh seorang lelaki bernama Syamil Imran. Sungguh dia tidak gemar kalau berlaku apa-apa yang tidak diingini dalam urusan kerjanya.
            “Kenapa? Don’t tell me…” Wajah Syamil mula berubah serius.
            “Masih ada few other procedures yang kena lalui. Kau ingat senang dia orang nak bagi loan untuk kita besarkan business? Tapi based on discussion tadi, semuanya macam positif. Sebab kita punya financial memang stabil. Kau janganlah bimbang. Tahulah aku buat kerja aku.”
            Terlepas nafas lega dari mulut Syamil. Jadi, tidak adalah apa-apa yang buruk berlaku? Syukur, Ya Tuhan! Sungguh dia tidak mahu rancangan masa depan House of Syamil terjejas kerana masalah wang. Lagipun, dia merasakan bahawa rumah fesyen mereka lebih dari kuat dan stabil untuk membolehkan mereka memperoleh pinjaman tersebut. Dia mahu menggunakannya untuk meningkatkan produksi, membayar kos promosi serta sebagai dana untuk projek baru nanti.
            Syamil mengangkat kaki, mahu keluar dari restoran. Selepas ini dia perlu menjemput mummy dari sesi mummy-stress-jadi-mummy-kena-pergi-spa. Entahlah, apalah yang nak distresskan sangat? Nak kata urusan kerja, mummy sudah dua tahun pencen dari kerjayanya sebagai pegawai pertanian.
            “So, kau pula? Urusan kau tadi macam mana pula?” soal Hazri pula. Elok dia membuntuti langkah sahabatnya.
            “Alhamdulillah, semuanya okey. Jadi sekarang kita dah tahu apa yang kita kena buat. What they want and everything.”
            Hazri mendengar dengan teliti sambil mengganggukkan kepala beberapa kali.
            “Oh! Aku jumpa dia tadi.”
            “Dia siapa?” soal Hazri kembali. Kening hampir-hampir bertaut, berkerut tebal.
            “CEO baru Ivory.”
            Sedikit demi sedikit mata Hazri membulat. “You mean, that…”
            “Yup.”
            “Si....the most dashing, hottest eligible bachelor on Earth?!” tekan Hazri lagi. Siap menyebut gelaran yang sangatlah terkenal itu. Entahlah, dia sendiri berasa pelik. Apalah yang hebat sangat pasal lelaki itu sampaikan Nani dan Nana, si kembar yang bekerja dengan mereka itu boleh terkinja-kinja excited dan menjerit ‘Oh, my most dashing, hottest eligible bachelor on Earth!!’ Huh, tegar sungguh bagi gelaran panjang berjela macam tu. Buat sakit lidah aje nak menyebut.
            “Yup. Kalau kau nak tahu, dia memang…the most dashing, hottest eligible bachelor on Earth. Terbukti.” Sengaja Syamil mengesahkan begitu, ingin mengusik Hazri yang mula menunjukkan muka skeptikal terhadap kemungkinan wujud seorang lelaki yang layak untuk digelar sebegitu rupa.
            “Betul ke?”
            “Kau ingat orang yang dah mix Melayu, Cina, orang putih macam dia tu takkan jadi handsome ke?” sinis Syamil, sempat memperkenalkan salah silah keturunan subjek perbualan mereka.
            Hazri terdiam sejenak. “So...dia memang handsomelah? Sama macam dalam paper, magazine, TV yang kita tengok tu?”
            “Unfortunately untuk lelaki-lelaki macam kita ni, yes. Dia memang sebijik macam dalam tu semua. Sampaikan aku yang memang kacak mengancam jiwa ni pun terpaksa angkat bendera putih.”
            “Hmm, kalau kau yang memang punya tahap perasan paling tinggi dalam dunia ni pun, boleh puji dia…then, memang betullah tu.”
            “Itu kau nak puji dia atau kau nak kutuk aku sebenarnya?”
            “Two in one? Sambil-sambil puji dia, dapat jugak aku kutuk kau.”
            Pantas Syamil menghentak bahu Hazri dengan fail di tangan. “Dah tak ada kerja lain, ek?
            “Woi, kau ingat bahu aku ni apa? Tempat untuk kau lampiaskan perasaan geram kau?”
            Syamil tergelak kecil. Tidak terkesan langsung dengan tempelak Syamil yang nampak sangat olok-olok. Siap dengan perkataan ‘lampias’ pula tu. Perkataan novel! Pandangan matanya diliarkan ke sekeliling, melihat orang ramai yang bersimpang siur di Paradigm Mall. Apalah yang dicari oleh mereka, dia juga tidak pasti. Mungkin membeli barang atau sekadar melihat-lihat sahaja.
            “Mil…”
            Seruan Hazri mengembalikan perhatian Syamil kepada sahabat di sebelah. “Apa?”
            “Itu…macam kukenal aje.”
            Syamil merewangkan pandangan pada arah yang ditunjukkan. Sepasang matanya dikecilkan, mahu menetapkan fokus pada bayangan seorang gadis yang semakin lama semakin jelas di mata. Okey, apa yang sebenarnya sedang berlaku?
*****
“ALA, tak naklah yang ini.”
            “Kenapa? Cantik apa? Ada corak bunga-bunga. Design baru ni.”
            “Berlian dia tak cukup besar. Baby nak yang kebaboom! Yang bila orang tengok, orang akan cakap…bertuahnya perempuan tu.”
            “Oh, yang kebaboom, ya? Apa kata ambil yang itu?”
            “Yang itu? Yang mana?”
            “Itu…yang hujung atas belah kanan. Yang berlian tu dah sebesar penumbuk, I tengok.”
            Jari runcing si gadis yang baru sahaja hendak diangkat ke arah cincin yang dimaksudkan terhenti sendiri. Kepalanya tertoleh ke sebelah kanan dan semerta sepasang matanya membuntang luas pada wajah lelaki yang sedang menyengih itu.
            “Amacam? Cantik tak cincin dengan berlian sebesar penumbuk tu?”
            “Sa…you!”
            Erk, sa…you? Melampau Misha! Baru aje bakal dapat cincin berlian, terus aje dia yang digelar ‘sayang’ selama ini jadi ‘you’ aje? Sa…you pula tu. Tambah sebiji ‘R’, automatik sahaja jadi sayur. Apa Misha nak suruh Syamil Imran jadi sayur bayam kat sini? Atau nak dia makan bayam dan bertukar jadi Popeye, kemudian tumbuk pak cik tua itu yang…sedang tenung dia macam nak makan dia hidup-hidup?
            “Baby, siapa ni?”
            Uwek, nak muntah! Anak tekak Syamil meliuk-lentuk kegelian. Baby? Jadi, dengan pak cik ini pun, Misha membahasakan dirinya ‘Baby’? Agak-agak…
            “Sayang, ini…”
            Oh, ho! Pak cik ni pun digelar ‘Sayang’? Wow, ini sangatlah menarik, tertarik…kebaboom, bak kata Misha tadi.
            “Siapa? Lelaki ni…”
            Cepat-cepat Syamil memusing tubuh pada pak-cik-sayang-yang-buat-dia-kegelian. Senget dia menguntum senyum, penuh kepura-puraan. Salam dihulur, walaupun hatinya sarat dengan rasa menyampah.
            “Saya Syamil. Kawan Misha.”
            Lelaki separuh umur di hadapannya melihat dia atas bawah dengan muka yang cukup kerek. Motif, pak cik oi? Tak puas hati sebab aku ni muda belia lagi handsome?
            “Datuk Musa. Kekasih Misha.” Salam yang dihulur tidak berbalas, tergantung sahaja.
            ‘Kekasih gelap, maksud Pak Cik?’ Syamil mengejek dalam hati sebelum mengangkat sedikit tangannya ke atas dan mengauk angin dengan wajah yang cukup selamba. Pekerja Cartier yang tadi melayan pasangan sayang tua dan baby Misha kelihatan terkebil-kebil.
            “Nyamuk.” Sepatah kata meletus keluar dari bibir Syamil. Hazri di sebelah sudah pun tertawa halus.
            “Syamil, I…” Suara manja Misha menyapa hujung telinga, lantas membawa perhatian Syamil kembali padanya. Wajah gadis itu yang serba-salah ditenung sedalam mungkin. Sengaja mahu menusuk-nusuk Misha agar tambah berasa serba-salah. Huh, ini rupa-rupanya yang dibuat oleh ‘Baby’ selama ni? Agak-agak dia ni jadi ‘Baby’ untuk berapa ramai ‘Sayang’?
            “I...I…”
            Sekarang, jadi gagap pula?
            “I tak sangka jumpa you kat sini. Bila kali terakhir kita jumpa?” pintas Syamil, masih lagi dengan senyuman olok-olok.
            “Huh?” Misha mengelip-ngelipkan mata, menayangkan muka kebingungan.
            “Was it…three years ago?”
            Lagi Misha tunjuk muka blur.
            “Or five years ago?”
            “You ni…” Suara Datuk Musa berkumandang, mencelah.
            Syamil memusing muka. “Oh, we were coursemate masa kat universiti dulu. Dah lama tak jumpa Misha. Tak sangka pula boleh terserempak kat sini. Dunia ni memang betul-betul kecil, kan?”
            Wajah Datuk Musa mula berubah riak. Kalau tadi bagaikan harimau yang mahu menerkamnya hidup-hidup, sekarang sudah jadi harimau yang kekenyangan. Dah tak lalu untuk melahap Syamil Imran.
            “Oh, coursemate rupanya?”
            “Habis tu, Datuk ingat apa?” tanya Syamil, kemudian dia menjeling ke arah Misha yang jelas tidak keruan. “Skandal Misha ke?”
            “Huh?” Misha terjerit kecil dengan muka cuak.
            Syamil meledakkan tawa mengejek. “Isy, you ni Misha. I gurau ajelah. Kita mana mungkin ada skandal…kan?”
            “Err…”
            “You ni pandai bergurau. I like you,” sampuk Datuk Musa tiba-tiba.
            Syamil dan Hazri berpandangan sesama sendiri dan membuat muka ‘okey, itu sangat menakutkan’.
            “So, what are you doing?” Datuk Musa menyoal lagi. Kali ini siap dengan tangan yang disangkut ke atas bahu Syamil. “Business, anything?”
            Terkemap Syamil dengan tindakan bersahaja lelaki itu. Eh, eh…dia ni tak tahu ke kewujudan ‘personal space’? You cannot cross that personal space in the first meeting. Itu adalah benda paling asas dalam pertemuan pertama antara dua orang manusia yang tidak saling mengenali.
            “Err, business.”
            “So what kind of business?”
            Dah, sudah. Melebih-lebih pula pak cik ni, omel Syamil dalam hati.
            “Just something,” jawab Syamil sekadar berbasi-basi. Eh, gelilah nak layan pak cik ni. Lagipun, jika difikirkan mereka sebenarnya tidak ubah seperti pasangan madu yang berkongsi seorang…baby. Oh, baby Misha! Syamil pantas mengalihkan perhatian pada Misha yang di sisi Datuk Musa.
            “Something as in…”
            “A ring.” Cepat-cepat Syamil mencantas. “Datuk ada cincin untuk dipilih, remember?”
            Datuk Musa membulatkan mata dan cepat-cepat mendapatkan Misha. “Oh, baby! I’m so sorry. Sayang tak bermaksud nak abaikan baby.”
            ‘Oh. My. God. Lagi lama aku kat sini, lagi nak terkeluar isi perut dan segala macam organ dalam badan aku ni.’ Syamil memberi isyarat pada Hazri agar cepat-cepat keluar. Datuk Musa dan Misha yang sedang bermadu cinta dibiarkan sahaja. Namun kala mendekati Misha, sempat dia berbisik…
            “You. Me. We’re so over.”
*****
SYAMIL yang sedang berjalan tanpa sepatah kata dikerling sekilas. Manusia seorang ni okey atau tidak? Sejak pertemuan dengan Misha tadi, sepatah haram pun tidak keluar dari mulut. Tengah bersedih sangat ke? Aduh, ini yang susah ni. Aku mana reti pujuk orang tengah frust menonggeng.
            “Err, Mil…kau…”
            “Seriously! Misha tak ada taste yang lagi elok ke? Pak cik tua kerepot tu juga yang dia pilih. Siap ber-baby, ber-sayang pula tu. Geli, wei!” Tanpa semena-mena Syamil menjerit kecil.
            Terkalih kepala Hazri pada sahabat yang sudah pun mematikan langkah dan berpaling menghadapnya.
            “Tak faham sungguh aku. Kalau iya pun dia nak ada affair belakang aku, pilihlah yang standard aku sikit. Ini tidak!” Tergapai-gapai tangan Syamil menyuarakan ketidakpuasan hati. “Isy, tercalar ego aku bila kena bermadu dengan orang tua macam tu.”
            Hazri mengerdip-ngerdipkan matanya. Okey, aku nak kena proses sikit apa yang sedang berlaku. Syamil tengah geram sebab Misha curang pada dia atau dia geram sebab lelaki yang ada affair dengan Misha tu adalah orang tua?
            “Chup! Chup!” Hazri menunjukkan isyarat ‘chup’. “Kau sekarang tak puas hati sebab Misha ada affair atau…”
            “Eh, aku tak pedulilah pasal affair dia tu. Yang aku tak puas hati sekarang ni sebab…come on! Pak cik yang dah boleh jadi bapak dia? Carilah yang muda menawan, kacak macam aku kalau nak dijadikan saingan aku pun.”
            Automatik Hazri ketawa terkekeh-kekeh. Ulu hatinya bagaikan digaru-garu dengan bulu pelepah ayam. Ini memang sangat kelakar!
            “Yang kau gelak macam langsuir, kenapa?” tanya Syamil dengan muka suci dan tidak mengerti apa-apa.
            “You know what?” Hazri memegang perut dan cuba menahan ledakan tawa. “You really are something. Orang bila break up, makwe curang macam tu…haruslah rasa sedih, dikhianati, rasa macam nak bunuh diri…”
            Syamil menjojolkan mata.
            “Okey…okey, itu sudah melampau. Bukan tahap bunuh diri. Isy, berdosa. Tak cium bau syurga nanti.” Sempat Hazri membuat komentar berhubung isu bunuh diri. “What I’m trying to say is…isu pak cik tua yang jadi saingan? Like seriously, Syamil? Itu yang lebih penting?”
            “Haruslah itu lebih penting. Kau boleh bayangkan tak macam mana perasaan aku tadi? Misha ada affair dengan orang tua yang dua kali ganda umur aku, okey! Aku dibandingkan dengan lelaki tua? Woah! Itu memang something yang aku tak boleh terima. Tercabar maruah aku sebagai lelaki.”
            Hazri terlopong. Aduh, kawannya yang seorang ini memang pelik. Tak normal sungguh. Benda lain yang sepatutnya jadi isu, benda lain pula yang diutamakan.
            “I think you forgot something here…” ucap Hazri.
            “Apa?”
            “That pak cik tua yang kau tengah bebelkan ni adalah seorang…Datuk.”
            Syamil tergamam buat seketika, sebelum menayangkan riak muka ‘Oh, okey.’        “Which means…”
            “Dia mampu beli cincin dengan berlian sebesar penumbuk.” Selamba Syamil menyambung.
            Lagi Hazri menghambur tawa. Sah! Syamil Imran memang sah bukan manusia normal.
            “Okay, fine. Dia tu kaya. Sesuailah dengan si Misha yang high maintenance. Aku ni siapalah, kan? Designer yang baru nak naik…”
            “Bunyi macam orang jauh hati aje,” usik Hazri. Muka keruh sahabatnya dipandang sekali lalu.
            Syamil menjongket bahu. “Jauh hati atau pun tidak, aku tak peduli. Yang paling penting sekarang…I’m free!! Finally, aku boleh boloskan diri daripada Misha.”
            Buat sekian kalinya, Hazri terkedu. Tidak menduga reaksi sebegini yang terpantul keluar daripada sahabat peliknya.
            “Eh, kau tak payahlah tunjuk poker face macam tu sekali. Kau sendiri tahu,kan? Betapa selama ni aku bertahan dengan Misha? Padahal aku rasa macam dah tak ada perasaan pada dia. Bak kata kau selama ni, aku tak sampai hati nak tinggalkan dia. Dan aku ni pula lelaki setia nombor satu di dunia, which means aku tak pernah curang pada dia. So…”
            Terkebil-kebil mata Hazri memerhati Syamil yang bersuara panjang lebar dan laju sekali. Eh, dia ni ada ambil nafas ke tidak masa tengah bercakap? Musykil aku!
            “Bila dia curang pada aku, itulah saat-saatnya untuk aku lepaskan diri aku. Alasan paling sempurna untuk aku dan dia berpisah secara rasmi. Well, it’s not my fault, right? Bukan aku yang rosakkan hubungan ni tapi…dia dan sayang tua dia tu.”
            Fuh, aku pula rasa sesak nafas, getus suara hati Hazri. Akhirnya, berhenti juga dia ni bercakap. Hazri tersenyum lebar. Bahu Syamil dipeluk kemas. “Then, congrats, bro. You’re back! Single and available.”
            “All set and ready to make the girls swoon over me,” sambung Syamil dengan wajah bangga.
            “Ceh, perasan!”
            Meletus gelak tawa dari mulut Syamil. Sungguh, dia terasa ringan dan tenang sekali. Pelik? Ya, memang pelik! Baru sahaja berpisah, tetapi saat ini dialah manusia paling bahagia di dunia. Tak perlu lagi berdepan dengan Baby Misha. Oh, yeah! Selamat tinggal! Bye-bye! Adios! Sayonara!
~Bersambung...~

Rasa-rasanya, kan Encik Sayang ni kena tukar jadi Encik Paling Perasan Seantero Dunia kut...haha! So, girls...are you ready to swoon over Encik Sayang kita? hehe...

August 14, 2013

Countdown to drama Jodoh Itu Milik Kita (JIMK)

Assalamualaikum, darlings

First of all, Salam Aidilfitri maaf zahir batin buat semua. Semoga raya kali ini berada di bawah keredhaan-Nya dan membuahkan kenangan terindah buat anda semua. I'm so sorry, sebab lambat bebenor nak wish raya kat anda semua... :-(

So...puasa sudah, raya pun sudah dan kini, tiba masanya untuk kita menyaksikan Jodoh Itu Milik Kita pula. Yup, lagi beberapa hari JIMK akan muncul di kaca TV, bermula Isnin depan (19 Ogos 2013) pukul 10 malam, di ASTRO Mustika HD.

Perasaan saya sebagai penulisnya? Fuh, dah hampir nervous breakdown ni. Berdebar mahu menantikan reaksi para penonton. Apakah pembaca novel JIMK yang selama ni ada imaginasi sendiri tentang JIMK akan suka? Apakah watak2 dalam novel ni benar-benar dapat diterjemahkan dalam bentuk drama? Mampukah para pelakonnya membawa watak dengan sebetulnya? Semua ini asyik bermain dalam fikiran saya. Hmm, saya percaya inilah perasaan yang dirasai oleh semua penulis lain yang mana novel mereka diangkat menjadi drama/filem.

Honestly, setakat ini saya rasa semuanya baik-baik sahaja tentang drama JIMK.

1) Pemilihan pelakon yang dipersetujui oleh saya

Oh, well...Aariz dalam bayangan saya memang tidak berjambang, tetapi Cik SA suka FK yang berjambang sebab nampak sangat macho. Serius, i'm telling you...kalau berdepan dengan FK in real life, dengan wajah berjambang dia tu...he looks so handsome. Dia adalah manusia berjambang pertama yang saya rasa kacak...haha! Oh, ini bukan percubaan untuk promote hero sendiri, tapi ini betul-betul apa yang saya rasa, tau.

Okey, berbalik kepada pemilihan pelakon. Mereka semua hampir menyamai watak novel JIMK itu sendiri, terutama dari segi umur dan fizikal. Contohnya:

Aariz Danial: 31 tahun, tinggi, putih (he's Filipino, haruslah putih, kan?) Farid Kamil: 32 tahun, tinggi (184 cm) dan putih. Nampak tak persamaan di situ?

Dahlia Darius: 26 tahun, putih gebu, bertubuh kecil. Tiz Zaqyah: 25 tahun. Dari segi fizikal, memang kita tahu betapa putih dan kecil molek Tiz, kan?

Syafiq: 28 tahun, lebih gelap dari Aariz dan lebih gelap. Syazwan Zulkifly: 26 tahun. Sawo matang dan ketinggian sederhana. Sama dengan Syafiq, kan?

Even, watak2 lain pun hampir menyamai watak dalam novel. Seperti, Joshua yang dilakonkan oleh Keith, Redza (Zul Ariffin) dan lain-lain.

2) Hubungan antara saya sebagai penulis dan pihak produksi

Saya sebenarnya merasakan agak bertuah bila pihak Pena Creative yang menjadi penerbit JIMK. Yup, ini adalah kali pertama Pena Creative menghasilkan drama adaptasi novel. Tetapi, pada pendapat saya...they did good job. Nak tahu kenapa? Sebab mereka menghormati saya sebagai penulis. Mereka tidak membelakangkan saya atau tinggalkan saya tak tahu apa-apa. I was involved, even from the start of the whole processes. Saya selalu dimaklumkan tentang apa yang berlaku.

Juga, saya selalu berhubung dengan Kak Rozie Rashid sebagai penulis skrip. Beliau maklumkan pada saya dan minta pendapat bila mahu membuat perubahan. Yup, basically saya sudah pun baca skrip JIMK dan saya berpuas hati. Dari skrip tersebut, storyline asal novel JIMK memang dikekalkan, malahan dialog yang digunakan adalah sama dengan novel. Jadi, hampir semua adegan dalam novel ada dalam drama.

Tetapi, sedikit perubahan dan pertambahan tetap ada dalam drama. Perbezaan paling ketara antara novel JIMK dan drama JIMK, bagi saya adalah perkembangan kisah Syafiq dan Alya. Sesiapa yang sudah membaca novel JIMK, pun tahu kan...sebenarnya watak Alya tak adalah banyak sangat pun dalam novel. Tetapi watak Alya inilah yang menunjukkan siapa itu Syafiq. Hanya dia yang tahu pasal perangai sebenar Syafiq, yang tahu pasal kegilaan Syafiq tu. Maka, bila dikembangkan lagi watak ini dan kisah Syafiq-Alya, saya bersetuju.

Oh, lagi satu yang saya sangat2 gembira tentang produksi ini adalah....dalam montaj JIMK, nama pertama yang keluar adalah...tidak lain dan tidak bukan, nama SARA AISHA. It was such a surprise for me! Rasa macam..."Wow! Nama i yang keluar dulu sebelum nama pelakon2?" Tahu tak apa maksudnya itu? Itu bermakna pihak produksi, Pena Creative memang betul2 menghargai penulis novel ini. Terima kasih, terharu, tau...hehe.

Hmmm, moga-moga perasaan baik-baik sahaja yang saya rasakan terhadap drama JIMK ini akan berterusan sehingga tamat tayangannya. So, jangan lupa saksikan Jodoh Itu Milik Kita, tau. Kita pakat-pakat tengok Aariz Danial yang sweet, Dahlia yang comel dan Syafiq yang psiko. Buat yang tak ada Astro tu, mungkin akan ada orang baik hati yang letak kat internet nanti. Let's just wait and see.

Oh, untuk tahu lebih lanjut pasal Jodoh Itu Milik Kita dan perkembangannya, jom like fanpage JIMK yang saya sendiri kelolakan.

Ini pula gambar sekitar majlis pelancaran dan sidang media yang diadakan pada 29 Julai yang lalu.








Dan ini pula BTS, trailer, promo JIMK dan MV OST JIMK, Takkan Terpisah...




Lots of love,
Cik SA

July 24, 2013

Encik Sayang dan Miss Sweetheart - Bab 11 & 12


BAB 11

“MISS SWEETHEART yang manis…”
            Sepasang mata mummy mula membulat besar.
            “Yang comel…”
            Daddy mula menunjukkan muka teruja.
            “Yang manja….”
            Fiya mula mencebik sambil menunjukkan gaya nak muntah hijau.
            “Yang…”
            Along dan Kak Long tersenyum-senyum sendiri. Motif?
            “Angah tak tahu pun apa nama dia!”
            Nah, ambil sebiji! Ingat dia nak teruskan permainan gila ciptaan Safiya? Yalah, sejak bila pula Miss Sweetheart itu jadi calon isteri Syamil Imran? Oh, well…kalau difikirkan, dia macam lebih elok daripada Misha. Tetapi…eh, sekejap! Apa pula aku melalut ni?
            “Apa maksud Angah?” Tanpa menunggu lama, Puan Rozana menyoal.
            Syamil tersenyum lebar dan menjeling pada Syafiya. “Maksudnya….si Fiya ni, bagi harapan palsu pada mummy.”
            “Mana ada! Hari tu Fiya sendiri dengar…”
            “Dengar apa? Hah? Dengar apa? Dengar angah sebut-sebut Miss Sweetheart?” cantas Syamil cepat-cepat. Tidak mahu Safiya terus-terusan memecahkan tembelangnya.
            “Yalah…” Syafiya sudah mula memuncungkan mulut. Budget comel sangatlah tu.
            “Safiya Humaira, kalau tak tahu apa-apa…jangan serkap jarang, tau. Tak elok. Apa yang keluar dari mulut tu boleh dikira fitnah kalau ianya tak benar.” Syamil berceramah sambil cuba menahan rasa geli hati. Tiba-tiba sahaja muncul sisi imam muda dia. Imam Muda Syamil. Hmm, bunyinya agak sesuai.
            “Oh, Angah nak cakap Fiya tipulah, kan?”
            “Mana ada Angah cakap Fiya tipu. Angah cakap…kalau tak tahu apa-apa, jangan cakap apa-apa.”
            “Eleh, Angah sebenarnya nak lari, kan?”
            “Nak lari pergi mana? Lari dari rumah?” Syamil memberikan jawapan loyar buruk.
            “Isy, Angah ni kan!” Safiya makin kegeraman. Kedua-dua belah pipi membahang merah.
            Syamil membuat muka selamba. Dibiarkan sahaja keluarganya yang  lain sekejap-sekejap membuang pandang padanya dan kemudian pada Safiya. Masing-masing menayangkan fiil kebingungan.
            “Mummy, tengok Angah ni!”
            “Dah, sudah! Kau orang dua beradik ni sama aje. Depan rezeki pun nak bergaduh. Tak berkat, tahu.” Akhirnya Prof. Suhaimi bersuara. Naik pening kepalanya dengan perangai dua anaknya ini. Pantang bertemu mata, ada sahaja yang jadi bahan pertengkaran. Nak dikata bermusuh atau hubungan tidak elok, tidak juga. Syamil dan Safiya memang rapat antara satu sama lain. Tetapi…itulah, saling suka mengusik dan menyakat.
            “Tapi…mummy tetap nak tahu. Siapa Miss Sweetheart tu?” Sekonyong-konyong soalan Puan Rozana berkumandang. Segala bebelan suaminya ditolak ke tepi. Apa yang paling penting baginya sekarang adalah siapa gerangannya gadis yang tiba-tiba dikaitkan dengan Syamil. Apatah lagi, dengan gelaran yang cukup unik itu.
            Syamil mengeluh panjang. Alahai, mummy ni. Nak juga tahu. Memang gagal ke tahap negatif percubaan dia mahu lari daripada persoalan itu tadi. Ekor mata Syamil mengerling pada Safiya yang sudah pun menjongket kening. Ceh, mengada-ngada!
            “She’s…just someone. Yang penting, memang bukan calon isteri Angah.”
            “Dah panggil anak dara orang dengan panggilan macam tu, bukan calon isteri lagi?” perli Puan Rozana.
            “Well, itu…” Berkerut dahi Syamil. Okey, cepat fikir. Nak cakap apa ni? Sebab dia panggil Angah ‘Encik Sayang’, jadi Angah panggil dia ‘Miss Sweetheart’. Saja nak bagi sedondon. Perfect matching gitu.
            ‘Wei, gila kau Syamil! Kalau cakap macam tu, tak pasal-pasal pula esok kau kena pergi masuk meminang dia.’ Cepat-cepat Syamil menempelak diri sendiri.
            “Angah, I’m waiting…”
            Aduh, mummy ni. Tak sabar-sabar pula.
            “Angah panggil dia macam tu sebab…Angah tak tahu nama sebenar dia.”
            “Jadi…dalam banyak-banyak gelaran yang ada dalam dunia ni, Angah pilih Miss Sweetheart?” sampuk Syahril pula. “Hmmm….”
            Erk! Apa maksud ‘Hmmm…’ itu? Along nak cakap apa pula ni?
            “Yalah, daddy pun rasa macam…ada something ni.” Prof. Suhaimi turut menyertai anak isterinya dalam ‘menyerang’ anak teruna bongsu yang sudah macam cacing kepanasan.
            “Ya Allah! Mana ada apa-apa. Dia dan Angah tak ada apa-apa. Takkan jumpa dah pun,” jelas Syamil, mula kegeraman dengan perangai keluarga yang tidak habis-habis mahu mencucuk. Namun entah kenapa, kata-kata di hujung bicaranya bagaikan menyentap perasaannya sendiri.
            “Iya ke takkan jumpa?” sinis Syahril, masih dengan wajah nakalnya.
            “Betullah. Dia sendiri yang cakap macam tu.”
            “Hah, apa yang Angah dah buat pada dia sampaikan dia cakap macam tu?” sergah Puan Rozana tiba-tiba.
            “Angah dah kena dump, ek?” Suara mengejek Safiya pula menyapa telinga.
            Lagi terlepas keluhan dari mulut Syamil. Aduh, makin lama dia di sini, makin gila dia jadinya. Kena lari cepat-cepat ni!
            “Okeylah, teruskanlah dengan spekulasi anda semua. Mengalahkan Melodi!” Pinggan diambil, punggung diangkat dan kerusi ditolak ke belakang.
            “Nak lari, nampak?”
            Syamil menayangkan sengih palsu pada abangnya yang baru menyindir. “Bukan lari, jalan aje.”
            Kemudian…zup!! Mencicit Syamil membawa diri ke dapur. Mahu membasuh tangan dan selepas itu melenyapkan diri daripada mereka-mereka yang tidak habis-habis dengan isu dia dan Miss Sweetheart. Sungguh, apalah yang tak kena dengan semua orang? Mahu juga menyebut-nyebut si gadis yang pantang diusik itu. Tetapi…
            ‘Hisy, bibir ni senyum pula,’ gerutu Syamil pada diri sendiri kala tersedar diri sedang tersenyum lebar. Apakah motif anda senyum macam ni bila teringatkan dia, Encik Syamil Imran oi?           
*****
“MIN, lepas ni kita buat mesyuarat tergempar. Agenda utama…calon suami untuk kakak.”
            Suara ayah terngiang-ngiang di hujung telinga bagaikan kaset yang rosak. Berulang-ulang kali dan cukup menghantui.
            “Haish, memeningkan kepala orang saja!” Pantas Orked bangkit dari pembaringan. Kepalanya digaru-garu lagak orang gila.
            ‘Don’t tell me…emak dengan ayah memang nak cari calon untuk aku? Wei, tak mahulah! Dahsyat tu!’ Terherot-herot mulut Orked mengomel dalam hati. Keluhan demi keluhan dilontarkan. Aduh, naik sesak dia fikirkan tentang ini.
            Tidak semena-mena, segala drama Thailand dan Melayu berkisarkan kahwin paksa yang pernah ditonton berlegar dalam fikiran. Orked menelan air liur yang terasa kelat. Oh, tidak! Tidak! Tidak mungkin ibu bapanya sanggup berbuat demikian padanya. Ini bukan zaman ortodoks. Ini dah zaman semua benda touch screen, wifi segala…takkanlah emak dan ayah nak buat macam tu, kan? 
            “Err, tak...tak. Dia orang takkan buat macam tu. Ya, takkan.” Berkali-kali Orked cuba memujuk diri sendiri sambil menganggukkan kepala. Tetapi entah kenapa, hatinya berbicara yang lain. Dan yang lain itu mungkin adalah sesuatu yang bakal merubah hidupnya pada skala tiga ratus enam puluh darjah.


BAB 12

DARI SEBALIK titisan-titisan air jernih yang melitupi sebahagian cermin kafe, Orked membuang pandang ke arah luar. Hujan masih lagi seperti tadi. Lebat dan mencurah-curah. Sesekali Orked menggigit bibir tanda kebimbangan. Bagaimana dengan dia nanti? Punya payungkah? Akan basahkah?
            Buat sekian kalinya, Orked memeriksa telefon bimbit. Manalah tahu ada mesej yang masuk atau ada panggilan yang tidak didengari. Kosong. Tidak ada. Terselit rasa geram di ulu hati. Sudah banyak kali dia menelefon, sudah bermacam-macam cara dia tinggalkan pesanan. SMS, Whatsapp, Wechat...namun tidak ada satu pun yang berbalas.
            Bunyi loceng kala pintu kafe dibuka dari luar menangkap perhatian, lalu Orked menoleh ke hadapan. Mulutnya mencetuskan nafas lega. Orang yang dinanti-nanti akhirnya tiba dan kini melambai-lambai padanya.
            “I’m so sorry. Abang ada hal tadi,” ucapnya sebaik sahaja duduk betul-betul di hadapan Orked.
            “Abang basah...” Orked betutur, memberikan reaksi yang tiada kena-mengena dengan apa yang baru sahaja dilafazkan sang jejaka.
            Amril tersenyum kecil. Kepalanya dipusing-pusing sedikit, mahu membuang air yang masih melekat di rambut. Rambut itu kemudiannya dikirai dengan tangan, sebelum sebahagiannya jatuh menutupi dahi. Jaket yang dipakai ditanggalkan dan disangkut ke kerusi, lantas meninggalkan dia dalam sehelai kemeja berwarna putih yang melekat elok pada tubuh tegapnya.
            Segala gerak laku Amril diperhati oleh Orked. Perlahan-lahan dia meneguk air liur. Pipinya terasa membahang. Alamak, rasa macam tengok adegan tak sepatutnya pula. Kenapa Abang Am nampak seksi dan hot sangat ni?
            “Orked...”
            Pegun. Diam. Kaku.
            “Orked!”
            “Hah? Ya, saya!” Orked tersentak.
            Lagi Amril mengulum senyum. “Orked ni kenapa? Pandang abang macam pandang hantu aje.”
            Menyerbu rasa segan yang berlipat kali ganda dalam diri Orked. Malu akibat tertangkap dengan perbuatannya tadi.
            ‘Orked...Orked, tolong behave boleh tak? Reti malu sikit!’
            “Err...abang...abang tak bawa payung, ya?” Tergugup-gagap Orked cuba membuka mulut. Entah apa yang dia cakapkan, dia sendiri pun tidak pasti.
            “Abang dah basah kuyup macam ni, mestilah sebab tak bawa payung.”
            Okey, dia rasa macam nak jadi kura-kura dan sorok kepala dalam cangkerang. Sesi memalukan diri sekali lagi. Bagus, Orked. Bagus!
            “Lama ke Orked tunggu abang tadi?” tanya Amril sambil mengeluarkan telefon bimbit dan memeriksanya.
            “Tak lama sangat. Dalam sepuluh minit aje.”
            Amril memanggung muka ke arah Orked. “Orked ada call and mesej abang tadi? Sorry, abang silencekan phone.”
            “Oh, no problem. Orked cuma risaukan abang. Dengan hujan lebat macam ni, takut apa-apa jadi. But since you’re already here, jadi Orked dah tak payah risau apa-apa lagi.” Agak panjang lebar Orked menjawab namun tidak mendapat sebarang reaksi daripada Amril. Sebaliknya lelaki itu hanya tegak merenung Orked tanpa berkelip. Pandangan matanya tunak dan sayu.
            “Abang...”
“Orked....risaukan abang?”
Suara Amril kedengaran tenggelam timbul sahaja menjamah telinga Orked lalu membuatkan dia kenehan.
            “Ha’ah. Kenapa? Tak boleh ke?”
            “Eh, mana ada abang cakap macam tu.” Cepat-cepat Amril menggelengkan kepala sambil tersenyum. Namun senyuman itu sekadar hiasan bibir semata-mata, sekadar melindungi hati yang dirundung hiba.
            “So, what do you want? Orked belanja. To welcome you back to Malaysia.”
*****
TANGANNYA bergerak dengan laju, melakar rekaan pada kertas putih. Sesekali dia menggigit bibir dan mengerutkan dahi, memikirkan langkah-langkah seterusnya.
            “Mil...” Suara Hazri muncul dari sebalik muka pintu studio.
            “Hmm...” Tanpa menoleh, Syamil menjawab.
            “It’s confirmed.”
            Tutur kata Hazri kali ini mula menarik perhatian Syamil. Tangannya terkaku sendiri manakala kepalanya laju terngadah pada sahabat yang kini terpacak di hadapan, dengan dipisahkan oleh meja kerjanya.
            “Seriously?” Bulat mata Syamil dengan rasa teruja.
            “Jangan excited lagi. Buat masa sekarang kita cuma setakat secure an appointment with Ivory. We still have to see what comes after.”
            “Well, at least we’re on the right track. So, bila tarikhnya? Pukul berapa?”
            “Lagi dua hari, 3 petang. Kat Ivory’s HQ.”
            “Okay, then. Harap-harap semuanya akan baik-baik saja. Kalaulah kita dapat letakkan design kita di Ivory, it would bring our fashion house to a whole lot new level. Orang akan lebih kenal House of Syamil Imran,” luah Syamil dengan wajah yang penuh pengharapan. Itulah salah satu impiannya. Melihat hasil rekaannya tergantung dan terpampang di Ivory, salah sebuah rangkaian gedung pakaian terbesar di Malaysia, yang terkenal dengan rekaan dan fesyen yang eksklusif.
Pasukan pereka untuk Ivory pula bukan datang dari calang-calang. Kebanyakannya adalah pereka-pereka yang telah menempa nama di dalam industri fesyen tanah air. Namun sayangnya, Ivory lebih menumpukan kepada fesyen wanita. Tetapi baru-baru ini, dia telah mendapat maklumat bahawa Ivory ingin mencipta koleksi kapsul untuk pakaian lelaki. Bagi Syamil, berita tersebut tidak ubah seperti rezeki dari langit. Inilah saat yang dinanti-nantikan selama ini.
*****
STEAK di hadapan mata dipotong lambat-lambat. Sesekali Orked mencuri pandang pada lelaki yang bungkam di hadapannya. Bibirnya diketap sesaat. Suasana yang terasa hening antara mereka benar-benar membuatkan dia kebuntuan. Tadi setelah dia dan Amril memesan makanan, masing-masing tiba-tiba sahaja menyengap. Sungguh, setelah dua belas tahun tidak bertemu, dia jadi tidak tahu apa yang patut dikatakan. Otaknya mula ligat berfikir.
            ‘Abang sihat?’
            Abang Am tampak sifat walafiat sahaja di matanya.
            ‘Abang dah makan?’
            Baru order makan kut. Sah-sah dia belum makan.
            ‘Abang buat apa sekarang? Abang dah kahwin? Abang dah ada anak?’
            Isy, banyak pula soalan peribadi yang kau nak tanya, Cik Orked? Tak patut betullah!
            Tanpa sedar, Orked mengeluh. Keadaan senyap ini betul-betul membuatkan dia tidak senang duduk. Abang Am ni pun satu, cakaplah something!
            “Orked tak nak tanya ke?”
Tanpa semena-mena suara garau Amril bergema. Bagaikan mengerti apa yang sedang bermain dalam fikiran Orked.
            “Tanya pasal apa?”
            “Pasal apa dah jadi lepas abang ke New York.”
            Tangan Orked yang sedang memotong steak terkaku sendiri. Kepalanya masih menekur ke bawah, langsung tidak memandang Amril.
            “Kenapa abang dah tak balas e-emel dan surat Orked. Orked tak nak tahu ke semua itu?”
            “Semuanya dah lepas, kan? Tak perlu ungkit-ungkit lagi.” Tenang Orked menjawab. Kemudian dia menyumbat potongan daging ke dalam mulut.
            “Tapi...”
            “Abang, Orked rasa tak ada gunanya kita bercakap pasal benda yang dah lama lepas. Orked percaya abang dah ada hidup abang sendiri, dan Orked pun dah ada hidup Orked sendiri. Apa yang pernah ada antara kita tu, anggap saja macam satu pengalaman, satu kenangan.” Penuh ketegasan Orked mencantas. Sungguh dia tidak mahu lagi memikirkan hal-hal yang sudah lepas. Dia tidak mahu lagi terkesan dengan apa yang telah berlaku. Dia tidak mahu lagi mengingati dirinya sebagai Orked Amani yang menangis kerana seorang lelaki. Tidak!
            Amril membungkam. Renungan matanya tajam memanah, cuba membaca gadis yang sedang menikmati makanan di hadapannya. Sedetik hatinya terasa hiba. Ya, melihat ketenangan dan perlakuan bersahaja Orked membuatkan dia berasa sakit. Pedih. Perit. Ini bukan reaksi yang dia harapkan daripada Orked. Dia mahu Orked marah padanya, geram, mengamuk pun tidak apa! Kerana dia tahu jika Orked bertindak sedemikian, itu bermakna dirinya masih punya tempat di hati gadis itu.
            Tetapi sayangnya, yang bertebaran di hadapan matanya saat ini cuma wajah tenang dan manis Orked. Gadis itu kelihatan sangat bersahaja, sangat selamba. Malahan, masih boleh tersenyum dan tertawa padanya. Tidak adakah rasa geram, marah dan benci yang tersisa buat Amril Syahran? Kenapa harus tenang begitu? Sesungguhnya, ketenangan itu cuma menunjukkan bahawa Orked Imani sudah lama melepaskan Amril Syahran pergi menjauh dari hati dan jiwanya.
            “You know what…” ucap Amril akhirnya. Antara dengar tak dengar.
            Orked menengadah muka dengan pandangan mata yang menyoal.
            “Bila Orked cakap macam tu, Orked kedengaran matang. Bukan macam Orked yang dulu.”
            Automatik terlepas tawa dari mulut Orked. “Mestilah, bang. Takkanlah Orked nak tunjuk perangai budak tujuh belas tahun macam dulu kut. Itu namanya tak sedar diri dah tua.”
            Sekejapan Amril tergelak kecil. Namun kedengaran sangat janggal di telinga Orked. Bagaikan menyimpul seribu satu rahsia hati.
            “Orked mana ada tua,” lafaz Amril, sekadar melayan karenah wanita di hadapan mata.
            “Well, kalau dibandingkan dengan abang, memang Orked tak tua.” Selamba Orked membalas.
            “Eh, itu nak cakap abang ke yang dah tua?”
            “Ops, terasa ke cik abang oi?” Lagi Orked mengusik. Keningnya diangkat turun bawah. Nakal.
           Amril tidak terus menjawab, sebaliknya dia memerhati setiap perlakuan Orked. Tanpa sedar bibirnya mula membentuk senyum. Kali ini bukan lagi hiasan bibir semata-mata, tetapi benar-benar datang dari hati. Hati yang kembali meraung-raung nama Orked Imani, sepertimana dua belas tahun yang lalu.
            
~Bersambung...~